Ny behandling af type 2-diabetes

20 apr, 2021 | Viden og Forskning

Danske forskere fra Herlev hospital og Københavns universitet har udviklet en overraskende og ny metode til behandling af type 2-diabetes. Behandlingen, som patienten selv kan udføre derhjemme, omfatter kortvarige tryk på forskellige nervepunkter på kroppen, blandt andet overarme, brystben og fødder. Det skriver Politiken den 17.04.21.

Høje stressniveauer er et velkendt fænomen blandt type 2-diabetes patienter, og stress kan påvirke såvel blodsukker- som insulinbalancen samt kroppens perifere nervestrukturer.
Derfor ser det ud til, at trykpåvirkning af disse nervestrukturer nedbringer graden af stress i kroppen og indgår i en bedre regulering af kroppens glukoseomsætning.

Denne nye behandling omfatter nervestimulation via tryk på specifikke punkter, hvilke fremgår af listen herunder. De positive resultater af denne behandling viser en hidtil ukendt sammenhæng imellem nervesystem, stressniveauer og udvikling af type 2-diabetes.

Prøv følgende fx morgen og aften:

1. Pres på overarmene, først den ene, så den anden. Find det ømmeste punkt et par cm over albuen. Tryk på punktet med tommelfingeren og hold trykket i 20-40 sekunder. Gentag trykket efter 10 minutter.
2. Pres på det ømmeste punkt midt på brystbenet med fingrene. Tryk på punktet og hold trykket i 20-40 sekunder. Gentag efter 10 minutter.
3. Tryk i mellemrummet mellem anden og tredje tås mellemfodsknogle. Find det ømmeste punkt. Tryk på punktet og hold trykket i 20-40 sekunder. Gentag efter 10 minutter.

Disse enkle stimulationer sænker hos de fleste niveauerne af stress i kroppen og kan således hjælpe til bedre regulering af blodsukkeret. Kan høje stressniveauer mon være den egentlige årsag til øget risiko for udvikling af type 2-diabetes, fremfor som hidtil antaget blodsukkerubalancer? Perspektivet vil i givet fald vende op og ned på behandlingen af type 2-diabetes, idet sygdommen traditionelt behandles med blodsukkerstabiliserende medicin.

Politiken den 17.04.2021

Nervestimulationen viste i forsøget overraskende gode resultater. 144 patienter med type 2-diabetes deltog, og efter 6 måneder med egenbehandling med tryk på en ovennævnte nervepunkter, faldt deres niveauer af glyceret hæmoglobin, det såkaldte ”sladreblodsukker” – HbA1c – fra 53,8 til 50,5 mmol/mol i forhold til kontrolgruppens niveauer, der forblev næste uændrede. Her lød niveauerne på henholdsvis 53,8 og 53,4 før og efter.

Metoden viste således overraskende positive resultater, men skal dog undersøges yderligere, før den kan endeligt anbefales. Dog konkluderes det, at nervestimulation via tryk på overarme, bryst og fødder potentielt kan indgå som et supplement til konventionel behandling af type 2-diabetes.

Reference: 
Jens Faber, Ebbe Eldrup, Christian Selmer, Caroline Pichat, Sofie Korsgaard Hecquet, Torquil Watt, Svend Kreiner, Benny Karpatschof, Finn Gyntelberg, Søren Ballegaard og Albert Gjedde; “Reduction of Pressure Pain Sensitivity as Novel Non-pharmacological Therapeutic Approach to Type 2 Diabetes: A Randomized Trial”; CLINICAL TRIAL ARTICLE; Front. Neurosci., 11 March 2021 | https://doi.org/10.3389/fnins.2021.613858

Her kan du læse mere om Type 2-diabetes – spis dig fra type 2-diabetes
Her kan du læse mere om Din vigtigste sundhedsbeslutning – blodsukkerbalance

Var du tilfreds med denne artikel om Ny behandling af type 2-diabetes? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!