Mere motion fører ikke til øget vægttab

1 jan, 2023 | Viden og Forskning

Mere motion fører ikke til højere vægttab. Motion er sundt, men hård motion er ikke nødvendigvis sundere. Nye studier indikerer, at kroppens kalorieforbrænding er nogenlunde konstant, og at moderat motion er lige så effektiv som ekstrem motion, når det kommer til vægttab – og at det er bedre for kroppen, fordi hård motion stjæler ressourcer fra andre vigtige kropsfunktioner.

Forbrænd kalorier og tab dig. Den sang har vi vist alle hørt, men nu tyder noget på, at tingene hænger lidt anderledes sammen. Hård og længerevarende motion øger nemlig ikke din forbrænding mere end moderat motion. Og det er jo på en måde gode nyheder for alle os, der ikke lige drømmer om at løbe en maraton, gennemføre en ironman eller tilbringe timevis i motionscentret, men måske i stedet foretrækker en rask gå- eller cykeltur.

De nye teorier er bragt til bordet af bl.a. den amerikanske evolutionsantropolog, Herman Pontzer, som har besøgt Hadzafolket i Tanzania. Hadzaerne er et folkefærd, som skaffer sig mad på gammeldags vis ved at jage og samle naturens spiselige gaver – en levevis, som kræver, at de hver dag tilbagelægger mange kilometer til fods. Herman Pontzer ville undersøge, hvor mange kalorier de fysisk aktive hadzaer forbrændte på en almindelig dag. Og resultaterne var overraskende. Hadzaerne forbrændte nemlig ikke synderligt flere kalorier end en fysisk inaktiv vesterlænding.
Yderligere undersøgelser indikerede, at det antal kalorier, vi hver især dagligt forbrænder, er nogenlunde konstant uagtet vores aktivitetsniveau.

Går du fra at være inaktiv til at være moderat aktiv, vil du se en stigning i antal forbrændte kalorier, men derefter vil kurven stagnere, og du vil ikke forbrænde flere kalorier, selvom du træner hårdere. Kroppen vil simpelthen af sig selv justere sin kalorieforbrænding ved at sænke sit indre aktivitetsniveau. Her finder vi én af grundene til, at moderat motion kan være bedre for kroppen end ekstrem træning. For hvis al energien bruges på fysisk aktivitet, kan vi komme i den situation, at kroppen ikke har kalorier nok til at holde andre vigtige funktioner kørende, som f.eks. at hele sår eller bekæmpe opståede sygdomme.

Vi kan altså ikke selv skrue op for vores forbrænding, og det giver fra et evolutionært synspunkt god mening. Det ville nemlig øge vores behov for mad, og dermed risikoen for at komme til at sulte.

Denne nye viden betyder selvfølgelig ikke, at du skal afholde dig fra at dyrke motion. Hadzafolket, som ligger til grund for Pontzers viden, har en hjertesundhed, der er helt i top, diabetes er en by i Rusland, og det samme er overvægt og aldersrelaterede sygdomme, som vi kender dem fra Vesten. Og vi ved også fra mange andre undersøgelser, at vores generelle sundhed forbedres, når vi regelmæssigt er fysisk aktive. Blandt andet booster en aktiv livsstil både vores mobilitet og hjernefunktion, samtidig med, at vi nedsætter risikoen for en lang række sygdomme, som f.eks. Alzheimers, diabetes og hjertekarsygdomme. Den gode nyhed er, at du ikke behøver at træne jernhårdt for at få alle fordelene.

Men skal du tabe dig, skal du altså kigge efter andre metoder. Timelang træning i motionsmaskinerne eller på løbebådet kan ikke gøre det alene. Ét af de steder, hvor det betaler sig allerbedst at sætte ind er – ikke overraskende – maden. Vi vender tilbage til Tanzania et kort øjeblik. Forskere fra Stanford University har nemlig ligesom Pontzer fulgt Hadzafolket, som altså ikke kender til fedme og overvægt. Hadzafolket viste sig at have en bemærkelsesværdig varieret tarmbiota, som vi i dag ved, har en stor betydning for vores velbefindende. Som jeg skrev for nogle måneder siden, har også forskere fra Københavns Universitet og DTU Fødevareinstituttet for nylig påvist, at sammensætningen af vores tarmbakterier har stor betydning for et effektivt vægttab. Den gode nyhed er, at vi selv kan være med til at forbedre bakteriesammensætningen. Hos Hadzafolket skyldes de beundringsværdige resultater formodentligt et højt indtag af kostfibre. (Hadzaerne indtager typisk 100 g kostfibre dagligt mod vores gennemsnitlige 21 gram).

Hvis du vil forkæle din fordøjelse – og dermed også hjælpe dit vægttab på vej – skal du ligesom Hadzafolket sørge for at få rigeligt med kostfibre. Det bedste, du kan gøre, er at spise 5-600 gram økologiske grøntsager dagligt og samtidigt begrænse dit indtag af sukker, hvidt brød, animalsk fedt, kaffe og alkohol. Du kan yderligere forkæle dit tarmsystem ved at tilføre sunde mælkesyrebakterier fra eksempelvis Acido, kefir, fermenterede grønsager eller ved at tage et tilskud af probiotika.

Her kan du læse om Den bedste vej til vægttab
Her kan du læse artiklen Et nyt syn på kalorier
Du kan læse mere om betydningen af en sund tarmflora HER
Du kan læse mere om, hvordan tambiotaen påvirker vores vægt HER
Du kan finde gode råd til at få 600 gram frugt og grønt om dagen HER
Du kan finde opskriften på Tarmbakteriernes festmåltid HER
Du kan læse mere om studierne bag denne forskning HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

De bedste kilder til Omega 3 fedtsyrer

De bedste kilder til Omega 3 fedtsyrer

Omega 3 fedtsyrer er livsvigtige for vi mennesker og hører til blandt de såkaldte essentielle fedtsyrer, som vi skal have via mad eller tilskud, fordi vi ikke selv kan danne dem. Alt for mange danskere mangler de vigtige omega 3 fedtsyrer. Jeg hopper derfor lige ud i...

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Halvdelen af jordens befolkning mangler vitaminer og mineraler, herunder også mange danskere. Mere end halvdelen af os får for få af de vitaminer og mineraler, der er afgørende for at leve et liv i sundhed. Det viser en undersøgelse, foretaget af forskere ved Harvard...

Solcreme med faktor og D-vitamin

Solcreme med faktor og D-vitamin

Den absolut bedste kilde til det livsvigtige D3-vitamin er solens stråler. Blot et kvarter til en halv time i solen – i Danmark mellem juni og august - giver dig cirka 20.000 i.u. D3-vitamin. Det er 50 gange mere, end Fødevarestyrelsen anbefaler os hver dag. Heldigvis...

Gratis e-bogs pakke! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis mine e-bøger "Tyvstart dagen GRØNT", "Fastebogen" samt "Madplan 2.0".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.