Ny forskning om kaffe – kaffe er sundt for de fleste
Endnu et studie understøtter vores viden om, at 1-2 kopper kaffe om dagen under de rette omstændigheder kan påvirke både sundhed og livslængde positivt.
Det seneste studie, baseret på sundhedsinformationer fra 171,616 deltagere, viser, at de positive effekter af kaffedrikning består, også selvom du tilsætter en smule sukker. Det betyder, at såvel usødet som let sukkersødet kaffe kan have positive indvirkninger på sundheden. Men kvaliteten og mængden af kaffe, samt din genetiske disposition, spiller en rolle.
Vi danskere hører til blandt de allermest kaffedrikkende folkeslag i verden, så for de af os, der godt kan lide kaffe, er dette formodentlig godt nyt. En til to kopper kaffe om dagen ser ud til – for mange mennesker – at kunne modvirke udviklingen af en række sygdomme som for eksempel Parkinsons sygdom eller type 2-diabetes, og det lader ikke til, at effekten mindskes af en halv til en hel teskefuld sukker i kaffekoppen. Faktisk ser det ud til, at 1-2 kopper kaffe – med eller uden sukker – potentielt kan forlænge levetiden. Jeg er på ingen måde fortaler for sukker, men en lille smule i en kaffe tår må kunne gå an, hvis det højner nydelsen og livskvaliteten. Anvender du kunstige sødemidler ser billedet dog lidt mere broget ud, og resultaterne er ikke konsistente. De positive virkninger opnås også ved indtag af usødet kaffe, det er i det hele taget en vanesag.
Der er også publiceret en række forskningsresultater, der viser en række negative sider af kaffedrikning. Eksempelvis ser det ud til, at særligt stempelkandekaffe være problematisk og øge kolesteroltallene. Derimod ser filterkaffe ud til at være den sundeste form for kaffe. Vælger du ovenikøbet en let ristet, økologisk bønne, så får du en optimal kop kaffe uden rester af sprøjtemidler eller acrylamider.
Kaffe indeholder koffein, der i for store mængder blandt andet kan føre til uro, hjertebanken, forhøjet blodtryk og dårlig nattesøvn. Sover du dårligt, når du har drukket kaffe sidst på dagen eller om aftenen, så prøv at udelade kaffe efter kl 14, så kan din lever formodentlig nå at afgifte tilstrækkeligt med koffein til at du kan sove. Er du stresset og har høje niveauer af adrenalin og kortisol i blodet, så kan et højt kaffeindtag være fristende, men faktisk kan det forværre situationen og føre til øget udskillelse af stresshormoner.
Vi kommer heller ikke udenom, at vores genetiske disposition også her kan spille ind. Vores evne til at nedbryde og udskille koffein fra kaffe kan være forskellig. Om det handler om din levers konstitution og effektivitet, eller om det handler om din genetiske disposition eller mængden og kvaliteten af kaffe, det får stadig stå hen i det uvisse, men nøglen til forståelse for vores forskellige reaktioner på kaffe skal formodentlig findes i vores forskellighed og respektive evner til at nedbryde koffein i leveren.
Tåler du fint 1-2 kopper kaffe om dagen, så nyd dem med sindsro, bryg en kop god filterkaffe, nyd den og glæd dig over hyggestunden og den gode smag, men også over alle de potentielt positive sundhedseffekter af en kaffetår.
Referencer: Dan Liu, MD, Zhi-Hao Li, MD, Dong Shen, MD, Pei-Dong Zhang, MD; “Association of Sugar-Sweetened, Artificially Sweetened, and Unsweetened Coffee Consumption With All-Cause and Cause-Specific Mortality – A Large Prospective Cohort Study”; Annals of Internal Medicine July 2022
Coffee consumption and all-cause and cause-specific mortality: a meta-analysis by potential modifiers”; European Journal of Epidemiology, May 19
Her kan du læse om Drik kaffe – det kan være sundt og livsforlængende
Du kan læse endnu en artikel om kaffe her Filterkaffe er den sundeste kaffe at drikke
Var du tilfreds med denne artikel om Ny forskning om kaffe – kaffe er sundt for de fleste ? Så klik meget gerne “Synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.