
Kan insulinresistens forårsage fibromyalgi?
Kan insulinresistens forårsage fibromyalgi? Måske kan der være et spinkelt håb på vej til mennesker, der lider af fibromyalgi. En neurolog fra Texas har nemlig fundet indikationer på en sammenhæng mellem insulinresistens og den kroniske smertelidelse fibromyalgi.
Det er desværre ikke meget, vi ved om sygdommen fibromyalgi, som i langt de fleste tilfælde rammer kvinder. Vi ved ikke, hvorfor sygdommen, som påvirker muskler, sener, ledbånd og bindevæv, opstår, og vi ved heller ikke, hvordan vi skal behandle den. Visse typer kendt medicin kan reducere smerterne, og få patienter bliver endda med tiden raske, men de fleste vil desværre have smerter resten af livet. Der er hidtil ikke fundet medicinske præparater, der effektivt kan sætte en stopper for de kroniske muskelsmerter, som sygdommen forårsager. Disse gør i kombination med træthed og nedsat fysisk udholdenhed denne sygdom til en frustrerende og ofte invaliderende lidelse for de berørte.
Men nu tænder en ny undersøgelse et lille håb om, at vi forhåbentlig inden længe kan løfte en ny flig af hemmeligheden om sygdommen, som et ukendt antal danskere lider af. Miguel Pappola, som er neurolog i Texas har nemlig opdaget en mulig forbindelse mellem insulinresistens og fibromyalgi. Tidligere forskning har peget på, at personer med type 2-diabetes oftere end andre blev ramt af fibromyalgi – et faktum, der fik neurologen til at undre sig og underlægge en række patienters data en nærmere undersøgelse. Endnu er der tale om et ganske lille studie på kun 23 patienter, men til gengæld var resultaterne så ensidige, at der er dannet basis for nærmere undersøgelser.
Ved at måle patienternes langtidsblodsukker HbA1c, og sammenholde det dels med gennemsnittet fra andre store befolkningsstudier, dels med aldersgrupper, fandt Miguel Pappola, at næsten alle patienterne med fibromyalgi havde forhøjet blodsukkerniveau. Der ser altså ud til at kunne være en sammenhæng mellem insulinresistens og fibromyalgi, men endnu ved forskerne ikke, om det er det ene, der fører til det andet eller omvendt. Eller om det som en tredje mulighed er helt andre faktorer, der fører til både smerterne og insulinresistensen. Men man ved, at da man gav patienterne metformin, som er et lægemiddel, der sænker blodsukkeret, meldte de alle om en klar positiv effekt på deres smerter. Halvdelen af dem oplevede endda, at smerterne forsvandt – et resultat, som intet andet medicinsk præparat har kunnet prale af.
Andre forskere har undret sig over, hvorfor ingen har opdaget koblingen mellem de to områder før. Pappola er af den overbevisning, at det skyldes, at man aldrig før har taget højde for alder, selvom det er almindeligt kendt, at insulinresistensen ofte stiger, jo ældre vi bliver.
Som sagt er der tale om et meget lille studie, og der er behov for yderligere forskning på området. Men lider du af fibromyalgi, så kan du jo prøve en række tiltag af, som vi ved øger insulin sensitiviteten samt stabiliserer blodsukker- og insulinniveauerne. Det er under alle omstændigheder tiltag, der er sunde og balancerende for de fleste mennesker, og kan de ovenikøbet afhjælpe fibromyalgismerter med mere, så vil det kunne være en yderligere hjælp for de mange, der lider af denne sygdom.
Som sagt, så er der behov for, at teorien undersøges yderligere og underbygges, og for de mange fibromyalgipatienter, som hver eneste dag skal tackle deres smerter, må vi håbe på, at bolden bliver grebet af forskerne, så vi kan få endeligt belyst, om der er basis for at skele til diabetesområdet i fremtidens forskning indenfor fibromyalgi. Det ville være særdeles gode nyheder til de mange patienter, hvis vi kunne finde – om ikke helbredelse – så i hvert fald en betydelig lindring af smerterne. Indtil da, og selvom forskningen ikke omhandlede effekterne af en blodsukker- og insulinstabiliserende levevis, så er det muligt selv at prøve disse enkle tiltag af i kombination med traveture og andre afstressende tiltag for derigennem at øge insulin sensitiviteten og observere, om det kan mindske gener og smerter.
Referrence: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0216079
Du kan læse mere om blodsukker- og insulinstabiliserende tiltag HER
Du kan læse mere om betydningen af et stabilt blodsukker HER
Du kan læse mere om insulinresistens HER
Du kan læse mere om sammenhængene mellem en sund tarmflora og ustabile blodsukkerniv. HER
Du kan læse mere om type 3 diabetes HER
Du kan læse mere om begrebet funktionelle lidelser HER
Du kan følge Madforlivet Blodsukkerkur – et 3 ugers e-kursus – helt gratis HER
Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.