Mad til ældre og syge – det gode eksempel
God mad gør glad, og god mad nærer og gi’r energi og sundhed. Det ved vi både erfaringsmæssigt og forskningsmæssigt. Jeg har desuden haft fornøjelsen af at rejse i nogle af de områder i verden, hvor indbyggerne bliver rigtig gamle. Her værdsættes den gode mad og de hyggelige, velsmagende måltider, og mange af indbyggerne i disse områder er aktive og friske til det sidste.
Herhjemme bliver vi flere og flere ældre, men vi oplever til gengæld også mange flere syge ældre, der ikke er så aktive og heller ikke friske. Mange af vores ældre her i Danmark er i modsætning til ovennævnte ældre, afhængige af færdiglavet mad, som leveres eller serveres. Er vi mon tilstrækkeligt opmærksomme på værdien af god og nærende mad til vores ældre og syge?
Mange ældre og syge mangler proteiner, vitaminer og mineraler
Vi ved i dag, at en lang række sygdomme er direkte forårsaget eller påvirket af et utilstrækkeligt indtag af næringsstoffer som proteiner, kostfibre og vitaminer og mineraler. Særligt ældre mangler ofte proteiner, vitaminer og mineraler, hvilket kan føre til lave energiniveauer, øget inflammation, nedsat hukommelse og degenerative sygdomme. Mange ældre får heller ikke tilstrækkelige mængder D-vitamin om vinteren, hvilket bl.a. kan føre til et svækket immunforsvar, skøre knogler og underernæring. Derimod får de rigeligt med uorganisk og vanskeligt optageligt calcium, natrium, raffinerede planteolier og sukker via den megen forarbejdede og færdiglavede mad..
Det kan undre, at der ikke er langt større fokus på kvaliteten, næringsstofindholdet og præsentationen af maden til ældre og syge her i Danmark. Måltidet er ofte dagens højdepunkt for en person, der er oppe i årene eller syg, og både fordi det er livsvigtigt at få tilstrækkeligt med næringsstoffer, men også fordi mange ældre og syge ofte er småtspisende, rigtig mange sågar underernærede, og det stiller store krav til madens kvalitet, næringsindhold og måden, den serveres på.
Det bedste måltid jeg kunne forestille mig. Frokost med Mona i personalekantinen
Mad til ældre og syge – det gode eksempel
Måske skulle vi simpelthen bare aktivt gøre noget ved netop dette? Det har nogle få hospitaler og plejehjem allerede gjort med stor succes, og som du kan læse herunder, så behøver det ikke koste mere at servere god, indbydende og næringsrig mad, derimod er gevinsterne mange. Det har blandt andet andet Regionshospitalet i Randers bevist. De er det gode eksempel på, at det kan lade sige gøre. Regionshospitalet i Randers har prioriteret at lytte til både videnskaben og den sunde fornuft; de serverer nemlig god, økologisk og næringsrig mad til deres patienter.
Et typisk patientmåltid, serveret indbydende og lækkert.
Jeg har besøgt Mona Carøe, der er cheføkonoma for patientkøkken, kantine og ernæringsenheden på Regionshospitalet i Randers. Monas ambition har netop været at tilberede nærende og indbydende økologiske måltider, der ovenikøbet tilpasses den enkelt patients ernæringsmæssige behov. Det betyder, at sygehuskøkkenet i Randers, udover guldmærket i økologi, også har et imponerende menukort, der kan friste de fleste.
