Ny forskning peger på inflammation som primær årsag til hjertekarsygdom

21 mar, 2023 | Viden og Forskning

Kolesterol har igennem mange år været et særdeles udskældt fedtstof, og høje niveauer af særligt LDL-kolesterol har ovenikøbet været tæt kædet sammen med øget risiko for udvikling af hjertekarsygdomme. Nu peger helt ny forskning på, at den største risiko for udvikling af hjertekarsygdom – er inflammation.

Lægevidenskaben har fortsat deres korstog mod kolesterolet, trods viden om, at kolesterol også har en vis beskyttende effekt i kroppen og faktisk kun gør rigtig skade, når det er oxideret, og der samtidig er en høj grad af inflammation i karvæggene. Nu påviser et stort amerikansk studie, at det slet ikke er kolesterol, der er synderen i forhold til hjertekarsygdomme, men derimod høj grad af inflammation.

I alt har man undersøgt 31.245 patienter, der alle i forvejen tog kolesterolsænkende statiner. Forskerne analyserede resultaterne af studierne, deltageres blod blev analyseret, og henholdsvis kolesterolniveauerne og C-reaktivt protein (CRP) blev målt. CRP er en markør for inflammation i kroppen. Alle undersøgelser viste, at forhøjet CRP var en markant større risikofaktor for udvikling hjertekarsygdom og dødelighed heraf, end tilfældet var for mennesker med for høje kolesteroltal.

Studiet viser, at sættes der ind med inflammationsdæmpende tiltag mod hjertekarsygdomme, så hjælpes patienterne mere effektivt, end via kolesterolsænkende statiner. Faktisk en hel del mere effektivt. Der har længe været skrevet, funderet og sågar forsket i teorier, der underbygger, at kolesterol ikke udgør en markant trussel, medmindre det er oxideret, og der samtidig er en igangværende inflammatorisk reaktion i karvæggene. Forskning af professor Urban Alehagen har ovenikøbet dokumenteret, at visse næringsstoffer ligefrem har særlig antiinflammatorisk effekt. Det gælder blandt andet omega-3 fedtsyrer fra plankton eller fisk, selen, CoQ10, C-vitamin, D-vitamin og zink. AHO: indtages altid i selskab med en højkvalitets multivitaminmineralpille).

Som omtalt flere gange her på Madforlivet, så har professor Urban Alehagen fra Linköping Universitetshospital og Karolinska Instituttet i Stockholm udført flere banebrydende og overbevisende studier. De har påvist, at en kombination af selen og Coenzym Q10, givet til ældre personer gennem fire år, kunne mindske kardiovaskulær dødelighed blandt deltagerne med 54%. Behandlingen reducerede CRP-niveauet i blodet markant og sænkede en række andre inflammationsmarkører. Rent faktisk viste Urban Alehagens studier, at patienter med de højeste CRP-værdier havde en 268 procent højere dødelighed af hjertekarsygdom i forhold til patienter med de laveste CRP-værdier i blodet. Til sammenligning blev et forhøjet kolesteroltal kun kædet sammen med en 27 procent højere hjertekardødelighed. CRP er målestokken for inflammation, og dette studie viser, det er de inflammatoriske processer, som udgør det primære problem i forbindelse med udvikling og død af hjertekarsygdom. Derfor må den fremtidige behandlingsindsats fokusere på en antiinflammatorisk indsats, og i denne sammenhæng er mad og livsstil en helt afgørende brik.

Reference:  Prof Paul M Ridker, MD,  Prof Deepak L Bhatt, MD, Aruna D Pradhan, MD, Prof Steven E Nissen, MD et al.;  “Inflammation and cholesterol as predictors of cardiovascular events among patients receiving statin therapy: a collaborative analysis of three randomised trials”; The Lancet; March 06, 2023

Her kan du læse mere om, hvordan Antiinflammatorisk levevis kan redde liv
Her kan du læse om prof. Urban Alehagens forskning Tilskud af selen redder menneskeliv
Her kan du læse mere om Antiinflammatorisk levevis er effektivt mod inflammatoriske sygdomme 
Læs artiklen om Probiotika har antiinflammatorisk effekt 
eller prøv Madforlivet’s Antiinflammatorisk te 

Her kan du købe viden og opskrifter til antiinflammatorisk levevis i min e-bog Antiinflammatorisk madplan

Denne artikel er tænkt som inspiration til alle, der har lyst til at indhente viden og redskaber til sund levevis. Artiklens indhold kan ikke anvendes som erstatning for lægelig behandling eller diagnose. Har du længerevarende symptomer, hjertesygdomme eller alvorlige lidelser, bør du altid konsultere din læge.

Var du tilfreds med denne artikel Ny forskning peger på inflammation som primær årsag til hjertekarsygdom? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Er de anbefalede D3-vitamindoser i Danmark sat for lavt?

Er de anbefalede D3-vitamindoser i Danmark sat for lavt?

Efterår og vinter byder på mørke i Danmark og dermed også øges behovet for tilskud af D3-vitamin. Vi ved, og har vidst i mange år efterhånden, at D3-vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne, og siden 2004 har man vidst, at hovedparten af danskerne...

Vær varsom med omega 6-planteolier

Vær varsom med omega 6-planteolier

Omega-6 rige planteolier som solsikke- majs-, soja-, tidsel- og vindruekerneolier kan være yderst sundhedsskadelige at indtage. En australsk undersøgelse fra 2013, viste med stor tydelighed, at hjertesyge, åreforkalkede mænd, der skiftede deres indtag af mættet fedt...

Vær varsom med mavesyremedicin

Vær varsom med mavesyremedicin

Medicin mod mavesyre kan få alvorlige konsekvenser, hvis det anvendes hyppigt og forkert. Sure opstød og halsbrand er noget, de fleste af os indimellem oplever. I Danmark bliver der udskrevet syreneutraliserende medicin som aldrig før mod disse symptomer, men der er...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!