Mælk – er mælk sundt eller usundt?

Forsiden Viden og Forskning Maelk – er maelk sundt eller usundt? Om maelk er sundt eller usundt afhaenger af, hvem du er...

     6
Maelk – er maelk sundt eller usundt?

Mælk – er mælk sundt eller usundt? Først og fremmest, så er det vigtigt at vide, at mælk ikke er livsnødvendigt, og at du sagtens kan danne sunde knogler uden at drikke mælk. Om mælk er sundt eller usundt afhænger af, hvem du er, og om du kan fordøje mælkens sukkerstoffer og proteinstoffer, også kaldet laktose og casein.

Mælk er som udgangspunkt en god kilde til protein, kalk og B12 vitamin og tåler du uden problemer komælk, så kan det – i mindre mængder – være en god kilde til disse næringsstoffer. Tolererer du ikke komælk, så er det heldigvis ikke vanskeligt at leve eller at lave mad uden mælk. Komælk kan i mange retter erstattes af vand, alternativt af mandelmælk, havremælk, kokosmælk eller rismælk. Mange sværger også til sojamælk, men her vil jeg anbefale påpasselighed i indtaget på grund af sojas indvirkning på hormonsystemet og den fremherskende anvendelse af genmodificeret soja, GMO soja.

Vi danskere hører til blandt de folkeslag i verden, der indtager flest mælkeprodukter. Store befolkningsgrupper i verden, eksempelvis mange asiater og afrikanere, kan ikke fordøje komælkens laktose, da de ikke danner enzymet laktase. Vi danskere har vænnet os til det igennem de seneste 10,000 år, og de fleste af os danskere har til en vis grad udviklet evnen til at fordøje mælkens sukkerstoffer og proteiner. Men alt kan overdrives, også indtaget af mælkeprodukter.

Mælk er en omdebatteret fødevare, og der findes ingen enkle svar på, om mælk er sundt eller usundt. En del af debatten kan skyldes, at uvildig, udenlandsk forskning har påvist en øget risiko for udvikling af hormonrelaterede cancerformer samt coloncancer ved et højt indtag af konventionelle komælkeprodukter. Meget tyder på, at det i denne sammenhæng i særlig grad er kvaliteten af mælken, der er afgørende, idet råmælk og økologisk og biodynamisk mælk umiddelbart ser ud til at have flere sundhedsgavnlige egenskaber end konventionelle mælkeprodukter. Et andet aspekt er mælkeproteinet casein, idet  casein i for store mængder ser ud til at kunne skabe ballade i den indre biokemi.

Helt ny forskning, foretaget af Trine Kalstrup Dalsgaard – lektor Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, har vist, at fedtsyresammensætningen i sødmælk, der primært består af lange og mellemlange mættede fedtsyrekæder, kan regulere hvor meget fedt vi optager i tarmen. Fortyndet mælk som for eksempel skummetmælk eller minimælk har ikke samme egenskaber.

Kvaliteten og forarbejdningen af mælk afgør dens kvalitet. Hvad køerne får at spise, hvor meget medicin de får og i det hele taget, hvordan mælken efterbehandles har stor betydning for mælkens sundhedsmæssige egenskaber. Man ved eksempelvis, at økologiske køer, der går på græs, giver mælk med en langt bedre fedtsyresammensætning end konventionelle køer, der står i stalde og blandt andet får GMO soja i foderet. Det kan have betydning for, om den mælk du drikker fremmer eller dæmper inflammationsgraden i kroppen. Det kan også have betydning for, hvor meget fedt du optager via tarmen. Vi ved i dag, at økologisk råmælk har en lang række sundhedsmæssige fordele, som vi ikke ser skyggen af, hvis vi køber konventionel, massefremstillet mælk.

Så svaret på spørgsmålet, om mælk er sundt eller usundt er ikke entydigt, ejheller sort eller hvidt.  Det handler om kvaliteter, fremstillingsmetoder og mængder, og i høj grad også om, hvem vi er. Tåler du mælkeprodukter, så vælg de økologiske eller biodynamisk fremstillede mælkeprodukter. Vælg en velsyrnet yoghurt som eksemeplvis Acido fra Thise mejeri og gå i en stor bue udenom de lynfremstillede e-nummer- og sukkerfyldte yoghurter. Tåler du ikke mælkeprodukter, så fortvivl ikke, for du kan let erstatte mælken i din mad med næringsrige erstatninger som mandelmælk, havremælk eller kokosmælk. Og eksempelvis er mandler og grønkål langt rigere kilder til calcium end mælk.

Graden af uvildig forskning indenfor mælkeprodukters sundhedsmæssige egenskaber kan herhjemme ligge på et meget lille sted. Det bør i sig selv afføde en debat omkring målet for vores forskning. Har vi folkesundheden for øje, eller er der andre interesser, der spiller ind, når vi forsker? Det er et særdeles relevant aspekt at sætte fokus på. En ændring af praksis, i form af at øge graden af uvildig forskning i Danmark, er efter min mening stærkt påkrævet.

Referencer: http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015
http://milksymposium.mcgill.ca/pdf/3_12-willett.pdf
https://sciencebasedmedicine.org/385/

Læs også
Viden om Mælk   
Hvad er urmælk eller A2 mælk?
Kvinde Kend Din Kalk
Læge Per Bennickes artikel om komælk
Mælk og kræft

Sunde alternativer til mælk

Var du tilfreds med denne artikel Mælk – er mælk sundt eller usundt? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.