Mona Carøe, cheføkonoma for patientkøkken, kantine og ernæringsenheden på Regionshospitalet i Randers
Monas mål er klart. Er man er indlagt her, så skal man ikke tabe sig, og man skal have god, økologisk og næringsrig mad til alle måltider. Det betyder, at køkkenet tilbereder hovedmåltider, mellemmåltider og specialmåltider helt fra bunden af de allerbedste råvarer. Hver dag serveres den gode mad til psykiatrisk afdeling samt til sygehusets cirka 400 indlagte patienter plus cirka 800 såkaldte døgnkostmåltider. Har du som patient et særligt ønske, eller bliver du pludselig sulten efter et stykke nybagt brød, lidt nøddesnack, en tartelet eller en spegepølsemad, så leveres det fra køkkenet i løbet af 15 minutter. Menukortet indeholder fast otte retter, der kan leveres hele døgnet. Ingen skal mangle god mad. Mona og hendes dygtige ansatte er på pletten og sætter en ære i at efterkomme patienternes ønsker og behov.
Menukort til patienterne på Randers Centralsygehus
Guldmærket i økologi og mad, tilberedt fra bunden
Alt i Mona & co’s køkken er tilberedt fra bunden, det meste af 100% økologiske råvarer. Her indkøbes hele, økologisk opdrættede dyr, som køkkenets slagtere forvandler til netop leverpostej, stege, sammenkogte retter eller pålæg. Nærmest intet går til spilde. Bageriet indkøber de bedste økologiske og stenkværnede meltyper til det nybagte brød. Grønsager, olier og alle andre råvarer er af allerhøjeste kaliber og kvalitet og lever op til det økologiske spisemærke. Det er selvsagt et travlt køkken, men samtidig et køkken, der oser af glæde og god stemning. Alle arbejder for det samme, og målet mærkes tydeligt; her skal de mange indlagte ældre og syge have den allerbedste, mest velsmagende og nærende mad. Selvfølgelig er slutmålet, at måltiderne også serveres delikat og indbydende på tallerkenerne. For at tilbyde patienterne den optimale service og oplevelse, iværksættes der inden længe et pilotprojekt, hvor kostfagligt personale vil varetage serveringen.
Køkkenet på Regionshospitalet i Randers gør også en stor indsats for at mindske madspildet og samtidig tilberede mere miljøvenlig mad. Her serveres årstidens grønsager, og oksekød er kun på menuen som varm ret to gange om ugen, hvorimod linser og bønner i alle former indgår i en langt større del af serveringerne end tidligere. Det er opløftende, inspirerende og imponerende den indsats, der gøres i Randers, og det faktum, at de er lykkes så godt med det, har da også vakt kollegernes nysgerrighed, så flere af landets øvrige sygehuse, har både ladet sig inspirere men køber også flere af Randers køkkenets produkter.
Lad os tage ved lære af Centralsygehuset i Randers og Mona & co.
Det er altid en stor oplevelse at møde sande ildsjæle, men det jeg her oplevede, og det måltid jeg indtog, var i særklasse. Det gjorde stort indtryk, at besøge Regionshospitalet i Randers, og skønt at opleve, at det kan lade sig gøre at lave så god mad fra bunden af økologiske råvarer og i så stor målestok. Hvor kan vi lære meget af Mona & co i Randers, jeg ville personligt ønske, at deres erfaringer, viden, arbejdsglæde og metoder måtte vinde indpas i alle andre af landets hospitals- og plejehjemskøkkener.
Vi er, hvad vi spiser, og mad bygger os op og nærer os. Vi ved, at vi spiser mindre, jo ældre vi bliver, eller hvis vi bliver syge. Derfor stiller det særlige krav til madens indhold af næringsrige råvarer og grad af lækkerhed. Det koster ikke så meget at anvende gode, økologiske råvarer og lave god mad fra bunden. Det har Mona Carøe og hendes dygtige medarbejdere blandt andet bevist på Centralsygehuset i Randers. Det kan lade sig gøre, og de har virkelig gode resultater; sundere og mere tilfredse patienter, ovenikøbet for færre penge.
Her kan du læse artiklen God mad til ældre og syge kan spare liv og penge
Her kan du læse mere her om Har maden betydning for ældres sygdomsrisiko
Her kan du læse mere om Mangler danske ældre vitaminer og mineraler?
ar du tilfreds med denne artikel Mad til ældre og syge – det gode eksempel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.