Lad maden være din medicin – men er den det?
“Lad maden være din medicin”. Sådan sagde Hippokrates for mange år siden, men efterlever vi det fornuftige råd, eller lever vi i en helt omvendt verden?
Som I ved, så er jeg stor fortaler for god, nærende og økologisk mad, og det er min overbevisning, at vi kan komme meget langt sundhedsmæssigt ved at spise mad, tilberedt af de allerbedste råvarer.
Hvorfor er “maden vores medicin”?
For mig at se er forarbejdede og næringsdrænede fødevarer, fyldt med alskens kemi, en af de største trusler i dag mod vi menneskers sundhed. 2/3 af alle danskere over 16 år har idag en diagnose på en kronisk – ofte medicinkrævende – sygdom.
Som I kan læse i artiklen fra 2015, som jeg linker til nederst “Har alle danskere en diagnose i 2020?”, så er det lige før, at mine værste anelser fra dengang er blevet til virkelighed. Måske skulle vi til at gøre en indsat for at få det hele på ret køl. Måske er tiden inde til et oprør mod det overvældende udbud af forarbejdet mad og bivirkningstung medicin? Måske skulle vi for alvor gøre maden til vores medicin?
Som I også ved, så kan det være helt utroligt vanskeligt med alderen at optage tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler gennem maden, også selvom I vælger de bedste råvarer. Vores egenproduktion af mange af mikronæringsstofferne falder ligeledes med alderen, og derfor mener jeg, at vi med sundhedsfordel kan tilbyde kroppen gode food state vitaminer og mineraler hver dag sammen med skønne måltider. På den måde tilbyder vi kroppen de relevante råvarer, så den kan producere det, der måtte være behov for.
Manglende læring om kost på medicinstudiet
Læger lærer ikke ret meget om god mad, vitaminer og mineraler på det syv år lange medicinstudie, hvilket altid har undret mig. Maden danner jo netop grundlag for dannelsen af stort set alle de signalstoffer, enzymer og hormoner med mere, der kontrollerer kroppens mange fine balancer, bygger os op og heler.
Derfor var min glæde stor, da universiteterne for nogle år siden introducerede et frivilligt to-dages kursus om vitaminer og mineraler på medicinstudiet. Jeg fik lov at deltage – mod betaling, naturligvis – men da jeg modtog kursusbeskrivelsen, blev min glæde vendt til forbløffelse.
Intet om fødevarers potentielt positive virkning
Kurset handlede stort set kun om, hvilke fødevarer, der interagerede negativt med forskellige former for medicin. Ikke noget om, at D-vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne, men at vi ikke kan spise os til det. Ikke noget med food state magnesium mod urolige ben, og slet ikke noget om organisk kontra uorganiske mineraler eller om selen og CoQ10 mod hjertesygdom, eller at calcium optages bedst i organisk form (undgå derfor carbonat) og altid skal indtages i selskab med samme mængde organisk food state magnesium.
Slet ikke et ord om, hvor vigtig vores mikrobiota er for vores sundhed, og at en antibiotika kur altid skal følges op af 3 måneders probiotika kur, hvor hver kapsel indeholder mindst 13 milliarder levende kulturer…
Nej, derimod skulle kommende læger lære, at:
- Mennesker, der får blodfortyndende medicin, må ikke spise grønne grønsager, fordi K vitaminet kan hæmme den blodfortyndende effekt? Ikke et ord om, at det måske var smart at tilpasse medicinen til patientens levevis, hvor grønne grønsager og K2 vitamin hører til blandt de sundeste råvarer, man kan spise. Læs overlæge Henrik Hey’s K2 vitamin kan forebygge sygdom
- Mælk og mælkeprodukter er en vigtig kilde til calcium (øh), men kan påvirke effekten af bl.a. antibiotika og gigtmedicin, fordi calcium binder de tungtopløselige komponenter i medicinen, så de ikke optages? Ikke et ord om, at der findes andre gode kilder til både calcium og magnesium i fx mandler, kerner, frø og havregryn. Læs mere her om Calcium
- Ved behov for jerntilskud kan calcium hæmme optagelsen af visse medicinske komponenter. Men ikke, at der ved behov for jerntilskud altid bør anbefales organisk jern for at undgå forstoppelse.
- At patienter, der får astmamedicin, visse typer antibiotika og alendronsyre mod knogleskørhed ikke må drikke kaffe, te og cola, da koffein ifbm indtag af ovennævnte kan gi’ øget nervøsitet og nedsætte effekten (alendronsyre). Her kan du læse mere om Kaffe og vitaminpiller
Og sådan fortsatte det. Behøver jeg sige, at jeg ikke ville bruge hverken tid eller penge på det kursus? Og det fik mig til at tænke på, om ikke det hele er blevet vendt godt og grundigt på hovedet? Måske skulle vi se at få noget gjort ved det…
Her kan du læse overlæge Henrik Hey’s artikel Behandling med K vitamin
Her kan du læse artiklen Har alle danskere en diagnose i 2020?