Ny undersøgelse; mange unge danskere mistrives

10 mar, 2022 | Viden og Forskning

En helt ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at alt for mange unge danskere mistrives.

Undersøgelsen, der er en af de største kortlægninger af danskernes sundhed nogensinde, viser, at 839.000 danskere over 16 år har det dårligt mentalt. Unge mennesker imellem 16 og 26 er hårdest ramt. Det drejer sig om angst, tristhed, stress og ensomhed, og i så høj grad, at hver 6. dansker over 16 år oplever en eller flere af disse symptomer.

Undersøgelsen af danskernes sundhedstilstand er baseret på spørgsmål og svar fra 183.000 danskere fra 16 år og op, og den viser, at det står overordentlig skidt til. 17,4 procent af de adspurgte oplyser, at de mistrives. Det er et stærkt bekymrende antal og en markant stigning fra tidligere år. Corona nedlukningerne kan bære en del af skylden, men mange andre faktorer kan spille ind.

Et er selvfølgelig den pandemi, som vi har været igennem, og den uro og angst, som mange har oplevet i den forbindelse, men det er ikke hele forklaringen. Måden vi lever på, de høje krav, stress og perfektionisme kan også spille en rolle. Vi ved også, at samvær med andre mennesker har betydning for vores humør, at det, at vi føler os set og sover og lever sundt betyder meget. Derfor skal den tristhed og ensomhed, som mange oplever, adresseres og afhjælpes. Vi har alt for mange nedtrykte og ensomme mennesker her i Danmark.

Halvdelen af de adspurgte kvinder føler sig stressede, godt 30% af mændene, ligesom 24,5 % af de unge mænd føler sig ensomme. Det er alvorligt, for det betyder øget risiko for psykiske sygdom.

Et andet aspekt kan også være madens kvalitet. Flere og flere stærkt forarbejdede fødevarer finder vej til supermarkedernes hylder, take-away og fast-food er blevet hverdagskost for mange unge, der heller ikke altid har lært at lave god og sund mad fra bunden af de allerbedste økologiske råvarer. Og det har betydning, for måske spiller tarmbiotaens konstitution også en rolle i denne sammenhæng? Det er efterhånden veldokumenteret, at der sker en konstant udveksling af signaler imellem vores hjerne og tarm. Denne forbindelse kaldes mave-hjerne-aksen, og det er den vigtige 10. hjernenerve, også kaldet vagusnerven, der står for denne udveksling af signalstoffer imellem tarmens biota og hjernen. Din tarmbiota og kvaliteten og sammensætningen af tarmbakterier, der blandt andet dannes ud fra den mad, du spiser, kan have afgørende betydning for din mentale sundhed. Der er en klar forbindelse imellem høje niveauer af inflammation i krop, tarm og hjerne, ubalance i tarmbiotaen, og så øget risiko for udvikling af angst og depression.

Den nye kortlægning er udarbejdet af forskere på Statens Institut for Folkesundhed, og her udtrykker man stor bekymring over den negative udvikling i danskernes mentale sundhed.
Der skal derfor også for mig at se sættes effektivt ind på en række områder, og det skal være NU!. Politikerne må tage action på dette her omgående, hvis ikke en hel generation skal tabes på gulvet og leve resten af livet med psykiske diagnoser.

Man kunne eksempelvis tilbyde unge gode redskaber til håndtering af stress, tilbyde meditationskurser, udbyde hyggelige madkurser for unge, hvor de er sammen og lærer at lave god mad fra bunden. Der kan strammes op på fødevarekvaliteten og fødevareindustriens muligheder for at sælge stærkt forarbejdede fødevarer kan begrænses. Der er allerede udarbejdet nye vejledninger for alkoholindtag, ligesom unge advares mod tobaksrygning. Der skal øget fokus på livsglæde, fællesskab, god mad, solid nattesøvn og daglig bevægelse. Og der skal ganske enkelt handles NU.

Her kan du læse artiklen Ensomhed kan gøre syg
eller denne Depression og angst – se på tarmbiota og inflammationsgrad
Her kan du læse Sundhedsstyrelsens rapport om Danskernes sundhed 2022

Var du tilfreds med denne artikel Ny undersøgelse; mange unge danskere mistrives? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Periodisk faste er et overflødighedshorn af sundhedsfordele

Periodisk faste er et overflødighedshorn af sundhedsfordele

MIne tre bedste sundhedsråd anno 2024 #3 Periodisk faste er et overflødighedshorn af sundhedsfordele, og et nyt år er et godt tidspunkt for nye, sunde vaner. Derfor får du i denne artikelserie mine 3 bedste sundhedsråd anno 2024. I denne kan du læse mere om faste, som...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!