Migræne – ny viden om migræne

30 aug, 2018 | Viden og Forskning

Migræne – ny viden om migræne. Ny viden om migræne viser vejen til bedre behandling. Migræne er betegnelsen for en tilbagevendende ubehageligt bankende hovedpine, der ofte er centreret i den ene side af hovedet. Hovedpinen ledsages ofte af kvalme, opkastning og ekstrem følsomhed over for lys og lyd. Svære migræneanfald kan medføre aura, der er et udtryk for synsforstyrrelser eller stærkt skinnende lyspunkter i øjnene.

Man har i mange år troet, at migræne skyldes en udvidelse af blodårerne i hovedet, andre vurderer, at det kan skyldes, at nervetrådene omkring blodårerne udvikler særlig høj følsomhed. Nu er der forskere, der arbejder med teorien om, at migræne kan opstå på grund af ubalance i tarmfloraen. Måske kan der være en sammenhæng imellem nervetrådenes øgede følsomhed og for høje niveauer af provokerende stoffer i tarmen.

Det kan virke som en besynderlig teori, men ser vi nærmere på, at visse fødevarer som ost, rødvin og chokolade i for store mængder er kendt for at kunne fremkalde migræne, så kan denne teori give mening.

Mange migrænikere har oplevet, at stofferne tyramin fra ost, histamin fra rødvin og phenylalanin fra chokolade i tarmen omdannes til stoffer, der kan fremprovokere migræneanfald. Visse fødevarer indeholder også naturligt høje mængder bakterier, det kan for eksempel være gammel ost eller modnet kød, og atter andre fødevarer fremstilles ved hjælp af bakterier. Det kan være problematisk i forhold til udvikling af migræne, da disse fødevarer kan indeholde tyrosin, phenyletylamin og histamin som en form for “restprodukter” fra fremstillingsprocessen. De omdannes af visse tarmbakterier til eksempelvis stoffet tyramin, der også i for store mængder kan fremkalde migræne.

Er tarmfloraen ikke velafbalanceret, er der for mange af en type tarmbakterier i forhold til andre, mangler man eksempelvis de gode mælkesyrebakterier, så kan det afføde ekstra høj produktion af blandt andet tyramin. Bakterien Helicobacter pylorii, der forbindes med udviklingen af mavesår, kan også ved sin tilstedeværelse fremme migræneanfald, viser italiensk forskning fra 2002. Meget tyder derfor på, at det kan betale sig at arbejde med opretholdelse af en sund tarmbalance og være kritisk i sine madvalg, hvis man gerne vil nedbringe antallet af migræneanfald. Jeg har derfor fem gode råd mod migræne:

  • Drop sukker, almindelig sukker, flydende sukker men også kunstige sødemidler er det godt at undgå
  • Styrk din tarmflora med et tilskud af probiotika fx. Udo’s probiotika eller Terra Nova probiotika – 1 kapsel dagligt, sammen med et måltid
  • Spis 500 g økologiske grønsager om dagen, i grøn yoghurt til morgenmad, salater til frokost og grønne retter til aftensmad + smoothies og friskpressede safter
  • Før maddagbog og registrer om specifikke fødevarer trigger migræneanfald. Registrer og udelad disse fødevarer fra din mad. De hyppigste triggere kan være: rødvin, chokolade, ost, kaffe, aspartam, soja, spegepølse, rødt kød, røgede og fermenterede produkter, citruskoncentrat og det tredje krydderi. Det kan dog være meget individuelt, hvad man reagerer på. Friske, økologiske og uforarbejdede råvarer er de absolut bedste at vælge
  • Anvend masser af krydderurter i maden. Nye anbefalinger fra American Academy of Neurology bekræfter, at visse krydderurter som persille, timian, oregano med mere kan forebygge migræne, muligvis fordi de kan understøtte sund blodgennemstrømning til hjernen

En helt ny undersøgelse, offentliggjort af Cincinnati Children’s Headache Center viser, at en stor procentdel af de børn og voksne, der lider af migræne, faktisk er i vitamin- og mineralmangel. Deres analyser viste, at hovedparten af de deltagende migrænepatienter manglede D3 vitamin, B vitaminer (særligt B2 riboflavin) og coenzym Q10 – et coenzym med betydning for energidannelsen og meget mere.

Du kan også forsøge dig med denne “migræne-kur”, der hjalp mig af med migræne for en del år siden. Prøv i en måned hver dag at tage flg. tilskud:

400 mg magnesium (gerne food state fx. Nature’s Own, Nani, Cytoplan eller Terra Nova, Solgar eller Life Extension)
200 mg B2 vitamin (Du kan enten få dem i højdosis på recept fra din læge eller købe dem fra fx. Solgar eller Life Extension i højdosis)
1 stk B multi (Fx. Nature’s Own, Nani, Cytoplan, Terra Nova, Solgar, Biorto eller Life Extension)
100 mg Coenzym Q10 (bedst Ubiquinol fra Pharma Nord).

Suppler altid med en god multivitamin-mineraltablet, eksempelvis Nature’s own CoQ10 multi, Terra Nova, Cytoplan Gold, Solgar eller Life Extension. Tag ekstra D3 vitamin og omega 3, eksempelvis i form af Nordic Natural cod liver oil, Algae omega eller Nordfolk – hver dag. Hvis du oplever en god effekt, så kan du uden problemer supplere din gode mad med disse vitaminer og dermed opleve god og forebyggende effekt.

Stress kan også spille en rolle ved udvikling af migræne, og det kan derfor være en rigtig god ide at finde frem til, hvad årsagen er til din eventuelle migræne, og så sætte ind med målrettede og forebyggende tiltag.

Kilder. https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160610140645.htm
https://link.springer.com/article/10.1007/BF02072116
Du kan læse mere om probiotika HER
Læs mere om hvordan en sund tarmflora kan forebygge allergi HER
Du kan læse mere om osteopatisk behandling af migræne HER
Du kan læse mere om vitaminer og mineraler HER 
Du kan læse mere om magnesium HER
Du kan læse mere om CoQ10 HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Ny forskning om søvn og hjertekarsygdom

Ny forskning om søvn og hjertekarsygdom

Vi ved i dag, at søvnen er vigtigt for vores livskvalitet, koncentrationsevne og humør. Tidligere anså man søvnen som en form for ligegyldig, inaktiv tilstand, i dag ved vi, at der foregår en masse i blandt andet hjernen, mens vi sover. Her dannes en række afgørende...

Dit drikkevand er forurenet

Dit drikkevand er forurenet

Dit drikkevand er forurenet, og vi danskere udsættes for påvirkninger fra pesticidrester og PFAS stoffer, når vi drikker vandhanevandet. Det gælder i særlig grad det kræftfremkaldende stof PFOA. PFOA er et af de mest skadelige og sygdomsfremkaldende kemikalier i...

Vanilje – derfor skal du købe ægte vanilje

Vanilje – derfor skal du købe ægte vanilje

Snart er det højsæson for vanilje, og der findes vel næppe noget, der kan fremmane en stemning og forventning om velsmag, som vanilje. Der er vægtige grunde til at vælge den ægte vare, når du skal købe dette skønne krydderi, også selvom det er den næstdyreste...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!