Kolesterol i balance med god mad
Har du for høje kolesteroltal, så fortvivl ikke. Der er nemlig ikke nødvendigvis tale om en kronisk tilstand eller om livslang medicinering. Ofte kan du relativt nemt spise og motionere kolesteroltallet i balance – og ovenikøbet på ganske kort tid.
Når man taler eller læser om kolesterol i Danmark, fokuseres der desværre ofte på kolesterol som noget sundhedsfarligt. Sjældent er der fokus på det faktum, at kolesterol er et livsvigtigt fedtstof, der beskytter os, og som er afgørende for, at vores celler kan fungere optimalt. Kolesterol udgør selve byggestilladset i dannelsen af kønshormoner, ligesom det vigtige D vitamin også dannes ud fra kolesterol. Kolesterolet sørger også for at transportere de livsvigtige essentielle fedtsyrer rundt i kroppen, så for lave kolesterolniveauer er heller ikke ønskværdigt. Den kolesterolforskrækkelse, som vi oplever idag, kan efter min mening sammenlignes med den usmageligt orkestrerede skræmmekampagne ”fedt er farligt”, som kørte for år tilbage.
Vi har flere former for kolesterol i kroppen. De bedst kendte er LDL-kolesterol og HDL-kolesterol. Det er, når der er ubalance mellem de forskellige typer, at det kan påvirke vores indre kropskemi negativt. Når kropskemien er i ubalance, når niveauerne af oxidativt stress og inflammation er for høje, så kan kolesterolet oxidere og harskne og der kan opstå forsæbninger i karvæggene. Disse forhold kan potentielt gøre kolesterolet skadeligt. Det er særligt forholdet mellem de to typer af kolesterol, vi bør holde øje med, det totale kolesteroltal siger ikke så meget.
Der er heldigvis meget, vi selv kan gøre for at holde kolesterolet i balance og inflammationsgraden lav, blandt andet ved at spise sundt, motionere og sørge for at få en god nattesøvn.
Der har været en tendens til, at vi i forbindelse med kolesterol talte meget om kolesterolet i maden, eksempelvis æg, smør og fløde. Faktisk er det slet ikke disse fødevarer, der påvirker kolesterolbalancen i blodet mest. Kolesterolet produceres og reguleres i leveren, og der, der provokerer leveren til dannelse af LDL kolesterol er nærmere sukker, hvidt brød, pasta og dårlige, raffinerede fedstoffer fra olier og margariner.
Vi kan derfor med fordel skele til, hvordan mennesker lever i Middelhavslandene. Middelhavskost er nemlig i utallige studier udnævnt som noget af det bedste til kolesterol i balance.
Hemmeligheden bag Middelhavskost er først og fremmest masser af grønsager, bælgfrugter, frugter, bær, mandler, nødder, ekstra jomfruolivenolie og krydderurter – gerne økologiske, så vi også får gavn af alle de gode mikronæringsstoffer og undgår pesticidrester. Både grønsager og fuldkorn er godt at spise i rigelige mængder, for fibrene herfra binder brugt kolesterol til sig og fører dem ud af kroppen, inden de genoptages, hvorved de kan lave uorden i systemet. Grønsagerne må gerne fylde halvdelen af tallerkenen til hvert måltid.
Fisk hører også en god Middelhavskost til, og vi kan med fordel gå efter eksempelvis økologisk laks, ørred, ansjoser, sardiner eller gammeldags modnede sild. Det er også vigtigt, at vi vælger gode fedtstoffer, og her kan det virkeligt betale sig at være kvalitetsbevidst. Brug en god økologisk ekstra jomfruolivenolie som basis og supplér for eksempel med hørfrøolie, kværnede hørfrø, hampefrøolie, valnøddeolie og mandler. Blot to spsk. økologisk ekstra jomfruolivenolie dagligt kan bringe balance i kolesterolniveauerne.
