Mikrobølger og mikroplast – en giftig cocktail

12 sep, 2023 | Viden og Forskning

Milliarder af nanoplastpartikler kan frigives fra plastikbeholdere til maden, når de opvarmes i en mikrobølgeovn. Det afslører en helt ny undersøgelse.

Mikrobølgeundersøgelsen er foretaget af forskere fra University of Nebraska-Lincoln i USA. Her foretog forskerne undersøgelser med plastikbeholdere lavet af polypropylen og polyethylen og så opvarmning i mikrobølgeovne. Begge typer plastik er godkendt som sikre at bruge i mikroovne af US Food and Drug Administration (FDA). Undersøgelsen viste, at blot tre minutters opvarmning i en 1000-wattmikroovn førte til frigivelsen af cirka 4,22 millioner mikroplastikpartikler og cirka 2,11 milliarder nanoplastpartikler fra blot én kvadratcentimeter plastik. Antallet af partikler er det antal, som forskerne kvalificeret vurderede sig frem til.

Samme forskere oplyser, at særligt mejeriprodukter, der opvarmes i mikrobølgeovn i
polypropylen- eller polyethylenbeholdere, formodentlig er den kombination, der vil resultere i de højeste koncentrationer af mikro- og nanoplastik. Her kan man næsten se for sig, hvad der så sker, når man opvarmer babymælk i mikrobølgeovn.

Hvad der ikke er klarlagt endnu er, hvilken sundhedsmæssig skade disse plastfragmenter kan forårsage i menneske- og dyrekroppe. Der er set en vis form for skader på tarmen, dyreforsøg har vist, at partiklerne kan migrere via blodhjernebarrieren og dermed forårsage potentiel skade, men der er stadig stor usikkerhed omkring omfanget af skadevirkninger.

Det er endnu ikke fuldt klarlagt endnu, hvilken sundhedsmæssig skade disse plastfragmenter kan forårsage i menneske- og dyrekroppe. Der er set en vis form for skader på tarmen, dyreforsøg har vist, at partiklerne kan migrere via blodhjernebarrieren og dermed forårsage potentiel skade, men der er stadig stor usikkerhed omkring omfanget af skadesvirkninger.

Der er derfor et akut behov for større fokus på hele dette område. Vi skal have meget mere detaljeret viden, vi skal have undersøgt, hvor skadelige disse plastikpartikler kan være, når de kommer ind i kroppen, og det kan nok med ret stor sikkerhed siges, at jo mindre plastik vi indtager, jo bedre for vores sundhed.

Referencer: Hussain et al., Environmental Science & Technology, 2023 Environ. Sci. Technol. 2023, 57, 26, 9782–9792, Publication Date:June 21, 2023

Sammen er vi stærke, og skal vi plastikproblemet til livs, så kan jeg varmt anbefale dig at melde dig ind i Plastic Change, følge med i deres anbefalinger og eventuelt støtte dem økonomisk. De gør et bragende godt stykke arbejde. Tilmeld dig HER 

Her kan du læse artiklen Ny FN plastik-traktat på vej – kan den løse udfordringerne?
Her kan du få flere gode råd i artiklen Syv gode råd til mindre plastik
Her kan du læse artiklen Mere fokus på plastikforurening, tak
Her kan du læse mere om Mikroplast i mad og miljø 

Var du tilfreds med denne artikel Mikrobølger og mikroplast – en giftig cocktail? så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!