Kosttilskud kan øge sundhed og livslængde

8 mar, 2016 | Viden og Forskning

DTU Fødevareinstituttet har i dag udsendt en pressemeddelelse under titlen ”Mange danskere tager kosttilskud, selvom få har brug for dem”. En sådan overskrift skærper selvfølgelig min interesse, for jeg vil da gerne blive klogere på, hvordan DTU med så stor sikkerhed kan udtale, at så få har brug for kosttilskud hver dag? Derfor har jeg læst meddelelsen nøje.

Som det vil fremgå af det efterfølgende, så giver DTU’s meddelelse hverken underbyggende dokumentation eller brugbare svar på spørgsmålet. Lad os tage udsagnene punkt for punkt.

DTU udtaler: ”Langt de fleste får dækket deres behov for vitaminer og mineraler gennem kosten. D-vitamin og jern er dog de to gennemgående undtagelser“.
For det første er det interessant at se på, hvordan DTU definerer den enkeltes behov, for de er jo dybt individuelle? Det viser sig, at de er baseret på det DTU kalder RI – recommended intake – eller ADT – anbefalet dagligt tilskud. RI eller ADT er fiktivt fastsatte anbefalinger. Der findes ingen solid forskning bag disse værdier. Dermed falder hele den grundlæggende præmis for artiklen for mig at se til jorden.
For det andet er der adskillige undersøgelser, der dokumenterer, at vi ikke får tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler igennem en gennemsnitlige vestlig kost. Jeg havde således forventet, at et teknisk universitet som noget helt naturligt underbyggede deres udsagn med valide studier, men jeg kan ikke se, at det er tilfældet her. Ovenstående påstand er således ikke underbygget af nogen former for valide tests eller det, der kan betegnes som videnskabelige studier.

DTU advarer også danskerne imod ekstra indtag af zink, og netop det er særdeles uheldigt. Mangel på zink er udbredt i Danmark, i særlig grad fordi vi i Danmark har verdens formentlig største forurening med kobber. Kobber og zink er antagonister, det vil sige, at for høje kobberniveauer sænker kroppens zinkniveauer. Med disse udtalelser udviser DTU ikke blot en eklatant mangel på viden omkring mikronæringsstoffers betydning, samspil og modspil, men også en efter min mening fuldstændig mangel på omsorg for danskernes sundhed. Mangel på zink kan potentielt føre til sygdom.

DTU skriver også i deres meddelelse: ”Desuden er der ingen dokumentation for, at brug af kosttilskud forebygger livsstilssygdomme og fremmer den generelle sundhed (Taylor et al, 2014; Bailey et al, 2015)”. Det er her, det bliver virkelig besynderligt, synes jeg. De to referencer underbygger nemlig slet ikke den udtalelse, som DTU fremfører. Taylor et al konkluderer faktisk lige modsat DTU. De skriver i deres undersøgelse, at kosttilskud netop kan være med til at sikre optimale niveauer blandt befolkningen, og de anbefaler indtag af kosttilskud blandt særlige grupper. De understreger også, at for høje niveauer sjældent ses. Bailey et al’s undersøgelser kan slet ikke anvendes som reference i denne sammenhæng, da den er udarbejdet specifikt i relation til hjertekarsygdom, og ikke som DTU anfører, i relation til den generelle sundhed. Her står der ganske rigtigt, at der ikke er udtalt forskel på kosttilskud og placebo i studiet, men læser man hele sætningen, så fremgår det med stor tydelighed, at de kvinder, der havde taget kosttilskud i mere end 3 år, havde en signifikant reduktion i relation til risiko for udvikling af hjertekarsygdom.

Kosttilskud med K2 vitamin, magnesium, B12 vitamin, C vitamin, NAD+, selen og mange mange andre vitaminer og mineraler er dokumenteret sundhedsfremmende, og indtag kan forebygge sygdomme. Derfor forekommer DTU’s pressemeddelelse underligt malplaceret og i direkte strid med bedrevidende. Jeg forstår derfor ikke, hvordan DTU – Danmarks Tekniske Universitet, som skulle stå som den ypperste fortaler for uvildig og solid videnskab i Danmark, kan sende sådan noget som dette ud.

Du kan læse mere om de livsvigtige vitaminer og mineraler HER
Du kan læse mere om, hvorfor det er vigtigt at tage vitamintilskud HER
Du kan læse mere om betydningen af D3 vitamin HER
Du kan læse overlæge Henrik Heys artikel om K2 vitamin HER
Du kan læse mere om betydningen af zink HER

Var du tilfreds med denne opskrift? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Vær varsom med omega 6-planteolier

Vær varsom med omega 6-planteolier

Omega-6 rige planteolier som solsikke- majs-, soja-, tidsel- og vindruekerneolier kan være yderst sundhedsskadelige at indtage. En australsk undersøgelse fra 2013, viste med stor tydelighed, at hjertesyge, åreforkalkede mænd, der skiftede deres indtag af mættet fedt...

Transfedtsyrer – historien om et farligt fedtstof

Transfedtsyrer – historien om et farligt fedtstof

For 22 år siden udkom min første bog om fedt, et emne jeg interesserede mig for - og stadig interesserer mig levende for - i særlig grad på grund af den voldsomme og stærkt fejlagtige ”fedt er farligt” kampagne i 90’erne, hvis budskab desværre stadig sidder dybt i...

Derfor skal du kun vælge certificeret økologisk palmeolie

Derfor skal du kun vælge certificeret økologisk palmeolie

For femten år siden var min familie og jeg på Borneo, en fantastisk smuk ø med regnskove, smuk natur, formidabel dykning og god mad. Vi havde en uforglemmelig rejse, nok en af de bedste vi nogensinde har været på. I særlig grad nød vi vores ophold på et øko lodge midt...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!