Mød Oluf Borbye Pedersen
Oluf Borbye Pedersen er professor og en af verdens førende tarmmikrobe specialister. De cirka to kilo mikrober, bakterier og andet godt, som vi har i vores tarme, spiller nemlig en stor rolle, ikke alene i Olufs liv, men også i dit.
Oluf kalder tarmmikrobiomet for vores indre ’kemifabrik’, da der her konstant produceres signalstoffer og hormoner, der sender signaler rundt til kroppens celler – også til hjernen. Oluf Borbye Pedersen og hans forskerteam har for nylig publiceret studier, der viser en klar sammenhæng mellem et tarmmikrobiom i ubalance og øget risiko for udvikling af sygdomme som overvægt, anoreksi, tyktarmskræft, inflammatoriske tarmsygdomme – herunder Crohns sygdom – såvel som skizofreni, depression og autisme.
Vi får de allerførste spæde mikrober og bakterier fra vores mor under fødslen. Derefter er det op til os selv at vedligeholde og udvikle en sund tarmbiota. Men den har det svært, den tarmmikrobiota, for den udfordres af forarbejdet mad, raffinerede olier, fast-food og take-away nemme retter. Det er ikke tarmgavnlige fødevarer. I stedet gør vi allerbedst i at fodre beboerne i vores respektive tarmmikrobiota med deres livretter; grønsager. Det er helt enkelt en af de bedste sundhedsinvesteringer, du kan gøre; spis masser af grønsager og mindre kød.
Derfor er Oluf’s bedste råd: start dagen med Tarmbakteriernes festmåltid, der giver dig og dine tarmmikrober hele 150 g grønsager som en god start på dagen, og så smager det godt.
Og her kan du læse en artikel om emnet i Helse
Du kan læse artiklen her om Tarmbakterierne er truet