LDL kolesterol og demens

12 nov, 2018 | Viden og Forskning

LDL kolesterol og demens. Et helt nyt studie, foretaget i Kina, viser, at mennesker med højere niveauer af LDL kolesterol har lavere forekomst af demens. I studiet deltog 3.800 mennesker med en gennemsnitsalder på 69 år. Studiet omfattede løbende tests af blandt andet deltagernes kognitive evner. Resultaterne af disse tests samt observationer var, at de deltagere, der havde høje LDL kolesterolniveauer, havde 50% lavere forekomst af demens. De blev sammenlignet med de deltagere, der havde lave niveauer af LDL kolesterol.

LDL kolesterol er en forkortelse for Low Density Lipoprotein kolesterol, og fordi denne kolesterolform er den mest kolesterolrige, vi har i blodet, så er den igennem mange år blevet betegnet som det Lede kolesterol. Med den viden om kolesterols betydning, som vi har i dag, er det et spørgsmål om ikke tiden er inde til at ændre denne betegnelse. Kolesterols virkninger på vores helbred er komplicerede, omfattende og alt for væsentlige til, at vi forlader os på simplificerede betegnelser som at LDL kolesterol er det Lede eller dårlige kolesterol. Sådanne oversimplifikationer kan være til stor skade for folkesundheden, for kolesterol er livsvigtige fedtstoffer i blodet.

Ovennævnte studies resultater harmonerer med det tidligere Framingham Heart Study, der ligeledes fandt, at de ældre, der havde høje kolesteroltal, havde lavere forekomst af demens. Et andet større studie fandt, at ældre kvinder med høje kolesteroltal levede længere end ældre kvinder med lave kolesteroltal. Du kan se referencerne herunder.

Retfærdigvis skal det nævnes, at det omtalte kinesiske studie er et observationsstudie, hvilket bevirker, at der ikke direkte kan konkluderes, at høje LDL kolesterolniveauer beskytter mod demens. Men meget tyder på det. Man kan således håbe, at dette og øvrige studier baner vejen for et stort (og uvildigt) dobbelt blind placebo kontrolleret studie indenfor dette område, så vi en gang for alle kan få slået fast, om høje kolesterolniveauer virkelig er farlige for vores helbred og livslængde.

Over en halv million danskere spiser hver dag bivirkningstung, kolesterolsænkende medicin, men gør det dem sundere og lever de længere? Indtil vi får studier, der uafhængigt af medicinalindustriens interesser, viser os, hvad der er op og ned i denne sammenhæng, så kan vi med fordel huske, at forhøjede kolesterolniveauer ofte er et tegn fra din krop om ubalance. Det kunne være befriende, såfremt vi begyndte at se på årsager og kropslige sammenhænge fremfor som i dag, hvor der primært symptombehandles. Såfremt statiner, som er betegnelsen for kolesterolsænkende medicin, sænker risikoen for hjerteinfarkt med 0,5% over en femårig periode, hvad hjælper det så, hvis vi bliver demente eller dør tidligere eller udvikler kræft af behandlingen?

Jeg savner flere uafhængige læger og mere uvildig forskning, så vi bliver i stand til at se på det hele menneske i behandlingerne og tage højde for, at vi er alle er vidt forskellige. Det ville kræve en helt ny medicinsk uddannelse og en helt ny måde at gribe behandlingstilbud an på, men for mig at se vil det være en klog beslutning, der i den grad ville være til gavn for folkesundheden. Jeg går ind for, at sundhedsvæsenet gøres uafhængigt af medicinalindustrielle interesser.

Referencer:
Fen Zhou et al.; ”High Low-Density Lipoprotein Cholesterol Inversely Relates to Dementia in Community-Dwelling Older Adults: The Shanghai Aging Study”; Front. Neurol., 12 November 2018 | https://doi.org/10.3389/fneur.2018.00952
Petursson H1, Sigurdsson JA, Bengtsson C, Nilsen TI, Getz L; „Is the use of cholesterol in mortality risk algorithms in clinical guidelines valid? Ten years prospective data from the Norwegian HUNT 2 study“.
Elias PK1, Elias MF, D’Agostino RB, Sullivan LM, Wolf PA.; “Serum cholesterol and cognitive performance in the Framingham Heart Study”; Psychosom Med. 2005 Jan-Feb;67(1):24-30.

Du kan læse om kolesterol er farligt HER
Du kan læse om Kolesterolskandalen HER
Du kan læse om kolesterol og livslængde HER
Du kan læse om, hvordan spiser dig til et kolesterol i balance HER
Du kan læse om røde ris, som naturligt sænker kolesterolniveauerne HER 
Du kan læse mere om Demens og Alzheimer, og hvordan du forebygger disse sygdomme i min bog Hjernego’ Mad HER

Var du tilfreds med denne artikel om LDL kolesterol og demens, så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!