Kender vi årsagen til Parkinson’s sygdom?

22 maj, 2024 | Viden og Forskning

Parkinsons sygdom er den hastigst voksende neurologiske sygdom, både herhjemme og på verdensplan. Antallet af Parkinsonramte danskere er fordoblet i perioden 1990-2015, og WHO skønner, at forekomsten af sygdommen i verden vil være mere end fordoblet igen, inden 2040. De taler om en mulig Parkinson epidemi.

En række forskere og forskningsresultater peger på, at årsagen formodentlig skal findes i vores stigende forbrug af PFAS og pesticider?

Nogle pesticider har igennem de seneste 25-30 år været under mistanke for at udgøre en risikofaktor for blandt andet udviklingen af Parkinsons sygdom, men igennem de seneste årtier er der kommet mange flere og nye typer sprøjtemidler til, ligesom det samlede forbrug af pesticider og PFAS er steget.

Det betyder, at vi i dag finder rester af de stærkt toksiske PFAS og pesticider overalt; i jorden, i vandet og i os mennesker. En undersøgelse fra 2019 viste, at der var pesticidrester i 83% af de analyserede konventionelle landbrugsarealer. I 2020 fandt man pesticider i koncentrationer over grænseværdierne i 22% af alle overvågede floder og søer i Europa, og en undersøgelse fra perioden 2014-2021 i fem europæiske lande viste, at 84% af deltagerne havde spor af mindst to typer pesticider i kroppen.

Ny forskning peger på miljøgifte, der forstyrrer tarmmikrobiomet

Men hvor skadelige er disse stoffer egentlig? Det er blandt andet undersøgt i dyreforsøg, registerstudier samt i analyser af cellekulturer. Og det er ikke småting, disse stoffer ser ud til at kunne forårsage. En række pesticider forbindes med blandt andet infertilitet, der er et voldsomt stigende problem. De mistænkes også for at kunne skabe misdannelser blandt fostre og forårsage ammeproblemer blandt nybagte mødre. PFAS og visse pesticider kan øge risikoen for udvikling af visse kræftformer, luftvejslidelser, Alzheimers sygdom – og altså også Parkinsons sygdom.

I et netop publiceret studie i Journal of Parkinson’s Disease påvises der en sammenhæng mellem ændringer i tarmmikrobiomet og udviklingen af Parkinson’s. Pesticider og ikke mindst PFAS kan påvirke tarmmikrobiomet og ændre sammensætningen af mikrober i tarmen, og dermed øge risikoen for udvikling af den frygtede sygdom. De tysk-slovenske forskeres undersøgelser viser med stor tydelighed, at sprøjtemidler, PFAS og andre miljøgifte kan være en stærkt medvirkende årsag til den voldsomme stigning i forekomsten af Parkinsons sygdom.

Danske forskere har tidligere påvist, at Parkinson’s hyppigt starter i tarmens eller næsens nervebaner. Tarmmikrobiomet ligger helt tæt op ad tarmens slimhinde og nervebaner, og når miljøgifte kommer på banen, kan de ændre tarmmikrobiomet, påvirke nervebanerne, og dermed udløse sygdommen. Der sendes konstant signaler imellem tarmmikrobiomet og hjernen via Vagusnerven, og tilbage igen. Et endnu ikke publiceret dansk studie ser ud til at kunne påvise et ændret tarmmikrobiom blandt Parkinson patienter.

Min bedste anbefaling: Vælg økologisk og rens dit vand, før du drikker det!

Referencer: Journal of Parkinson’s disease;  April 11th 2024; “On World Parkinson’s Day, a New Theory Emerges on the Disease’s Origins and Spread – the nose or the gut?”
Ugeskrift for Læger, 29. feb. 2024; “Giftig mistanke: Sprøjtemidler bag eksplosiv vækst i Parkinsons sygdom”
Ugeskrift for Læger, 5. mar. 2024; “Pesticider kan sætte gang i en ond cirkel”

Her kan du læse Parkinson’s sygdom kan stamme fra tarmen  
Læs mere om Rens dit vand for PFAS og pesticider
Læs med her D vitamin kan beskytte dig

Denne artikel er tænkt som inspiration til alle, der har lyst til at indhente viden og redskaber til sund levevis. Artiklens indhold kan ikke anvendes som erstatning for lægelig behandling eller diagnose. Har du længerevarende symptomer, hjertesygdomme eller alvorlige lidelser, bør du altid konsultere din læge.

Var du tilfreds med denne artikel Kender vi årsagen til Parkinson’s sygdom? Så må du rigtig gerne tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtage spændende nyt samt sunde opskrifter hver uge.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Er de anbefalede D3-vitamindoser i Danmark sat for lavt?

Er de anbefalede D3-vitamindoser i Danmark sat for lavt?

Efterår og vinter byder på mørke i Danmark og dermed også øges behovet for tilskud af D3-vitamin. Vi ved, og har vidst i mange år efterhånden, at D3-vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne, og siden 2004 har man vidst, at hovedparten af danskerne...

Vær varsom med omega 6-planteolier

Vær varsom med omega 6-planteolier

Omega-6 rige planteolier som solsikke- majs-, soja-, tidsel- og vindruekerneolier kan være yderst sundhedsskadelige at indtage. En australsk undersøgelse fra 2013, viste med stor tydelighed, at hjertesyge, åreforkalkede mænd, der skiftede deres indtag af mættet fedt...

Vær varsom med mavesyremedicin

Vær varsom med mavesyremedicin

Medicin mod mavesyre kan få alvorlige konsekvenser, hvis det anvendes hyppigt og forkert. Sure opstød og halsbrand er noget, de fleste af os indimellem oplever. I Danmark bliver der udskrevet syreneutraliserende medicin som aldrig før mod disse symptomer, men der er...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!