Ny forskning af telomerer – Aldring kan forhales

6 sep, 2023 | Viden og Forskning

Telomerer og aldring: Helt ny forskning foretaget af bl.a. Urban Alehagen, der så nærmere på de såkaldte telomerer, viser, at vi er i stand til at bremse menneskets biologiske aldringsproces.

Resultaterne viser, at kroppens celler kan holdes vitale i længere tid, når forsøgspersoner indtager en kombination af selen og coenzym Q10. Forskernes håb er, at dette vil kunne hjælpe ældre personer med at holde sig friske og sygdomsfri i længere tid.

Hvad er telomerer, og hvordan relaterer de sig til aldringsprocessen?

Telomerer er en slags snipper i enden af cellens DNA eller arveanlæg, der beskytter cellen. Snipperne bliver kortere og kortere med alderen og anvendes som en markør for en celles forventede levetid.

Telomerers længde anvendes derfor hyppigt som en form for aldringsmarkør. Des længere telomerer, jo højere forventet levetid.

Resultat af forskning på telomerers rolle i aldringsprocessen

Forskerne målte på en række aldrings-markører, og resultaterne af denne uafhængige forskning var overbevisende.

De forsøgspersoner, der indtog en kombination af selen (SelenoPrecise) og CoQ10 (Bio-Quinone Q10) hver dag, havde markant længere telomerer end den gruppe, der fik placebo.

Det fører forskerne til den konklusion,  at tilskud af disse to stoffer kan have stor betydning for aldringsprocessen.

Hvad er biologisk aldring, og hvordan foregår en normal aldringsproces?

Biologisk aldring refererer til den naturlige proces, hvor kroppens celler og væv gradvist nedbrydes over tid i løbet af livet. Biologisk aldring adskiller sig dermed fra den aldringsproces, der skyldes sygdomme og skader.

Læs mere om epigenetik, hvis du er interesseret i, hvordan du kan påvirke dine gener og dermed aldringsproces gennem din livsstil.

Ny bog om at leve et langt og sundt liv – med fokus på aldring

Ønsker du dig et sundt, lykkeligt og langt liv? Min nye bog, ´7 veje til et langt liv – få det bedste ud af dine gener´, giver dig banebrydende ny viden om, hvordan du selv kan påvirke din alderdom.

Klik på billedet og læs mere.

Ny bog – 7 veje til et langt liv

Ny bog – 7 veje til et langt liv

Forskel på aldring af kroppen og aldring af hjernen

Aldring af kroppen henviser til de fysiske ændringer, der sker i kroppen efterhånden som vi bliver ældre. Biologisk aldring medfører nedsat elasticitet og styrke, som resulterer i bl.a:

 • Rynker i huden
 • Tab af muskelmasse
 • Nedsat knogletæthed

Aldring af kroppen kan medføre sundhedsmæssige udfordringer som nedsat immunfunktion, langsommere heling og en øget risiko for kroniske sygdomme som hjerte-kar-sygdomme og diabetes.

Aldring af hjernen henviser derimod til det forfald af hjernen, der naturligt sker i takt med alderen. Det inkluderer bl.a. tab af hjerneceller og langsommere informationsbehandling.

Det kan komme til udtryk ved:

 • Nedsat hukommelse
 • Langsommere tænkning
 • Dårligere fastholdelse af opmærksomhed

Dårlig hørelse og syn som følge af aldringsprocessen skyldes en kombination af aldring af hjernen og kroppen. Når vi bliver ældre, sker nemlig både en ændring i øjnene og ørernes strukturer samt hjernens evne til at behandle de indtryk, vi får.

Professor Urban Alehagen: Vi er udsat for accelererende aldringsproces

Professor Urban Alehagen er kardiolog ved Universitetshospitalet i Linköping i Sverige og leder af undersøgelsen. Han fortæller: ”Vi mennesker er udsat for en accelererende aldringsproces, hvor øget oxidativ stress og øget inflammation sætter ekstra fart på processen, specielt hvis vi har lave niveauer af selen og Q10. Hvis folk, som mangler de to stoffer, tager et tilskud, kan det bremse aldringsprocessen, så den forløber i et langsommere tempo”.

Det seneste studie er foretaget ved hjælp af blodprøver, som forskerne har taget regelmæssigt fra de i alt 443 forsøgsdeltagere over en periode på fem år. Denne seneste undersøgelse er en fortsættelse af Urban Alehagens banebrydende studie fra 2013, offentliggjort i International Journal of Cardiology.

Her var resultaterne også særdeles overbevisende. De forsøgspersoner, der hver dag indtog tilskud af selen og Q10, havde hele 54 % lavere risiko for at dø af hjertekarsygdom. Normalt er det en af de mest almindelige dødsårsager blandt ældre. Det gjorde forskerne nysgerrige efter at finde yderligere sammenhænge, så de begyndte systematisk at analysere de over 50.000 blodprøver, som var blevet opbevaret på køl. Det er siden blevet til mere end 20 opfølgningsstudier.

