Kan man patentere afføring?

19 mar, 2019 | Viden og Forskning

Kan man patentere afføring? Det frygter danske læger, for transplantation af afføring er en både effektiv og anerkendt behandling idag, der hjælper patienter med særligt stridbare tarminfektioner.

På fire af landets sygehuse hjælpes patienter med eksempelvis infektioner af bakterien clostridium difficile, med irritable tarme, type 2 diabetes og overvægt effektivt af fæces transplantationer. Her transplanteres afføring fra raske mennesker til syge, og ni ud af ti behandlede med infektion af clostridium difficile bliver raske. Det siger lidt om den sundhedsmæssige betydning af en tarmbiota i balance.

Nu trues disse succesfulde transplantationer, idet Big Pharma målrettet forsøger at patentere behandlinger, der involverer menneskelig afføring.

Men kan man overhovedet patentere menneskelig afføring og registrere det som et lægemiddel? Det kan man muligvis, hvis afføringen fryses ned og kommes på kapsler. Det hele afhænger lige nu af, hvad amerikanerne beslutter at gøre. Tillades udvikling og patentering af afføring som et lægemiddel, så vil det brede sig til resten af verden og vil utvivlsomt betyde en voldsomt øget pris på den effektive behandling.

Virksomheder indenfor medicinalindustrien er i fuld gang med produktudviklingen, og bakterier fra afføring foreligger formodentlig snart i pilleform.

Proceduren er i dag i Danmark, at fæces, der skal transplanteres, maximalt må være to timer gammel, når den leveres til hospitalet. Den blendes derefter med vand og nedfryses. Når afføringen skal bruges, tøes den op og transplanteres i den syges tarm. Transplantation tilfører nye bakteriestammer til tarmen, der kan genskabe balancen og bekæmpe uønskede, patogene bakterier, svampe og parasitter.

Tarmsundheden er vigtig for sundheden, og heldigvis er der meget du selv kan gøre i relation til at vedligeholde en sund tarmbiota med en stor og righoldig variation af tarmbakterier. Du kan:

1. spis 500 g økologiske grønsager hver dag. Fibrene fra grønsager nærer biotaen
2. sørg for at få gode mælkesyrebakterier fra enten velsyrnet yoghurt (fx Acido) eller kefir
3. Spis mindre forarbejdet kød og fibre fra gluten og flere grønsager, også fermenterede og fuldkorn fra fx rigtigt rugbrød og havregryn
4. Køb og spis økologisk, så du undgår påvirkninger fra antibiotika og pesticider, der kan kompromittere bakteriefloraen i tarmen
5. Suppler i perioder med probiotikatilskud af høj kvalitet fx Udo’s probiotika eller Bio-Kult

Du kan læse mere om probiotika HER
Du kan læse mere om sundheden sidder i tarmen HER
Du kan læse mere om sunde bakterier i sunde tarme HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

De bedste kilder til Omega 3 fedtsyrer

De bedste kilder til Omega 3 fedtsyrer

Omega 3 fedtsyrer er livsvigtige for vi mennesker og hører til blandt de såkaldte essentielle fedtsyrer, som vi skal have via mad eller tilskud, fordi vi ikke selv kan danne dem. Alt for mange danskere mangler de vigtige omega 3 fedtsyrer. Jeg hopper derfor lige ud i...

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Halvdelen af jordens befolkning mangler vitaminer og mineraler, herunder også mange danskere. Mere end halvdelen af os får for få af de vitaminer og mineraler, der er afgørende for at leve et liv i sundhed. Det viser en undersøgelse, foretaget af forskere ved Harvard...

Solcreme med faktor og D-vitamin

Solcreme med faktor og D-vitamin

Den absolut bedste kilde til det livsvigtige D3-vitamin er solens stråler. Blot et kvarter til en halv time i solen – i Danmark mellem juni og august - giver dig cirka 20.000 i.u. D3-vitamin. Det er 50 gange mere, end Fødevarestyrelsen anbefaler os hver dag. Heldigvis...

Gratis e-bogs pakke! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis mine e-bøger "Tyvstart dagen GRØNT", "Fastebogen" samt "Madplan 2.0".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.