Kosttilskudsproducent stævner Fødevarestyrelsen

16 sep, 2020 | Viden og Forskning

Den danske Fødevarestyrelse har – som det eneste land i verden – valgt at tolke information om mikronæringsstoffers optagelighed som en anprisning, som ikke må deles med forbrugeren. De forlanger derfor informationen herom fjernet på Pharma Nords produkter og materiale, til trods for, at firmaet har udført veldokumenteret forskning i relation til optageligheden af deres produkter. Derfor har Pharma Nord stævnet FVST. Med stævningen ønsker Pharma Nord hurtigt at få afklaret spørgsmålet ved domstolene.

Marketingdirektør Aksel Munksgaard fra Pharma Nord har flg. udtalelse til Madforlivet om baggrunden for at stævne Fødevarestyrelsen; “Et produkts optagelighed har selvfølgelig betydning for både effekt, dosis og sikkerhed. Hvis ikke bilproducenter måtte oplyse, hvor langt deres biler kunne køre på literen, ville der næppe blive forsket meget i at forbedre ydeevnen. Fødevarestyrelsens nye kurs er en gave til useriøse producenter, der ikke har dokumentation for optagelighed på deres produkter, og forbrugeren står som den store taber uden information og med tiden måske også med et ringere produktudvalg.” 

Når man som forbruger vælger at bruge penge på vitaminer og mineraler, hvilket for mange kan være en særdeles fornuftig beslutning, så har jeg i mange år anbefalet, at man vælger kosttilskud af høj kvalitet og optagelighed. I alt for mange år er vi danskere blevet forholdt muligheden for at købe kosttilskud af højeste kvalitet på grund af særregler, indført af Fødevarestyrelsen i 2006. EU fandt disse særregler ulovlige og påbød Danmark af ophæve disse i december 2017. Det har betydet, at vi for første gang i mange år nu kan købe vitaminer og mineraler af højeste kvalitet og optagelighed i Danmark.

Nu skulle man jo så tro, at dette måtte forekomme både gavnligt for folkesundheden og glædeligt for pengepungen, at vi som forbrugere blev i stand til at skelne imellem vitaminer og mineraler af høj kvalitet og optagelighed og så de mange produkter af mere inferiør og betænkelig kvalitet. Men Fødevarestyrelsen vurderer åbenbart ikke dette som hverken nødvendig eller vigtig viden for os forbrugere. De forlanger information om optagelighed fjernet.

Der er ingen tvivl om, at organiske mineraler og vitaminer, der er bundet op på en fødevarematrix, optages bedre end mikronutrienter, der ikke er kombineret. Det organiske eller organisk bundne betyder ofte, at man kan nøjes med en mindre dosis, fordi næringsstoffet optages bedre i organismen. Eksempler på de gavnlige aspekter i netop dette kan findes i en lang række kosttilskud, herunder calcium, magnesium, zink, krom og selen. Optageligheden kan eksempelvis gå fra cirka 20% og op til 90%, alene afhængig af formen. Det har selvfølgelig stor betydning for forbrugeren, både i forhold til dosering og effekt, men også for prisen på produktet.

Den danske kosttilskuds- og lægemiddelproducent Pharma Nord har dokumenteret disse forhold videnskabeligt for flere af deres produkter, og de finder det både afgørende for kvaliteten af produktet, men også en væsentlig forbrugeroplysning, om det givne produkt optages i en grad af 20 procent eller 95 procent. Det har selvfølgelig betydning for både effekt, dosis og sikkerhed. Alligevel tolkes denne vigtige information af Fødevarestyrelsen som en anprisning, som ikke må deles med forbrugeren. De forlanger informationen fjernet fra al emballage.

Det handler om EUs Forordning nr. 1924/2006, også kaldet ’Anprisningsforordningen’, der er en liste over de ernærings- og sundhedsanprisninger, man må anvende ved markedsføringen af kosttilskud. I næsten 12 år har Fødevarestyrelsen accepteret brugen af ordet ”optagelighed”. Pludselig i 2017 ændrede styrelsen uden videre sin fortolkning af forordningen og mener nu, at optagelighed er en forbudt ernæringsanprisning. Styrelsens nye kurs er ikke sket på baggrund af ændringer i EU-reglerne, men alene sket som en ændret administrativ praksis på styrelsens eget initiativ. Danmark er således det eneste land i EU, der fortolker disse regler på denne måde.

Det er betænkeligt, for det første fordi vi er med i EU, og derfor bør følge EU’s fælles regler også på dette område. Men nok allermest fordi vi som forbrugere ikke sættes i stand til at vurdere et produkts lødighed og kvalitet, såfremt disse oplysninger ikke må oplyses. Det kan føre til, at vi i al for høj grad køber inferiøre produkter med udokumenteret eller ringe optagelighed. Hvad er Fødevarestyrelsens mission mon i denne sag, for jeg har svært ved at se, hvordan deres tolkning skulle kunne være forbrugerbeskyttende.

Referencer: 
Bügel S, Larsen EH, Sloth JJ, et al. Absorption, excretion, and retention of selenium from a high selenium yeast in men with a high intake of selenium. Food Nutr Res. 2008;52:10.3402/fnr.v52i0.1642. doi:10.3402/fnr.v52i0.1642
Larsen EH, Hansen M, Paulin H, Moesgaard S, Reid M, Rayman M. Speciation and bioavailability of selenium in yeast-based intervention agents used in cancer chemoprevention studies. J AOAC Int. 2004;87(1):225-232.
Scientific Opinion on ChromoPrecise® cellular bound chromium yeast added for nutritional purposes as a source of chromium in food supplements and the bioavailability of chromium from this source EFSA Panel on Food additives and Nutrient Sources added to Food (ANS), 23 November 2012 https://doi.org/10.2903/j.efsa.2012.2951

Her kan du læse artiklen af professor Urban Alehagen Selen kan redde menneskeliv
Her kan du læse artiklen Kan vitaminer og mineraler beskytte dig?

Var du tilfreds med denne artikel om  Kosttilskudsproducent stævner Fødevarestyrelsen?  Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!