Mine bedste sparetips

30 aug, 2022 | Viden og Forskning

Priserne på fødevarer, brændstof og energi stiger, og det tærer på vores månedlige rådighedsbeløb. Gode spareråd er derfor i høj kurs, og det er skønt at opleve, hvordan vi hjælper og inspirerer hinanden med gode og kreative sparetips. Derfor har jeg i denne artikel samlet mine bedste sparetips til dig, dine madindkøb og til din husholdning.

Mon ikke vi er mange, der kigger vores vaner lidt efter i sømmene i disse tider? Selvom det er på en trist baggrund, så tror jeg, det kan være meget sundt. For måske kan vi faktisk bruge krisen til at ændre noget til det bedre. Jeg overvejer selv nøje hver dag, hvordan og på hvad jeg bruger mine penge. Jeg oplever, at selv små ændringer i hverdagen faktisk kan føre til mærkbare besparelser, ikke mindst i køkkenet.

Lav maden selv:
Hvis du vil have sund mad på budget, vil jeg først og fremmest slå et slag for, at du laver maden selv fra bunden af årstidens allerbedste råvarer. Det er både billigere og sundere end de mange forarbejdede fødevarer, der udbydes, og også både sundere og billigere end fast-food og take away.

Se også min oversigt over opskrifter til nem og billig aftensmad.

Madplan:
Jeg kan varmt anbefale dig at lave en madplan, så du kun behøver at handle en eller to gange om ugen. Det er en genial måde at få mere variation ind i ugens retter. Desuden bliver du ikke så nemt fristet til dyre og unødvendige impulskøb, når du har en plan og en indkøbsliste at gå frem efter. Her kan du downloade din Spar & Spis madplan.

Brug dine rester:
Med en madplan er det også langt nemmere at tænke sine rester ind og få opbrugt de råvarer, du allerede har i køleskabet. På den måde undgår du madspild, som jo bogstaveligt talt er penge lige ned i skraldespanden. Rester behøver heldigvis ikke være kedelige. De kan derimod være eminente til at peppe andre måltider op: En rest bagte rodfrugter mætter og smager dejligt i en salat, og overskydende grøntsager kan bruges i en smoothie eller en tærte.

Ja, der kan faktisk gå helt sport i at finde på og dermed spise SU-venligt. Brug i øvrigt også din sunde fornuft hjemme i køkkenet, inden du smider mad ud.

Mindre kød, flere grøntsager:
Når du planlægger din uge, kan du også med fordel tænke flere kødfrie dage ind. Kød er dyrt, og ved at skære ned på bøfferne, sparer du ikke kun penge; du hjælper også både krop og klima. Lad i stedet  grøntsagerne være det bærende i måltiderne. De er både sunde, billige og fiberrige. Du kan finde masser af inspirerende opskrifter i min bog Spar & Spis.

Datovarer:
Mange supermarkeder har et særligt afsnit for varer med kort udløbsdato. Her er ofte mange penge at spare, hvis du kan passe dem ind i din madplan.
Lave priser hænger desværre ofte sammen med indkøb af store mængder. Hvis ikke du har mulighed for at bruge det hele inden udløbsdatoen, så brug fryseren – eller del indkøbet med din nabo.

Transport:
Og når du nu skal i supermarkedet, kan du jo også overveje, om det er muligt at gå eller cykle, fremfor at tage bilen. Det kan selvfølgelig være svært, hvis du skal handle stort ind. Men kan du have varerne i cykelkurven, er det jo en supergod måde, hvorpå du både kan få motion og frisk luft. Og så er det helt gratis.

Spar på strømmen, mens du laver mad:
Madlavning er en af de helt store strømslugere, men der er dog et par ting, du kan gøre for at reducere strømforbruget. Ovn er dyrere end komfur, så overvej, om en gryde er en mulighed. Husk låget. Det kan nemlig nedsætte strømforbruget til en tredjedel. Spar på kogevandet og udnyt eftervarmen, hvor muligt. Invester eventuelt i en moderne ”høkasse,” hvor maden kan koge færdig helt uden strøm. Bruger du ovnen, så udnyt den maksimalt ved at lave flere retter på en gang og benyt dig af både for- og eftervarme. Og nu du er i gang, så er det også en god idé at lave mad til flere dage ad gangen.

I min nye bog ”Spar & Spis” kan du læse meget mere om, hvordan du kan leve både grønt, sundt og budgetvenligt. Bogen indeholder blandt andet god viden, adskillige energitips samt ikke mindre end 50 opskrifter på de lækreste og mest velsmagende retter – til små penge.

Anden inspiration

Her kan du læse mere om mad på budget
Du kan også læse artiklen Spar op til 10.000 kroner om året på mad

Var du tilfreds med denne artikel med Mine bedste sparetips? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Vær varsom med omega 6-planteolier

Vær varsom med omega 6-planteolier

Omega-6 rige planteolier som solsikke- majs-, soja-, tidsel- og vindruekerneolier kan være yderst sundhedsskadelige at indtage. En australsk undersøgelse fra 2013, viste med stor tydelighed, at hjertesyge, åreforkalkede mænd, der skiftede deres indtag af mættet fedt...

Transfedtsyrer – historien om et farligt fedtstof

Transfedtsyrer – historien om et farligt fedtstof

For 22 år siden udkom min første bog om fedt, et emne jeg interesserede mig for - og stadig interesserer mig levende for - i særlig grad på grund af den voldsomme og stærkt fejlagtige ”fedt er farligt” kampagne i 90’erne, hvis budskab desværre stadig sidder dybt i...

Derfor skal du kun vælge certificeret økologisk palmeolie

Derfor skal du kun vælge certificeret økologisk palmeolie

For femten år siden var min familie og jeg på Borneo, en fantastisk smuk ø med regnskove, smuk natur, formidabel dykning og god mad. Vi havde en uforglemmelig rejse, nok en af de bedste vi nogensinde har været på. I særlig grad nød vi vores ophold på et øko lodge midt...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!