Mad mod gigt

23 aug, 2023 | Viden og Forskning

Leddegigt er en autoimmun sygdom, hvor dit eget immunforsvar angriber dine led, ledhinder, brusk og knogler. Genetiske og miljømæssige faktorer spiller en rolle for udviklingen, ligesom forskere for nylig fandt, at tilstedeværelsen af særlige tarmmikrober kunne øge risikoen for udvikling af gigt.

Igennem de seneste år har et stigende antal videnskabelige undersøgelser også peget på, at vores valg af mad spiller en stor og afgørende rolle i forhold til sygdomsrisikoen og udviklingen af gigt. En grøn og antiinflammatorisk levevis samt særlige flerumættede fedtsyrer har en beskyttende effekt i forhold til udviklingen af sygdommen, mens indtag af andre fødevarer som rødt kød, kødpålæg, raffinerede planteolier, færdigretter samt industrisalt kan have en decideret skadelig virkning.

Ændringer i tarmmikrobiomet kan være indirekte markører for, hvordan maden påvirker udviklingen af gigt. Mulige beskyttende effekter kan opnås ved at spise antiinflammatorisk og grønt og sørge for tilstrækkelige D-vitamin og probiotika niveauer. Derfor kan en sund livsstil og sunde måltider med fordel introduceres blandt patienter med gigt, for det hjælper, viser forskningen.

Visse næringsstoffer kan hjælpe kroppen med at sænke graden af inflammation i vævet. Hurtige kulhydrater som sukker, hvidt brød og pasta kan fremme graden af inflammation. ligesom raffinerede planteolier, fast-food og færdigretter ofte gør. Derimod kan grønsager og gode omega 3 fedtsyrer dæmpe graden af inflammation. Høj grad af inflammation i kroppen udgør en risiko i forhold til udvikling af en lang række sygdomme, herunder gigt.

Middelhavsmaden er verdens mest velundersøgte kostretning, og den er optimal i forhold til at holde styr på gigt og andre inflammationsdrevne lidelser. Kombinationen af mange gode og økologiske grønsager, ekstra jomfruolivenolie og fisk og med et minimalt indtag af sukker, kød og mælkeprodukter, er optimal. De antiinflammatoriske egenskaber ved middelhavsmaden kan potentielt stoppe udviklingen og progressionen af gigt hos den enkelte.

Referencer:
Pattison D.J., Symmons D.P.M., Lunt M., Welch A., Luben R., Bingham S.A., Khaw K.T., Day N.E., Silman A.J.; “Dietary risk factors for the development of inflammatory polyarthritis: Evidence for a role of high level of red meat consumption”; Arthritis Rheum. 2004;50:3804–3812.
Calder P.C., Ahluwalia N., Albers R., Bosco N., Bourdet-Sicard R., Haller D., Holgate S.T., Jönsson L.S., Latulippe M.E., Marcos A.; “A consideration of biomarkers to be used for evaluation of inflammation in human nutritional studies”; Br. J. Nutr. 2013;109:S1–S34.
Ma Y., Hébert J.R., Li W., Bertone-Johnson E.R., Olendzki B., Pagoto S.L., Tinker L., Rosal M.C., Ockene I.S., Ockene J.K.; “Association between dietary fiber and markers of systemic inflammation in the Women’s Health Initiative Observational Study”; Nutrition. 2008;24:941–949.
Sofi F., Cesari F., Abbate R., Gensini G.F., Casini A.; “Adherence to Mediterranean diet and health status: Meta-analysis”; BMJ. 2008;337:a1344.

Her kan du læse artiklen her om Sundt fedt
Her kan du læse mere om, hvorfor Middelhavsmad er sundt
Her kan du læse mere om Antiinflammatorisk levevis redder liv

Var du tilfreds med denne artikel om Mad mod gigt? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Spis ekstra jomfruolivenolie og undgå demens

Spis ekstra jomfruolivenolie og undgå demens

Vi ved, at middelhavsmad er den sundeste mad, vi kan spise. Vi ved også, at en god økologisk ekstra jomfruolivenolie, der jo også er kendetegnende for middelhavslandene, er stjernesund og kan dæmpe inflammation, forebygge hjertekarsygdom, dia og regulere både blodtryk...

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!