Komælk er ikke godt for spædbørn, siger Sundhedsstyrelsen

7 mar, 2016 | Viden og Forskning

Komælk er ikke godt for spædbørn, skriver Sundhedsstyrelsen i et nyt hæfte, som blev publiceret i sidste uge. Hæftet indeholder helt nye retningslinier for mad til spædbørn. Langt om længe, fristes jeg til at sige, for heri er der også en advarsel mod at give komælk til børn under et år. Så langt så godt.

Den videnskabelige dokumentation omkring de mange risici ved små børns indtag af komælk er omfattende, og adskillige læger har i årevis påpeget problematikkerne ved danske småbørns høje indtag af komælk. Alligevel er der gået mere end ti år, før Sundhedsstyrelsen har fundet det betimeligt at advare landets nybagte mødre mod at give deres små børn komælk. Sundhedsstyrelsen anbefaler i folderen; ”at børn ikke får komælk, men kun modermælk eller modermælkserstatning i hele det første leveår. Årsagen er, at komælk har et proteinindhold, der er cirka tre gange så højt som modermælk og et lavt jernindhold. Der er dokumentation for, at for meget protein i spædbørnsalderen har betydning for udviklingen af overvægt senere i livet”. I princippet en besynderlig og selvmodsigende udtalelse, idet man med den ene hånd advarer imod komælk til børn under 1 år, men samtidig med den anden hånd anbefaler modermælkserstatning, der mestendels er baseret på komælk.

Der anføres desuden risiko for udvikling af overvægt som eneste argument for denne anbefaling, og det er selvfølgelig et vægtigt argument. Desværre glemmer Sundhedsstyrelsen at nævne alle de andre særdeles solide argumenter imod små børns indtag af komælk:

• Øget risiko for udvikling af sukkersyge – type 1 diabetes mellitus
• Øget risiko for udvikling af mellemørebetændelser samt indsætning af dræn i ørerne
• Øget risiko for udvikling af ADHD – DAMP
• Øget risiko for udvikling af kræft
• Øget risiko for udvikling af knogleskørhed (hos voksne)

Så lad os slå fast; små børn skal ikke have komælk i deres første leveår, og der skal efter min mening udvises stor opmærksomhed omkring børnenes tolerance overfor mælkeprodukter, når og hvis de introduceres. Det bedste er, hvis baby ammes det første år, og ammer du, så er der ingen som helst grund til at supplere med modermælkserstatning. Får du behov for at give dit lille barn modermælkserstatning, så undersøg markedet grundigt. Du kan vælge gode produkter, fremstillet af gedemælk, så er du ude over komælksproblematikken. Disse produkter skal dog købes på nettet fra enten Tyskland eller England. Alternativt kan du udsøge sig de bedste modermælkserstatninger, eksempelvis økologiske og hydrolyserede produkter. Der findes også enkelte modermælkserstatninger med et reduceret proteinindhold. Det kunne dog være ønskeligt, såfremt der ud fra ovennævnte nye anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen, fremover blev fremstillet gode modermælkserstatninger i Danmark, gerne økologiske, hvor der var taget højde for ovennævnte problematikker.

Du kan læse mere om mælk er sundt HER
Du kan læse læge Per Bennickes artikel om komælk og ørebørn HER
Du kan læse mere viden om mælk HER
Du kan læse om de bedste modermælkserstatninger HER
Du kan læse artiklen Er mælk vigtigt for knoglesundheden HER
Du kan læse om gode erstatninger for komælk HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Nu er det igen tid til at skrive: STOP nu den hetz mod vitaminer og mineraler! Det er ikke værdigt, at vi danskere skal udsættes for disse hyppige, ofte misvisende og unuancerede skræmmekampagner mod vitaminer og mineraler. Tværtimod var der en ide i, at vores læger...

Godt nyt om chokolade

Godt nyt om chokolade

Chokolade kan være noget så lækkert og delikat og er mange danskeres foretrukne søde forkælelse i selskab med en god kop kaffe. Vi danskere spiser i gennemsnit cirka 5 kg chokolade om året, men er chokolade egentlig sundt? Det afhænger af hvilken type og kvalitet...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!