Nye rystende PFAS fund – i økologiske æg

23 jan, 2023 | Viden og Forskning

PFAS skandalen når nye, skræmmende højder. Der er desværre netop fundet PFAS i økologiske æg og æggeblommer.

PFAS forureningen af æg menes at stamme fra fiskemel, som man beriger foderet til økologiske høns med. Det sker for at æggene kan være mere næringsrige og sunde. I stedet har det altså medført en forurening af de yderst sundhedsskadelige PFAS stoffer, som tilhører gruppen af evighedskemikalier. Det viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet udarbejdet i samarbejde med Fødevarestyrelsen.

PFAS indgår i en lang række produkter med smudsafvisende egenskaber, som for eksempel regntøj, Goretex, tæpper, møbler, bil interiør, teflon og andet slip-let køkkenudstyr, cremer og meget mere. PFAS kan vandre gennem fødekæden og ophobe sig, eksempelvis i proteinstofferne i æggeblommer, der igen bliver spist af os allesammen og vores børn. Det er både vanskeligt at nedbryde og vanskeligt at udskille fra kroppen. PFAS kan blandt andet sænke immunforsvaret, reducere effekten af vacciner, øge kolesteroltallet og være potentielt kræftfremkaldende.

Særligt fostre samt små og store børn er sårbare overfor påvirkninger fra PFAS, men vi påvirkes alle sammen negativt af PFAS, og nu altså også hvis vi spiser økologiske æg eller drikker vandhanevand (se evt. min guide til bedste flaskevand), forurenet med PFAS, eller går i Goretex tøj, eller kører i en spritny bil eller…

Men tilbage til æggene. EFSA, Der europæiske fødevareagentur, har introduceret nye tal for det, de vurderer som et tolerabelt ugentligt indtag af summen af fire specifikke PFAS fluorstoffer (PFOA, PFNA, PFHxS og PFOS). De har sat max indtaget til 4,4 nanogram per kg. kropsvægt per uge. Børn, der for eksempel spiser 5-6 æg pr uge, kan således risikere at få cirka 10 nanogram per kg. kropsvægt indenbords per uge. Vejer barnet 10 kilo, bliver det til 100 nanogram per uge. Altså langt, langt højere end den tilladte værdi – og KUN fra æg. Herudover er alle borgere – unge som ældre – i Danmark yderligere udsat for PFAS fra en lang række andre fødevarer og kilder, eksempelvis drikkevandet, der også bidrager til indtaget. Det er efter min vurdering helt vanvittige tal, og jeg har faktisk forespurgt DTU, om det kan have sig rigtighed, for tallene stammer fra dem.

DTU Fødevareinstituttet vurderer, at det nuværende problem kan løses, og Danske Æg og Økologisk Landsforening har allerede meldt ud, at de omgående stopper med at bruge fiskemel i fodret til økologiske høns. Det vil givetvis betyde, at vi med sindsro kan købe nylagte økologiske æg UDEN PFAS indenfor to til tre uger (kilde: Niels og Grethes æg).

Du kan læse artiklen fra DTU Fødevareinstituttet HER
Du kan læse, hvordan du laver æggeerstatninger her Gode erstatninger for æg
Her kan du læse artiklen Forbyd PFAS og rens drikkevandet NU

Var du tilfreds med denne artikel Nye rystende PFAS fund i økologiske æg? Så er du meget velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!