Ny forskning i tarmbiota – Medicin kan både gavne og skade vores tarmbiota
Medicin kan både gavne og skade vores tarmbiota og sundhed, det viser helt ny dansk forskning. Lægemidler kan have andre og flere effekter på vores helbred, end vi hidtil har vidst. Nogle lægemidler kan udover at behandle sygdom, også ligefrem være gavnlige for sammensætningen af vores tarmbakterier. Andre kan have lige den modsatte effekt.
Når vi tager medicin for at behandle en specifik sygdom, får vi måske andre afledte effekter med i købet. For ligesom den mad, vi spiser, har betydning for vores generelle sundhed, har de lægemidler, vi indtager, det også. Et nyt stort europæisk studie har zoomet ind på, hvad der sker i miljøet i vores tarme, når vi fodrer det med diverse medicinske lægemidler. De milliarder af mikrober der bor i vores tarme, har en kolossal betydning for vores sundhed og velbefindende, idet de påvirker alle kroppens celler. Det er ikke uden grund, at tarmbiotaen kaldes for den 3. hjerne.
I det nye studie, som professor Oluf Borbye Pedersen står i spidsen for her i Danmark, har forskerne ved hjælp af DNA-teknologi og avanceret bioinformatik undersøgt, hvordan 20 forskellige slags lægemidler påvirkede tarmbakterierne hos over 2.000 forsøgspersoner. Da mange mennesker indtager flere lægemidler på én gang, så er det vigtigt at få kastet lys på, hvordan lægemidlerne indbyrdes påvirker hinanden, og om cocktaileffekten af dem er til skade eller gavn. Begge dele kan nemlig være tilfældet, viser studiet.
En af de glædelige fund gjorde forskerne, da de undersøgte hjertekarsyge patienter, der blev behandlet med både blodtrykssænkende og vanddrivende medicin. Netop denne kombination ser nemlig ud til at provokere tarmbakterierne til selv at danne flere sundhedsfremmende bakterier i slægten Roseburia. Denne bakterieslægt er særligt kendt for at kunne omdanne plantefibre til smørsyre, der er den vigtigste næringskilde for tarmen og samtidig virker antiinflammatorisk.
Også de såkaldte statiner, der i vid udstrækning udskrives med henblik på reduktion i niveauerne af LDL-kolesterol, ser ud til umiddelbart at skubbe positivt til bakteriesammensætningen hos mennesker med hjertekarsygdom. Indtag af statiner er dog også ofte forbundet med en række negative bivirkninger som for eksempel søvnløshed, hovedpine og muskelsmerter.
Et andet spændende forskningsfund er, at indtag af hjertemagnyl kan kobles sammen med en nedsat koncentration af gammabutyrobetain; en metabolit, der dannes i vores tarme, når vi spiser kød fra firbenede dyr. Metabolitten er tidligere sat i sammenhæng med en øget risiko for åreforkalkning, og det får nu forskerne til at interessere sig for, om hjertemagnyl udover sine kendte funktioner også vil kunne anvendes i behandlingen af åreforkalkning.
Mavesyremedicin indeholdende protunpumpehæmmere er ét andet af de lægemidler, der er kommet under luppen, men det er desværre ikke for god opførsel. Mavesyredæmpende medicin udskrives hyppigt i behandlingen af halsbrand og sure opstød. Her fandt forskerne, at bakterier, som normalt hører hjemme i mundhulen, er at finde i store mængder i tyktarmen hos personer, der indtager mavesyremedicinen. Og netop denne forekomst af mundhulebakterier i tyktarmen er under mistanke for at kunne fremprovokere tyktarmskræft. Vigtig viden at få frem, læs eventuelt mere via linket herunder.
Desværre måtte forskerne også endnu en gang slå fast, at gentagne antibiotikakure skader den diversitet i vores tarmbiota, som er så afgørende for vores helbred og velbefindende. Man ved blandt andet, at en nedsat mangfoldighed i tarmbiotaen er til stede ved næsten alle kroniske sygdomme lige fra diabetes, kronisk tarmbetændelse, fedme, Alzheimers, skizofreni, Parkinsons og depression, og derfor bør vi tænke os grundigt om, før vi ukritisk siger ja tak til antibiotika.
Alle ovennævnte fund er interessante og vigtige, men én af de allermest spændende aspekter ved dette studie er dog i mine øjne, at det præsenterer en helt ny matematisk model, som gør det muligt for forskerne at forstå hvilke ændringer i tarmbiotaen, der stammer fra de kroniske sygdomme, og hvilke der stammer fra de forskellige former for medicin. Det må siges at være en særdeles vigtig landevinding, som sætter helt nye standarder for fremtidens forskning og lægelige behandling. Denne viden er især vigtigt for de mange patenter, der har flere diagnoser, og som derfor tager en vifte af forskellige slags medicin. Jeg synes, at det bliver mere end spændende at følge med i de fremtidige studier på dette felt. Tak endnu engang Oluf Borbye Pedersen.
Reference: Forslund, S.K., Chakaroun, R., Zimmermann-Kogadeeva, M. et al.; “Combinatorial, additive and dose-dependent drug–microbiome associations”; Nature 600, 500–505 (2021)
Her kan du læse om
Her kan du læse mere om
Her kan du læse artiklen
Her kan du læse mere om den vigtige tarmbiota Sund fordøjelse er nøglen til sundhed
Var du tilfreds med denne artikel om Ny forskning i tarmbiota – Medicin kan både gavne og skade vores tarmbiota? Så klik meget gerne “Synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.