100 års pakken: CoQ10, D3, Selen, Omega 3

Det er en af årsagerne til, at jeg selv tager det, jeg kalder 100 års pakken hver dag. Og jeg mærker, hvis jeg en dag glemmer at tage mine tilskud.

Det er velkendt og helt normalt, at vores egen produktion af CoQ10 aftager med alderen. For os, der bor i Danmark, er det også almindeligt at mangle selen og D3 vitamin, fordi vores jord er selenfattig, og vi har lange perioder med lavtstående sol og mindsket lys.

Ovenstående forskning viser, at vi skal have mindst 100 mikrogram selen dagligt for at være dækket ind. Vores gennemsnitlige indtag ligger på under det halve. Anden forskning har også vist, at D3 vitamin har en immunmodulerende og sygdomsforebyggende effekt, og det optimale er at ligge på 100 nmol/l året rundt. Det kræver for de fleste danskere, at vi tager tilskud hver dag i vintermånederne – for nogle hele året.

Med indtag af enkelt-vitaminer og mineraler er det en god ide altid også at indtage en multivitamin/mineralpille af høj kvalitet, for mikronæringsstofferne arbejder sammen og har brug for hinanden. Nature’s Own CoQ10 multi er af høj food state kvalitet og adskiller sig ved at indeholde CoQ10. Det betyder, at du kan nøjes med 1 tablet med 100 mg CoQ10 ved siden af, i stedet for to, og derved spare penge. Du kan læse mere via links herunder.

Derfor indeholder min 100 års pakke flg:

 • Natures Own CoQ10 multivitamin/mineral – 1 stk
 • Nature’s Own D3 vitamin – 1 stk (fra september til maj)
 • Pharma Nord Seleno Precise 100 mcg – 1 stk (selen + zink hvis du mangler zink)
 • Pharma Nord Bio-Quinone Q10 100 mg – 1-2 stk
 • Nordfolk/Zooca Omega 3 – 2 stk

OBS!
Er du kvinde over 50 år, så kan du med fordel tage Nature’s Own Bone support til natten, 2-3 stk afhængig af knogle status + evt. en ekstra magnesium. Tager du både CoQ10 multi og Bone support, så behøver du formentlig ikke også at tage ekstra tilskud af D3 vitamin.

Som mand over 50 skal du ikke umiddelbart tage calciumtilskud, medmindre du lider af knogleskørhed. Derimod kan de fleste mænd have gavn af 1-2 magnesium til natten.

Q10 og Selen kosttilskud, der kan påvirke kroppens aldringsproces positivt

Referencer:
“Selenium and Coenzyme Q10 Intervention Prevents Telomere Attrition, with Association to Reduced Cardiovascular Mortality—Sub-Study of a Randomized Clinical Trial”, Nutrients 2022, 14, 3346.
Alehagen, U., Johansson, P., Björnstedt, M., Rosén, A., Post, C., & Aaseth, J. (2016). Relatively high mortality risk in elderly Swedish subjects with low selenium status. European Journal of Clinical Nutrition, 70(1), 91-96. doi:10.1038/ejcn.2015.92
Alehagen, U., Aaseth, J., & Johansson, P. (2015). Reduced cardiovascular mortality 10 years after supplementation with selenium and coenzyme q10 for four years: follow-up results of a prospective randomized double-blind placebo-controlled trial in elderly citizens. PLoS ONE 10(12): e0141641. doi:10.1371/journal.pone.0141641
Alehagen, U., Johansson, P., Aaseth, J., Alexander, J., Wågsäter, D. (2017). Significant changes in circulating microRNA by dietary supplementation of selenium and coenzyme Q10 in healthy elderly males. A subgroup analysis of a prospective randomized double-blind placebo-controlled trial among elderly Swedish citizens.
PLoS ONE 12(4): e0174880. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0174880
Alehagen, U., Johansson, P., Björnstedt, M., Rosén, A., & Dahlström, U. (2013). Cardiovascular mortality and N-terminal-proBNP reduced after combined selenium and coenzyme Q10 supplementation: a 5-year prospective randomized double-blind placebo-controlled trial among elderly Swedish citizens. International Journal Of Cardiology, 167(5), 1860-1866. doi:10.1016/j.ijcard.2012.04.156

Her kan du læse professor Urban Alehagen’s artikel Tilskud af selen redder liv
Her kan du læse Overlæge Henrik Heys’s artikel her Ny forsking i relation til D vitamin

Denne artikel er tænkt som inspiration til alle, der har lyst til at indhente viden og redskaber til sund levevis. Artiklens indhold kan ikke anvendes som erstatning for lægelig behandling eller diagnose. Har du længerevarende symptomer, hjertesygdomme eller alvorlige lidelser, bør du altid konsultere din læge.

Var du tilfreds med denne artikel om Ny forskning – aldring kan bremses?  Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!