Spar op til 10.000 kroner om året på mad

Forsiden Viden og Forskning Spar op til 10.000 kroner om året på mad

     4
Spar op til 10.000 kroner om aaret paa mad

Har du lyst til at spare op til 10,000 kroner om året på mad?  Så kan det betale sig at være opmærksom på dine madvaner, indkøb og din grad af madspild. Forsøg blandt familier i en række kommuner har vist, at det faktisk kan lade sig gøre, ved lidt øget opmærksomhed, at spare op til 10.000 kroner om året.

Her i artiklen kan du læse mere om, hvad du kan gøre for at handle billigere ind og nedbringe graden af madspild. Du kan også se mine opskrifter til billig aftensmad.

I disse tider med stærkt stigende madpriser, vil de fleste af os gerne spare på madbudgettet. Et af værktøjerne kan ligge i at  udarbejde en madplan, lave en indkøbsliste og købe ind en gang om ugen – uden svinkeærinder. Du kan med fordel handle større mængder og fryse ned, hvis det er billigere, eller du kan dele med naboen. Dermed kan du stadig spise sundt på budget.

Den private husholdning er den største synder

Et andet værktøj er at nedbringe graden af madspild. Det er i dagligdagen og i de private husholdninger, der bliver smidt mest mad ud. Hele 36 procent af det totale danske madspild sker i private husholdninger. Hver dansker smider ifølge Landbrug & Fødevarer 47 kilo spiselig mad ud om året.

Fødevareindustrien står for cirka 33 procent af det totale madspild, der i alt på verdensplan vurderes til at løbe op i cirka 1,3 milliarder tons mad hvert år. Så megen spiselig mad ender hvert år i skraldespande rundt omkring i verden. Det må vi kunne gøre bedre. Særligt hvis målet er at lave sund og billig mad til hele familien – hver dag.

Prøv med en ugentlig “restedag”

Heldigvis er der fokus på problematikken, muligvis også fordi krisen kradser og maden er blevet dyrere. Noget af det mest effektive er madplanen, hvor du kan indføre en ugentlig “reste-dag”. Her tømmer du grønsagsskuffen, kombinerer med bønner, linser eller hummus og laver wokmad, supper eller postejer af det, du har. Du kan finde masser af gode opskrifter og inspiration i min bog
Spar & Spis.

Supermarkederne må idag også sælge fødevarer, som er tæt på eller lige har overskredet ’bedst før’-datoen. Her kan du ofte gøre et godt køb. Produkterne udbydes som regel i særlige kølediske eller på særlige hylder, og kan du bruge dem, så mindsker du både forretningens madspild, og hjælper samtidig din egen økonomi og styrker klodens sundhed.

Jeg synes selv, at jeg er blevet god til at bruge mine rester, ikke at overkøbe, ligesom jeg er blevet bedre til at lave mad til to eller flere dage ad gangen. At planlægge ugens måltider og sine indkøb, er virkelig et effektivt redskab til mindskning af madspild og store besparelser på madbudgettet. Yderst tankevækkende, ikke alene ud fra en økonomisk betragtning, men også ud fra en miljømæssig.

Her kan du downloade Spar & Spis madplan
Her kan du downloade Spar & Spis indkøbsliste
Her kan du læse artiklen Sund mad på budget
Her kan du læse mere om Mine bedste sparetips

Var du tilfreds med denne artikel Spar op til 10.000 kroner om året på mad? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.