Ny viden om depression

8 jan, 2016 | Viden og Forskning

Normalt behandles depression med antidepressiv medicin, ofte refereret til som “lykkepiller”. Ny viden om depression sætter spørgsmålstegn ved effekten af denne behandlingsform.

Cirka hver 10. dansker tager antidepressiv medicin hver dag. Indtag af de såkaldte lykkepiller eller antidepressiva er ofte forbundet med en lang række bivirkninger som søvnløshed, manglende energi, mundtørhed, hovedpine og meget andet. Det kan for nogle være nødvendigt at tage lykkepiller for at komme ud af en depression, men pillerne løser ikke de problemer man står i. De lægger tværtimod en form for dyne henover udfordringerne, og når man så stopper med pillerne igen, så vender problemstillingen tilbage. Hvis man altså kan holde op, for pillerne er afhængighedsskabende og kan være vanskelige at trappe ud af.

Professor Peter Gøtzsche fra det nordiske Cochrane Center kalder de såkaldte lykkepiller for ulykkepiller. Han udtaler i DR2 programmet ”Danmark på piller” at: ”effekten af lykkepiller er meget lille. Ni ud af ti, man behandler, har slet ingen effekt af pillerne”. Peter Gøtzsches udtalelser understøttes af et nyt metastudie, offentliggjort i British Medical Journal. I dette studie konkluderer forskerne, at samtaleterapi er mere effektivt i behandlingen af depression end antidepressiva eller “lykkepiller”.

Brugen af lysterapi har også i mange året været et anerkendt og veldokumenteret middel mod vinterdepression. Et nyt studie, netop offentligjort i tidsskriftet JAMA, konkluderer, at brugen af lysterapi også er effektivt i behandlingen af klinisk depression.

I studiet deltog 122 patienter, og forskellige grupper modtog henholdsvis antidepressiva i form af SSRI præparatet Fluoxetine, lysterapi, såvel SSRI antidepressiva som lysterapi eller placebo. Konklusionen var klar og utvetydig; De deltagere, der modtog enten kombinationsbehandling eller lysterapibehandling alene, var dem, der havde den absolut bedste effekt.

Lysterapi er fuldstændig bivirkningsfrit, det er let og billigt at gå til, og det giver mening at tænke lysterapi ind i behandlingen af depression, da dannelsen af serotonin og melatonin, to af de væsentligste signalstoffer til regulering af humør og overskud, er afhængige af henholdsvis lys og mørke. Husk også, at du ved tristhed og lettere depressioner kan anvende prikbladet perikon, rosenrod og Zenbev.

Du kan læse mere om lysterapi i indlægget HER
Du kan læse mere om naturlig behandling af depression HER
Du kan læse mere om betydningen af D vitamin og depression HER
Du kan læse mere om naturlig og bivirkningsfri udtrapning af antidepressiva HER

Kilder: http://www.bmj.com/content/351/bmj.h6019 og http://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2470681

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!