Lyst til sukker kan være hormonel

Forsiden Viden og Forskning Lyst til sukker kan være hormonel

     5
Lyst til sukker kan vaere hormonel

Har du også ofte lyst til sukker, så skal svaret måske findes i dine hormoner. Forskere har nemlig fundet en forbindelse mellem hormonet FGF21 og trangen til at indtage sukker.

Har du svært ved at gå forbi en slikskål eller sige nej tak til et glas vin? Så skal forklaringen måske findes i dine hormoner. Forskere har nemlig fundet en forbindelse mellem hormonet FGF21 og trangen til at indtage sukker.

Vi spiser sukker som aldrig før. Det kan desværre resultere i øget udvikling af inflammation, for meget fedt på sidebenene og en lang række livsstilssygdomme. Det har fået flere forskere til at sætte ind i jagten på en metode, der kan dæmpe vores forkærlighed for de søde sager. Industrien har i flere år forsøgt at erstatte sukkeret med kunstige sødestoffer, men desværre har det ikke været en hverken god, sund eller tilfredsstillende metode til at dæmpe vores sukkerindtag. Og måske skal løsningen slet ikke findes i et laboratorium – men snarere i vores indre biokemi.

Danske og internationale forskere har fundet frem til, at hormonet FGF21, der naturligt dannes i leveren, tilsyneladende spiller en vigtig rolle for vores sukkertrang eller mangel på samme. Niveauet af FGF21 stiger, når vi indtager sukker, og forskerne antager, at det fungerer som en slags sukkeralarm. Når vi spiser eller drikker sukker – også den slags, der er forklædt som alkohol – sender leveren FGF21 til hjernen. Dette sker uden at påvirke vores smagsoplevelse; i stedet ser hormonet ud til at sænke appetitten efter sukker. Præcis, som når vores krop fortæller os, at den er mæt, og det er tid til at stoppe med at spise.

Tilsyneladende er der også en helt naturlig forklaring på, at nogle er bedre til at ignorere slikskålen end andre. Forskerne har nemlig identificeret højere FGF21-niveauer hos personer, der ikke er så vilde med sukker. Det peger på, at en stor sukkertrang hænger sammen med et lavt niveau af FGF21. Sukkertrangen kan måske ligefrem vise sig at være genetisk, for nogle mennesker er født med genvarianter, der ser ud til at øge sandsynligheden for at have en sød tand.

De fleste af os nyder i ny og nær lidt sødt, men et ukontrolleret indtag af sukkerholdige fødevarer kan føre til kroniske sundhedsmæssige problemer.  Derfor kan den øgede forståelse for de biologiske mekanismer, der styrer vores trang til sødt,  have afgørende positive konsekvenser for folkesundheden.

Bag den nye undersøgelse står Matthew Potthoff, ph.d., lektor i neurovidenskab og farmakologi ved University of Iowa Carver College of Medicine, og Matthew Gillum, ph.d., ved Københavns Universitet i Danmark. Deres fund af sukkerhormonet kaldet fibroblastvækst faktor 21 – FGF21 – kan få stor betydning for vores sundhed, vægt og insulinfølsomhed.

Forskerne regner med, at hormonet oprindeligt skulle beskytte vores lever ved at reducere inflammation og mængden af fedt i leveren, men at vores forkærlighed for søde sager efterhånden har forvandlet hormonet, så det i højere grad er blevet en slags sukkerpoliti. Endnu har forskerne til gode at få de sidste forsøg på plads, men det skal blive spændende at følge deres videre arbejde. Måske bringer disse studier os nærmere på at knække sukkerkurven, hvis det viser sig, at hormonet kan gives som tilskud til mennesker, der lider af ubehersket sukkertrang. Måske vil det ligefrem vise sig, at forskernes opdagelse kan udnyttes til at udvikle en effektiv kur mod alkoholisme. Man har lov at håbe …

Reference: Sharon O. Jensen-Cody, Kyle H. Flippo, Kristin E. Claflin, Yavuz Yavuz, Sarah A. Sapouckey, Grant C. Walters, Yuriy M. Usachev, Deniz Atasoy, Matthew P. Gillum, Matthew J. Potthoff. FGF21 Signals to Glutamatergic Neurons in the Ventromedial Hypothalamus to Suppress Carbohydrate Intake. Cell Metabolism, 2020; DOI: 10.1016/j.cmet.2020.06.008

Du kan læse mere i artiklen Sukker er skadeligt, viser nyt studie 
Du kan tage Madforlivets Gratis e-kursus Blodsukkerkuren
Download min e-bog med sund hygge og fredagsslik med god samvittighed Hygge godt 

Var du tilfreds med denne artikel Lyst til sukker kan være hormonel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.