Kulhydrater – de bedste kulhydrater er grønsager

Forsiden Viden og Forskning Kulhydrater - de bedste kulhydrater er groensager. Kulhydrater fra groensager er fiberrige, naeringsrige og kaloriefattige

     5

Grønsager er nemlig helt fantastiske. Kulhydrater fra grønsager er næringsrige, de smager godt, de indeholder næsten ingen kalorier, og som det allerbedste, så findes der masser af fibre i grønsager.

Fibre binder blandt andet brugt kolesterol til sig i tarmen og transporterer det ud af kroppen. Derfor er de bedste kulhydrater grønsager.

Fibre giver også mæthed og hjælper tarmen med at danne den vigtige flora, også kaldet tarmbiotaen. Tarmfloraen dannes af blandt andet bakterier, og forholdet og sammensætningen har betydning for din fordøjelse, dit immunforsvar og kroppens signaleringsprocesser. Derfor kan det betale sig at spise mindst 500 gram grønsager hver dag og derudover cirka 100 gram bær eller frugt. Det kan have stor sundhedsmæssig effekt på dine kropslige balancer.

Kvaliteten af de grønsager og den frugt, som du vælger at spise, har betydning for smagen og for næringsstofindholdet. Økologiske grønsager smager bedre og indeholder markant flere næringsstoffer end konventionelle og ingen uønsket kemi.

Det har også betydning, hvordan du komponerer dine måltider. Sørg for at spise såvel protein som sunde fedtstoffer, grønsager og eventuelt lidt rigtigt fuldkorn i form af helkogte korn eller surdejshævet fuldkornsbrød til hvert eneste af dine måltider. Undgå de såkaldt hurtige kulhydrater som hvidt brød, pasta, sukker og hvide ris.

Kvaliteten af de kulhydrater, du vælger at spise hver dag, afspejler sig i din blodsukkerbalance. Blodsukkerbalancen ligger som et net under stort set alle kropslige balancer. Et ustabilt blodsukker kan således påvirke stort set alle kropslige balancer negativt. Sundhed og indre balance handler derfor i høj grad om at kombinere dagens måltider, så blodsukkeret forbliver stabilt, og insulinudskillelsen holdes i ave. Det kan du gøre ved, til hvert eneste måltid, at spise såvel masser af grønsager, sunde fedtstoffer, protein og kun mindre mængder kulhydrater fra eksempelvis helkogte korn, brune ris, quinoa , stenalder- eller rigtigt surdejshævet fuldkornsbrød. På denne måde vil du hurtigt opleve, at dit blodsukker stabiliseres, at energiniveauerne øges og at din trang til søde sager mindskes.

Når du til hvert eneste måltid får såvel proteiner som gode fedtstoffer i kombination med fiberrige kulhydrater, så bliver du hurtigere mæt, og du vil derfor sandsynligvis spise mindre. Det kan være en god ide, at anrette maden indbydende på tallerkenerne, for erfaringsmæssigt sikrer det, at du får den rette kombination af næringsstoffer og ikke fristes til at spise for meget. Spis langsomt, tyg maden grundigt og gør måltidet til en hyggelig stund, hvor du nyder maden. At spise langsommere bevirker også, at du spiser mindre, end hvis du spiser hurtigt og ubevidst. Derfor er aftensmad foran fjernsynet ikke en god ide. Prioriter grønsagerne til alle dagens måltider, for grønsager er de bedste kulhydrater. Kulhydrater – de bedste kulhydrater er grønsager.

Du kan læse mere om blodsukkerbalancen HER
Du kan læse mere om fibre og tarmsundhed HER
Du kan læse mere om fibre og kræft HER
Du kan læse mere om de sunde tarmbakterier HER
Du kan hente inspiration til opskrift på grønsagsfrikadeller HER
Du kan finde opskriften på en lækker rosenkålsalat HER
Du kan finde opskriften på en lækker grønsagsrig og velsmagende morgenmad HER
Du kan finde opskriften på fiberpandekager med spinat HER
Du kan finde opskriften på et surdejshævet fuldkornsbrød HER

Var du glad for denne artikel Kulhydrater – grønsager er de bedste kulhydrater, så må du rigtig gerne klikke “Synes godt om” herunder. Du er også velkommen til at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtage nyt om mad og sundhed samt nye spændende opskrifter hver måned.