Skær generelt ned på sukker, hvidt brød, pasta, slik, kager, sodavand, alkohol, rødt kød, kødpålæg og mælkeprodukter samt dårlige fedstoffer som forarbejdede olier, frituremad og margariner. Ved at nedtone disse og i stedet spise mere grøn mad og god ekstra jomfruolivenolie giver du kroppen de allerbedste muligheder for at afbalancere blodsukker-, insulin- samt kolesterolniveauer.
Rygning bør helt undgås – det puster populært sagt til ilden ved at øge graden af oxidativt stress i kroppen, hvilket kan ilte dit kolesterol. Det er netop oxidering, der ændrer stoffet fra livsvigtigt til livsfarligt.
Jeg nævnte tidligere, at det ikke behøver at tage lang tid, før en sund livsstil kan aflæses direkte på kolesteroltallet. Normalt vil et par måneder være nok, og det må vel siges, at være en god investering. Når det er sagt, skal jeg dog ikke glemme at påpege, at det for nogle mennesker stadig kan være nødvendigt med medicin. Det gælder dem, der er arveligt disponeret for et højt kolesteroltal – hvilket man skønner, at cirka et par promille af befolkningen er. Et tal, der dog står i skærende kontrast til det faktum, at mere end til procent af befolkningen hver dag indtager kolesterolsænkende medicin. Én ting er, at medicinen har bivirkninger – modsat en sund livsstil, som er smækfyldt med bonusfordele – men medicinen fjerner ikke årsagen til dén ubalance, en forhøjet kolesterolproduktion giver i vores indre biokemi; kun symptomet. Og så er man efter min mening lige vidt. Spiser man derimod sundt og fornuftigt, vil man i de fleste tilfælde både kunne skabe de bedste betingelser for sit eget velbefindende og fjerne symptomet.
Og må jeg så afsluttende lige lave et ekstra lille reklameindslag for Middelhavskost? Udover at være kåret til én af de mest effektive slankekure, vi kender, forbindes den også med en række andre sundhedsmæssige gevinster, såsom beskyttelse mod eksempelvis diabetes og visse former for kræft samt hjertekarsygdomme, ligesom Middelhavskost er sundt også for knoglerne. Derudover får vi også en nedsat risiko for demens, hvis vi spiser som en græker – modsat de medicinske kolesterolnedsættende statiner, som ligefrem mistænkes for på lang sigt at fremme demens.
Der er altså masser af gode grunde til at vælge en sund livsstil i form af Middelhavskost, fremfor bivirkningstung medicin, hvor det overhovedet er en mulighed. Ønsker du at se hurtigere resultater i forhold til at bringe dine kolesterolniveauer tilbage i balance, så kan du tage et ekstrakt af røde rid, kaldet Cholessin. Det er naturligt, bivirkningsfrit, og består af samme aktivstof som de bivirkningstunge statiner. Du kan læse mere via linket herunder.
Du kan læse om, hvordan du spiser dig til kolesterol i balance HER
Du kan læse mere om fordelene ved Middelhavskost HER
Du kan læse artiklen Hvad er kronisk sygdom? HER
Du kan læse om ekstrakt af røde ris mod forhøjet kolesterol HER
Du kan læse mere om LDL kolesterol og demens HER
Du kan finde inspiration til, hvordan du får 600g frugt og grønt dagligt HER
Du kan læse artiklen ”Er kolesterol farligt?” HER
Du kan læse mere om Kolesterolkogebogen HER
Du kan finde opskriften på Tarmbakteriernes fedtmåltid HER
Du kan læse om kolesterol, mættet fedt og olivenolie HER
Denne artikel er tænkt som inspiration til alle, der har lyst til at indhente viden og redskaber til sund levevis. Artiklens indhold kan ikke anvendes som erstatning for lægelig behandling eller diagnose. Har du længerevarende symptomer, hjertesygdomme eller alvorlige lidelser, bør du altid konsultere din læge.
Var du tilfreds med denne artikel Kolesterol i balance med god mad? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.