Kræsne børn?

22 jul, 2017 | Viden og Forskning

Har du kræsne børn? Så læs med her, for kræsne børn kan lære at spise mere varieret og udvikle madglæde, viser en ny undersøgelse. Du kan læse mere om undersøgelsen og få redskaber til håndtering af dine børns kræsenhed herunder.

Når vores børn ikke vil spise det, som vi voksne serverer til måltiderne, så kan det give anledning til bekymring og vrede og dermed være en stor udfordring i dagligdagen. Det kan være krævende at inspirere sine børn til at spise sundt og varieret, men belønningen ved en sådan indsats er til at få øje på og udfordringen håndterbar. Det viser ny dansk forskning fra juni 2017. Fire forskere fra Københavns Universitet har nemlig på baggrund af en gennemgang af eksisterende forskning om børns spiseadfærd skrevet inspirationskataloget ”Madmodige børn,” som kan give os forældre indblik i, hvordan vi bedst støtter vores børn i at udvikle madglæde, spise varieret og prøve ny mad.

Børns kræsenhed og manglende lyst til at spise varieret har mange årsager, og de fleste børn er idag det man kan kalde madgenerte. Rapporten viser, at vi som forældre kan lære at forbedre vores børns spiseadfærd, gøre dem madmodige og dermed give dem et optimalt grundlag for at udvikle større nysgerrighed og mere varierede og sundere spisevaner.

Lad mig sige det med det samme; vejen til større madmod blandt børn går hverken via trusler eller belønninger. Den går derimod via vedholdenhed, inddragelse og overskud. Det kan nemlig betale sig, at støtte sine børn ved at servere en række velkendte fødevarer hver for sig, i små skåle, eksempelvis gulerødder, tomater, ærter og kartofler og løbende krydre med nye varianter som eksempelvis broccoli, rødbeder og spinat. Ved troligt at servere råvarerne hver for sig og lade barnet selv vælge, hvordan det ønsker af komponere sin tallerken, og ved selv at være en god rollemodel, så kan du opnå lige præcis det, som de fleste forældre ønsker, nemlig et barn, der spiser varieret. Det kan være, at det tager 6 måneder, eller måske ovenikøbet 12 måneder at lære dit barn at spise varieret, men det er indsatsen værd.

Foregår måltiderne i trygge, tillidsfulde og hyggelige rammer, så vil du med tiden opleve, at barnet udvikler større variation i sit valg af råvarer og ikke længere optræder madgenert. Ved at udvise vedholdenhed og troligt udføre det arbejde, som det indebærer, så skaber du en tryghed og en naturlig madglæde, hvor barnet kan eksperimentere med smagsoplevelser og selv finde frem til sine favoritter. Mad er nemlig meget mere end nøglen til børns trivsel og sundhed. Mad er også omsorg, tryghed, tilhørsforhold, nydelse, minder og et vigtigt samlingspunkt for familien.

Overordnet betyder det, at du også er nødt til at slippe kontrollen og acceptere, at børn har varierede smagsløg og individuelle præferencer, når det kommer til, hvad de synes smager godt. For til fulde at forstå dit barns modvilje mod at spise en bestemt fødevare eller prøve nye madvarer, så opereres der med begreberne kræsenhed og neofobi.

  • Kræsenhed betyder, at der er en række fødevarer, man ikke kan lide.
  • Neofobi er betegnelsen for angst eller modvilje mod noget nyt og ukendt, for eksempel fødevarer, man ikke kende

Kræsenhed kan have betydning for dit barns valg af fødevarer, og et kræsent barn spiser ofte ensidigt og usundt. Kræsenhed kan følge et menneske hele livet, hvis ikke den bliver overvundet, men det kan vi som forældre hjælpe barnet til. Neofobi er derimod en naturlig del af barnets natur, som er mest fremherskende fra 2-5 års alderen. Herefter vokser vi normalt fra vores fødevareneofobi. Det kræver dog en indsats at give barnet lysten til at prøve at smage nye fødevarer. Forskerne bag ”Madmodige børn” opererer med begrebet madmod, som beskriver en lyst til at afprøve nye smagsoplevelser – altså det modsatte af neofobi. Og forskerne understreger, at pres, regler og restriktioner ikke er vejen frem, hvis du vil give dit barn mod på at sætte tænderne i ny – og sund – mad. Nye smage er nemlig noget, man skal kunne lære at lide, og derfor kan du ikke tvinge dit barn til at synes, at broccoli eller spinat smager skønt. Det tager tid og kræver en indsats af dig som forælder.

Kataloget ”Madmodige børn” præsenterer ikke mindre end 11 tilgange til, hvordan du bedst fremmer dit barns nysgerrighed omkring mad og smag og dermed skaber et fundament for fremtidige spisevaner, som både er sunde og giver nydelse. De 11 tilgange er listet herunder, men du kan også finde dem uddybet via links herunder, hvis du gerne vil vide mere.

1. Slip kontrollen
2. Familiemåltider uden konflikter
3. Smagen af det velkendte
4. Hvilken slags mad kan dit barn nemt få fat i?
5. Inddragelse og ejerskab
6. Jeg spiser som min rollemodel
7. Mix det nye med det velkendte
8. Det er indpakningen, der tæller
9. Eksperimentér med tilberedning og serveringsform
10. Drop belønningen
11. Leg med maden

Referencer: DeCosta, P., Møller, P., Frøst, M.B. & Olsen, A. (2017).

Du kan læse hele det danske katalog om Madmodige børn HER
Du kan også læse tidsskriftsartiklen, som udgivelsen om Madmodige børn er baseret på HER
Du kan læse artiklen om børn og sunde madvaner HER
Du kan læse min omtale af bogen Kræs HER

Var du tilfreds med denne omtale? Så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Ny forskning om søvn og hjertekarsygdom

Ny forskning om søvn og hjertekarsygdom

Vi ved i dag, at søvnen er vigtigt for vores livskvalitet, koncentrationsevne og humør. Tidligere anså man søvnen som en form for ligegyldig, inaktiv tilstand, i dag ved vi, at der foregår en masse i blandt andet hjernen, mens vi sover. Her dannes en række afgørende...

Dit drikkevand er forurenet

Dit drikkevand er forurenet

Dit drikkevand er forurenet, og vi danskere udsættes for påvirkninger fra pesticidrester og PFAS stoffer, når vi drikker vandhanevandet. Det gælder i særlig grad det kræftfremkaldende stof PFOA. PFOA er et af de mest skadelige og sygdomsfremkaldende kemikalier i...

Vanilje – derfor skal du købe ægte vanilje

Vanilje – derfor skal du købe ægte vanilje

Snart er det højsæson for vanilje, og der findes vel næppe noget, der kan fremmane en stemning og forventning om velsmag, som vanilje. Der er vægtige grunde til at vælge den ægte vare, når du skal købe dette skønne krydderi, også selvom det er den næstdyreste...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!