Kan glucosamin modvirke hjertekarsygdomme?

31 maj, 2019 | Viden og Forskning

Kan glucosamin modvirke hjertekarsygdomme? Indtager du glucosamin som kosttilskud, så peger et nyt studie på, at glucosamin muligvis kan medvirke til at sænke risikoen for udvikling af hjertekarsygdomme og hjerteanfald. Undersøgelsen er udført af Biobank, og den blev offentliggjort i sidste uge i The British Medical Journal (se link nederst).

Undersøgelsen er baseret på spørgeskemaer, og forskerne har spurgt cirka en halv million britiske mænd og kvinder. I alt 466.039 deltageres besvarelser er blevet anvendt. Det var ikke alle medvirkende, der led af hjertekarsygdomme, men derimod indtog de daglige kosttilskud, herunder cirka 20% glucosamin hver dag. Deltagerne blev fulgt over en syvårig periode, og det er disse data og deltagernes udvikling af hjertekarsygdom og hjerteanfald, der er blevet sammenholdt under hensyntagen til køn, alder, vægt, kost, medicin og andre livsstilsbetingede forhold. Tallene indikerer, at de deltagere, der indtog glucosamin hver dag, havde en 15% lavere risiko for udvikling af hjertesygdom og slagtilfælde. Blandt rygere var risikoen hele 37% lavere.

Studiet har sine svagheder, men der er en klar indikation af, at glucosamin, der normalt anvendes til genopbygning af collagen, brusk og knoglevæv ved fx gigt, altså også ser ud til at kunne have en vis forebyggende effekt mod hjertekarsygdomme. Forskerne bag spørgeskemaundersøgelsen oplyser, at flere andre studier underbygger disse resultater, men understreger samtidig, at der efter deres vurdering er behov for yderligere kliniske forsøg på dette område.

Studier har også vist, at indtag af glucosamin er forbundet med en reduktion i niveauerne af C-reaktivt protein (CRP), en markør til angivelse af infektion og inflammation i kroppen. Andre resultater peger på, at indtag af glucosamin kan påvirke kroppens kulhydratomsætning positivt, faktisk lidt ligesom indtag af en kost lav på kulhydrater.

Konklusionen af ovenstående studie er, trods de begrænsninger der er nævnt ovenfor, at dagligt indtag af glucosamin som kosttilskud til lindring af slidgigt og ledsmerter tillige kan være relateret til lavere risiko for udvikling hjertekarsygdomme og inflammation i kroppens væv. Vi må se frem til yderligere kliniske forsøg til gennemprøvning af denne hypotese.

Jeg har personligt taget glucosamin med MSM og chrondoitinsulfat hver eneste dag igennem en lang årrække, og det har hjulpet mig i forhold til en svækket nakkeregion. Det er nemlig positivt, at kroppen konstant danner nyt, hvadenten det er celler, knoglevæv eller collagen. Er råvarerne til rådighed til eksempelvis nydannelse af knoglevæv og collagen, så kan du i løbet af et til to år danne nyet knoglevæv. En personlig erfaring er dog, at det ofte kan være særdeles gavnligt at indtage både glucosamin og MSM. MSM (methylsulfonylmetan) er et svovlstof, der blandt andet leverer næringsstoffer til relaterede enzymer, og ofte øges effekten af glucosamin ifbm smertelindring og nydannelse af kroppens led, collagen og andet væv ved samtidigt indtag af MSM.  MSM er af uransagelige årsager ikke tilsat glucosamin her i Danmark, det har ofte undret mig, for MSM er et i maden naturligt forekommende svovlstof, som også er tilsat glucosamin produkter i de fleste andre lande. Svovl er afgørende for en lang række kropslige processer, men vi kan let komme i mangel, fordi svovl forsvinder ved tilberedning af maden, Af denne årsag køber jeg personligt glucosamin med MSM og chrondoitinsulfat, når jeg er i England, og det har jeg gode erfaringer med. Danske Pharma Nords glucosamin er i Danmark uden MSM, men her kan du så supplere med et svovlpræparat fra samme firma. Du kan finde relaterede links herunder.

Du kan læse mere om det glucosaminprodukt med MSM og chrondoitinsulfat, som jeg tager HER
Du kan læse mere om Pharma Nords glucosamin uden MSM og Chrondoitinsulfat HER
Du kan læse mere om Pharma Nords svovlprodukt med kisel, som du med fordel kan supplere glucosaminen med HER

Reference: Hao Ma et al; “Association of habitual glucosamine use with risk of cardiovascular disease: prospective study in UK Biobank”; BMJ May 2019; 365
doi: https://doi.org/10.1136/bmj.l1628 

Var du tilfreds med denne artikel Kan glucosamin modvirke hjertekarsygdomme? Så klik meget gerne “Synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Ti Gode Råd Til En Sundere Lever

Ti Gode Råd Til En Sundere Lever

Leveren er et af vores vigtigste organer. Mange ved alt for lidt om alt det gode leveren gør for os – døgnets 24 timer. Leveren filtrerer blandt andet mere end 500 liter blod i døgnet, den består af mere end 350 milliarder celler og er kroppens næststørste organ med...

Hvor meget D-vitamin skal vi have?

Hvor meget D-vitamin skal vi have?

Læs herunder en uddybende forklaring fra Jens-Erik Beck Jensen, overlæge og ansvarlig for Osteoporoseenheden, Endokrinologisk afdeling på Hvidovre Hospital: ”Spørgsmålet om den rette dosis daglig D-vitamin er komplekst og ikke ens for alle, idet den afhænger af...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis min e-bog "Tyvstart dagen GRØNT".

Du er blevet tilmeldt!