Ny forskning; Blodsukkerubalancer og høj vægt kan føre til anden sygdom
Risikoen for at udvikle alvorlige sygdomme stiger med alderen, men der er heldigvis meget, du selv kan gøre for at forebygge. Ny forskning viser, at det er særligt vigtigt at holde blodsukkeret og vægten i balance.
Hvis du vil gøre noget rigtig godt for din krop og din sundhed, som ovenikøbet kan være med til at holde syg- og dårligdomme fra døren, så kan du med fordel begynde med at passe godt på dit blodsukker. Dine niveauer af blodsukker og insulin påvirker stort set alle organer, systemer og celler i din krop, og derfor kan en indsats netop her, have utrolig stor betydning for dit velbefindende.
Blodsukkeret er dit blods indhold af glukose (sukkerstoffer), som primært kommer fra de kulhydrater, du spiser. Glukosen omdannes til energi og det sker blandt andet ved hjælp fra hormonet insulin, der sluser sukkerstofferne ind i cellerne, som så kan anvende dem til dannelse af energi. Vi har et mindre lager af glucose i lev Under neren. Falder blodsukkeret for meget, så frisættes disse lagre ved hjælp af hormonet glukagon. Under normale omstændigheder har kroppen helt styr på denne proces, men i det øjeblik vi fodrer den med alt for megen usund mad og sukker, så kan vi skabe så meget ubalance i systemet, at vi lettere bliver syge.
Sukkeret ophober sig udenpå vores celler og kan få cellerne til at ændre opførsel og struktur. I værste fald kan cellerne forandre sig så meget, at immunsystemet ikke genkender dem
og går til angreb. Dette kan være begyndelsen til udviklingen af en autoimmun sygdom, som for eksempel diabetes, gigt, lupus, cøliaki, stofskiftesygdomme, psoriasis og flere kroniske
betændelsessygdomme i tarmen.
Insulin-produktionen i kroppen falder med alderen, og derfor er der ekstra god grund til at hjælpe kroppen på vej, jo ældre, vi bliver. De bedste råd til at bevare et stabilt blodsukker er at spise sine
tre hovedmåltider indenfor et vindue på 12 timer, samt at skrue ned for de hurtige kulhydrater fra f.eks. pasta, hvidt brød, sukker, alkohol og stivelse og i stedet skrue op for de friske, økologiske
grøntsager, gode fedtstoffer fra nødder, mandler, avocado, fisk og ekstra jomfruolivenolier.
Prioriter den gode nattesøvn og sørg for daglig bevægelse, da det hjælper kroppen med at lagre og forbrænde overskydende sukker. Disse råd vil også hjælpe dig med at holde vægten i balance, og netop vægten er et andet vigtigt parameter, når du vil holde dig sund og rask. Overvægt kan nedsætte kroppens følsomhed for insulin, belaste organerne og føre til en lang række livsstilssygdomme. En af disse er den såkaldte fedtlever, som 25 % af danskerne lider af.
Leveren er et af kroppens vigtigste organer. Den har en finger med i spillet i rigtigt mange af kroppens vigtige processer: fordøjelse, regulering af sukkerstofskifte, størkning af blod, opretholdelse af et sundt immunforsvar, afgiftning og velfungerende energidepoter for blot at nævne nogle. Leveren er uundværlig, og derfor er det da også en god idé at passe på den. Fedtlever kan udvikle sig til skrumpelever, og er den mest udbredte leversygdom i verden, og en af de hyppigste årsager til leversvigt og død.
Endnu har man ingen godkendte medicinske behandlinger mod fedtlever, men en dansk professor, Simon Bekker-Jensen fra Institut for Cellulær og Molekylær Medicin har skabt håb for, at det måske kan udvikles i fremtiden. Han har nemlig fundet ud af, at et protein ved navn Zak-Alpha spiller en vigtig rolle i udviklingen af blandt andet fedtlever. Endnu er der et stykke vej, før vi
kan tale om medicinske mirakler, men så er det jo godt, at der er masser af knapper, som du selv kan skrue på, mens forskerne arbejder videre.
Udover de førnævnte råd kan du forkæle din lever ved at:
1. vælge økologiske fødevarer for at undgå at belaste leveren med sprøjtegifte
2. skære ned på proteiner i form af okse- og svinekød – og spise dine øvrige proteiner så
tidligt på dagen som muligt
3. tygge maden grundigt
4. undgå stress, miljøgifte, tobak og alkohol
5. prioritere motion, frisk luft og nattesøvn
Du kan læse mere om blodsukker og insulin HER
Du kan læse mere om insulins betydning HER
Læs artiklen ”10 gode råd til en sundere lever” HER
Du kan læse mange flere tips til at få et langt liv i min bog ”7 veje til et langt liv”
Reference: Goda Snieckute et al.; “ROS-induced ribosome impairment underlies ZAKα-mediated metabolic decline in obesity and aging”; Science 382, eadf3208(2023).
Var du tilfreds med denne artikel Ny forskning; Blodsukkerubalancer og høj vægt kan føre til anden sygdom? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.