Kosttilskud kan øge sundhed og livslængde

8 mar, 2016 | Viden og Forskning

DTU Fødevareinstituttet har i dag udsendt en pressemeddelelse under titlen ”Mange danskere tager kosttilskud, selvom få har brug for dem”. En sådan overskrift skærper selvfølgelig min interesse, for jeg vil da gerne blive klogere på, hvordan DTU med så stor sikkerhed kan udtale, at så få har brug for kosttilskud hver dag? Derfor har jeg læst meddelelsen nøje.

Som det vil fremgå af det efterfølgende, så giver DTU’s meddelelse hverken underbyggende dokumentation eller brugbare svar på spørgsmålet. Lad os tage udsagnene punkt for punkt.

DTU udtaler: ”Langt de fleste får dækket deres behov for vitaminer og mineraler gennem kosten. D-vitamin og jern er dog de to gennemgående undtagelser“.
For det første er det interessant at se på, hvordan DTU definerer den enkeltes behov, for de er jo dybt individuelle? Det viser sig, at de er baseret på det DTU kalder RI – recommended intake – eller ADT – anbefalet dagligt tilskud. RI eller ADT er fiktivt fastsatte anbefalinger. Der findes ingen solid forskning bag disse værdier. Dermed falder hele den grundlæggende præmis for artiklen for mig at se til jorden.
For det andet er der adskillige undersøgelser, der dokumenterer, at vi ikke får tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler igennem en gennemsnitlige vestlig kost. Jeg havde således forventet, at et teknisk universitet som noget helt naturligt underbyggede deres udsagn med valide studier, men jeg kan ikke se, at det er tilfældet her. Ovenstående påstand er således ikke underbygget af nogen former for valide tests eller det, der kan betegnes som videnskabelige studier.

DTU advarer også danskerne imod ekstra indtag af zink, og netop det er særdeles uheldigt. Mangel på zink er udbredt i Danmark, i særlig grad fordi vi i Danmark har verdens formentlig største forurening med kobber. Kobber og zink er antagonister, det vil sige, at for høje kobberniveauer sænker kroppens zinkniveauer. Med disse udtalelser udviser DTU ikke blot en eklatant mangel på viden omkring mikronæringsstoffers betydning, samspil og modspil, men også en efter min mening fuldstændig mangel på omsorg for danskernes sundhed. Mangel på zink kan potentielt føre til sygdom.

DTU skriver også i deres meddelelse: ”Desuden er der ingen dokumentation for, at brug af kosttilskud forebygger livsstilssygdomme og fremmer den generelle sundhed (Taylor et al, 2014; Bailey et al, 2015)”. Det er her, det bliver virkelig besynderligt, synes jeg. De to referencer underbygger nemlig slet ikke den udtalelse, som DTU fremfører. Taylor et al konkluderer faktisk lige modsat DTU. De skriver i deres undersøgelse, at kosttilskud netop kan være med til at sikre optimale niveauer blandt befolkningen, og de anbefaler indtag af kosttilskud blandt særlige grupper. De understreger også, at for høje niveauer sjældent ses. Bailey et al’s undersøgelser kan slet ikke anvendes som reference i denne sammenhæng, da den er udarbejdet specifikt i relation til hjertekarsygdom, og ikke som DTU anfører, i relation til den generelle sundhed. Her står der ganske rigtigt, at der ikke er udtalt forskel på kosttilskud og placebo i studiet, men læser man hele sætningen, så fremgår det med stor tydelighed, at de kvinder, der havde taget kosttilskud i mere end 3 år, havde en signifikant reduktion i relation til risiko for udvikling af hjertekarsygdom.

Kosttilskud med K2 vitamin, magnesium, B12 vitamin, C vitamin, NAD+, selen og mange mange andre vitaminer og mineraler er dokumenteret sundhedsfremmende, og indtag kan forebygge sygdomme. Derfor forekommer DTU’s pressemeddelelse underligt malplaceret og i direkte strid med bedrevidende. Jeg forstår derfor ikke, hvordan DTU – Danmarks Tekniske Universitet, som skulle stå som den ypperste fortaler for uvildig og solid videnskab i Danmark, kan sende sådan noget som dette ud.

Du kan læse mere om de livsvigtige vitaminer og mineraler HER
Du kan læse mere om, hvorfor det er vigtigt at tage vitamintilskud HER
Du kan læse mere om betydningen af D3 vitamin HER
Du kan læse overlæge Henrik Heys artikel om K2 vitamin HER
Du kan læse mere om betydningen af zink HER

Var du tilfreds med denne opskrift? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!