Mikroplastik i mad og miljø

21 jan, 2016 | Viden og Forskning

Der findes i stigende grad mikroplastik i såvel mad som i vores miljø. Milliarder af stykker plastik udledes hver dag i verdenshavene, faktisk er den mængde der udledes så stor, at det svarer til en skraldebil, fyldt med plastik, der hvert minut tømmes ud i havene. Stillehavet har plastik flydende rundt i en størrelsesorden, der svarer til et overfladeareal, der er større end staten Texas, og fortsætter vi i denne stil, så forudser biologer, at der vil være mere plastik end fisk i verdenshavene i år 2050.

Ikke nok med at al den plastik, vi udleder, forurener, den ender også i fødekæden. Vi får således mikroplastik indenbords gennem den mad, vi spiser. Vi indånder også mikroplastik fra engangskarklude, rengøringsmidler og kosmetik, og desværre kan mikroplastik være særdeles sundhedsskadeligt og hormonforstyrrende.

Polyethylen plastik findes eksempelvis i tandpasta, shampoo, sæbe, skrubbecreme, fugtighedscreme, læbestift, øjenmakeup, tøj eller i karklude, som vi anvender hver dag. En flaske shampoo eller shower gel kan indeholde imellem 200.000 og 300.000 stykker mikroplastik. Polyethylen plastikstykkerne er så små, at rensningsanlæggene ikke fanger dem, så de filtreres ikke fra. Det skønnes, at der hver time udledes mindst en halv milliard mikroskopiske stykker plast alene fra danske rensningsanlæg. Heldigvis har flere økologiske kosmetikmærker frivilligt valgt at undlade mikroplastik i deres produkter, og du kan derfor med sikkerhed købe plejeprodukter fra Weleda, Jurlique, Annemarie Börlind, Lavera og Melissa. De er garanteret fri for mikroplastik.

De færreste af os er klar over, at de produkter, vi bruger hver dag, er fyldt med småbitte stykker plastik, der udledes i luft, miljø og verdenshave. Stykkerne er så små, at de er næsten usynlige. Hvad værre er; vi indånder dem og fiskene spiser dem. I en nylig undersøgelse blev der fundet plastikstykker i 30% af de undersøgte fisk, og der er i en anden undersøgelse fundet mikroskopiske stykker af plastik i maverne på en lang række forskellige havdyr i Antarktis. Andre miljøgifte fra havene kan desværre også klæbe sig fast i de små plaststykker med øgning af fiskenes i forvejen høje toxicitet til følge.

Forbrugersikkerheden på dette område er foruroligende lav, og informationsniveauet stort set ikke-eksisterende. Derfor må og skal der tages et ansvar på dette område, så der lovgives og informeres. Det forekommer urimeligt, at så mange potentielt sundhedsskadelige stoffer tillades i vores kosmetiske produkter, i vores mad og i det omgivende miljø. Der har tidligere været fremsat forslag om forbud af mikroplastik i EU. Fire EU-lande var for et forbud af mikroplast i plejeprodukter. Danmark var ikke iblandt de fire.

Det er på høje tide, at folkesundheden kommer i første række – også i Danmark. Lige nu sættes såvel folkesundhed som miljø over styr alene på baggrund af misforståede industrielle og monetære interesser. Derfor skal der tages fat omkring denne problematik og lovgives effektivt, så vi kan få vendt denne uhyggelige udvikling. Alt andet er dybt urimeligt, både set i forhold til vores sundhed, til miljøet og til dyrediversiteten, men måske allermest i forhold til vores børn og børnebørn.

Du kan læse mere om, hvad du selv kan gøre og om engangskarklude og mikroplast HER
Du kan læse mere om USA, der forbyder mikroplast i tandpasta HER
Du kan læse artiklen “Er der plastik i din mad?” HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!