Migræne – ny behandling af migræne

18 jan, 2022 | Viden og Forskning

Migræne skyldes måske slet ikke, som hidtil antaget, en udvidelse af pulsårerne i hovedet. Forskningsresultater peger på flere andre årsager, herunder blandt andet mangel på vitaminer, ubalance i tarmbiotaen, stress og særlige fødevarer, der kan trigge den voldsomme hovedpine. Nu er danske forskerne også ved at være klar med en medicinsk indsprøjtning, der en gang om måneden skulle kunne holde migræne fra døren.

Cirka en halv million danskere lider af jævnlige migræneanfald, hovedparten af disse er kvinder. En undersøgelse, offentliggjort af Cincinnati Children’s Headache Center viser, at en stor procentdel af de mennesker, der lider af migræne, faktisk er i vitamin- og mineralmangel. Deres analyser viste, at hovedparten af de deltagende migrænepatienter manglede D3 vitamin, B vitaminer (særligt B2 riboflavin) og coenzym Q10 – et coenzym med betydning for energidannelsen og meget mere.

Anden forskning, foretaget af danske forskere fra Glostrup Hospital viser ud fra et mindre studie med 19 forsøgsdeltagere, at migræne muligvis opstår, fordi nervetrådene omkring blodårerne udvikler særlig høj følsomhed. Andre forskere arbejder med teorien om, at migræne kan opstå på grund af ubalance i tarmbiotaen. Det kan virke som en besynderlig teori, men ser vi nærmere på, at visse fødevarer som ost, rødvin og chokolade i for store mængder er kendt for at kunne fremkalde migræne, så kan denne teori give mening. Og måske kan der oven i købet være en sammenhæng mellem nervetrådenes øgede følsomhed og for høje niveauer af provokerende stoffer i tarmen.

Og nu ser det ud til, at et helt nyt lægemiddel er på vej til de mange migrænikere. Det er danske forskere, der har udviklet en forebyggende indsprøjtning, der givet en gang om måneden, skulle kunne forebygge migræne.

Men, men men. Det kan være en god ide at finde og adressere selve årsagen til migræne, for vi er alle vidt forskellige. Derfor kan det varmt anbefales at se på livsstil, tarmbiota, vitaminer og mad og drikke. Herunder kan du finde tre gode råd, der muligvis også kan hjælpe dig:

1. Styrk tarmbiotaen med tilskud af probiotika. Jeg foretrækker personligt enten Udo’s probiotika eller Bio-Kult, der alle udmærker sig ved et højt indhold af mælkesyrebakterier og findes i en række varianter. Hver kapsel skal som udgangspunkt indeholde mindst 15 milliarder bakterier og indtages sammen med et måltid. Vær opmærksom på, at mælkesyrebakterier altid skal indtages sammen med maden, da indtag på tom mave kan medføre, at mavesyren destruerer dem. Opbevar på køl.

2. Før maddagbog og registrer om specifikke fødevarer trigger migræneanfald. Registrer og udelad disse fødevarer fra din mad. De hyppigste triggere kan være: rødvin, chokolade, ost, kaffe, aspartam, soja, spegepølse, rødt kød, røgede og fermenterede produkter, citruskoncentrat og det tredje krydderi. Det kan dog være meget individuelt, hvad man reagerer på. Blodsukkerstabiliserende mad med masser af friske, økologiske og uforarbejdede råvarer er de absolut bedste at vælge.

3. Du kan også forsøge dig med denne “migræne-kur”, der hjalp mig af med migræne for en del år siden. Prøv i en måned hver dag at tage flg. tilskud:
500 mg magnesium (gerne food state fx. Nature’s Own, Nani, Cytoplan eller Terra Nova, Solgar eller Life Extension)
200 mg B2 vitamin (Du kan enten få dem i højdosis på recept fra din læge eller købe dem fra fx. Solgar eller Life Extension i højdosis)
1 stk B multi (Fx. Nature’s Own, Solgar, Biorto eller Life Extension)
100 mg Coenzym Q10 (bedst Ubiquinol fra Pharma Nord).

Suppler altid med en god multivitamin-mineraltablet, eksempelvis Nature’s own CoQ10 multi eller Terra Nova multi. Tag ekstra D3 vitamin og omega 3, eksempelvis i form af Nordfolk, Nordic Natural cod liver oil, Udo’s Choice eller hørfrø- eller hampefrøolie – hver dag. Hvis du oplever en god effekt, så kan du uden problemer supplere din gode mad med disse vitaminer og dermed opleve god og forebyggende effekt.

Stress kan også spille en rolle ved udvikling af migræne, og det kan derfor være en rigtig god ide at finde frem til, hvad årsagen er til din eventuelle migræne, og så sætte ind med målrettede og forebyggende tiltag.

Reference: Managing Migraine Headaches in Children and Adolescents, December 2015Expert Review of Clinical Pharmacology 9(3), DOI: 10.1586/17512433.2016.1135050

Her kan du læse mere om den vigtige tarmbiota Sund fordøjelse er nøglen til sundhed

Var du tilfreds med denne artikel om migræne – ny behandling af migræne? Så klik meget gerne “Synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!