Mere om farlige bakterier i vores fødevarer

4 jun, 2011 | Viden og Forskning

Vi skal kunne stole på, at de fødevarer vi spiser og drikker ikke gør os syge. Jyllands Posten skriver i dag, at de amerikanske fødevaremyndigheder ikke er synderligt imponerede over Europas håndtering af sagerne om bakterier i fødevarer. ”De europæiske læger er alene fokuserede på at finde en virksom antibiotika behandling. Tyske og andre europæiske myndigheder griber opgaven helt forkert an, for overfor resistente bakterietyper er antibiotikabehandling ikke en god ide”. udtaler professor Timothy Jones, epidemiologisk ekspert i delstaten Tennessee, til avisen.

Og meget tyder på, at vi under alle omstændigheder skal kræve øget fødevaresikkerhed indenfor EU. For til trods for mere end 1.500 smittede personer med VTEC bakterien i Tyskland, heraf 14 dødsfald, og smittede i såvel Danmark som Sverige og andre europæiske lande, så har myndighederne stadig ikke fundet smittekilden. Danske og spanske agurker er nu fritaget for mistanke, men tyske agurker, tomater, salater og jordbær, er p.t. stadig under mistanke.

Såvel amerikanske som europæiske læger er dog enige om, at hvis man oplever blodig diarre, så skal man straks indlægges i isolation. Den farlige e-coli bakterie kan nemlig smitte via afføringen. Ligeledes skal behandling med antibiotika og tarmstoppende midler undgås, bl.a. for at undgå nyresvigt. ”Behandling bør i stedet indebære særlige intravenøse væsker, som skal holde nyrerne i gang”; udtaler den amerikanske professor.

VTEC bakterien i grøntsager er en ting, men også farlige, resistente stafylokok bakterier er nu fundet i mælkeprodukter og i mennesker i Danmark. Det er primært mennesker, der arbejder med husdyr og landbrug, der er i risikogruppe for smitte. Men disse sager bør efter min mening virkelig give anledning til øget fokus på vores fødevaresikkerhed, flere check og et lovkrav om mindsket brug af den rutinemæssige anvendelse af antibiotika i det konventionelle landbrug. Jeg mener ikke, at det er rimeligt, at vi forbrugere skal udsættes for en sådan smittefare fra resistente bakterier, for vi er sårbare på dette område, og har ikke en chance for at kunne gennemskue en fødevarers mulige indhold af farlige bakterier. Når det gælder resistente stafylokok bakterier, så mener adskillige forskere, at bakterierne muterer og bliver resistente, netop fordi vi anvender antibiotika i alt for stort et omfang. Indtil de fornødne tiltag tages, kan du være varsom i din omgang med køer og undgå tyske grøntsager og jordbær og med stor fornøjelse spise de økologiske danske.

 

Update 05.06.11; Kilden er fundet!

Fødevarestyrelsen ånder lettet op. Alt tyder på, at kilden til den farlige e-coli bakterie VTEC er tyske bønnespirer fra en gård i Niederscahsen.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Prioriter årstidens økologiske råvarer

Prioriter årstidens økologiske råvarer

Mange spørger mig ofte, hvorfor det er så vigtigt at købe økologiske råvarer, om det ikke er godt nok bare at købe dansk frugt og grønt? Men også danske afgrøder er desværre fyldt med pesticidrester og anden farlig kemi. Meget endda. Tallene har indtil for knapt et år...

Kender du Omega-7 ?

Kender du Omega-7 ?

I mange år har fokus været rettet mod betydningen af omega-3 og omega-6 fedtsyrer, som du sikkert kender. Dem får vi blandt andet fra fisk, frø eller kerner. De er flerumættede, hvilket gør dem sarte overfor ilt, lys og varme. Et par af disse former er essentielle...

Den bedste morgenmad

Den bedste morgenmad

Den bedste morgenmad indeholder såvel sunde kulhydrater, gerne i form af økologiske grønsager, bær eller frugt, gode proteiner, eksempelvis i form af økologiske mælke-produkter, æg eller mandler, samt de bedste fedtstoffer, der for eksempel kan stamme fra avocado,...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis min e-bog "Fem sunde dage".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.