Nyt lovforslag om vitaminer og mineraler baseret på….varm luft?

7 okt, 2012 | Viden og Forskning

For cirka 6 år side blev en ny EU bekendtgørelse om vitaminer og mineraler implementeret i Danmark. Den danske fortolkning af EU bekendtgørelsen gik langt videre end det oprindelige EU direktiv, og vi har i Danmark fået indført en lov, der efter min mening er en omgang himmelråbende makværk, udarbejdet bag et skrivebord af mennesker, der ikke har gjort sig den ulejlighed at sætte sig ordentligt ind i tingene. Konsekvensen heraf er, at vi i dag i Danmark lever med verdens mest restriktive lovgivning på området vitaminer og mineraler. Det har efter min mening haft stor negativ betydning for kvaliteten af de vitaminer og mineraler, som vi har mulighed for at købe i danske forretninger, ligesom det for de fleste forbrugere er blevet langt mere uigennemsigtigt og vanskeligt at navigere rundt i junglen af tilskud. Kort sagt har det begrænset vores frihed til at vælge frit og til at kunne tage aktivt ansvar for vores egen sundhed.

Nu er der i folketinget fremlagt et udkast til revidering af ovenstående bekendtgørelse. En yderligere stramning, kan man sige. Jeg sidder her med den, og det er ærlig talt forstemmende læsning. Vedtages denne stramning, så bliver det endnu sværere at tage ansvar for sit eget liv og helbred, hvis man bor i Danmark. Ved gennemlæsningen undrede det mig, at stort set alle paragraffer henviser til de såkaldte ADT – anbefalet dagligt tilskud. ADT danner hele grundlaget for direktivet og for hvilke former og mængder af vitaminer og mineraler, produkter solgt i Danmark må indeholde. Jeg satte mig derfor for at undersøge, på hvilket videnskabeligt grundlag ADT er baseret.  

Det bragte mig på lidt af en rejse. Jeg har talt med mange venlige mennesker i såvel Fødevarestyrelse som Sundhedsstyrelse, men ingen kan fortælle mig noget om, på hvilken forskning ADT er baseret. Der er vage udmeldinger som, at “ADT er EU baserede fiktive referenceværdier” eller ” ADT er baseret på et skøn over, hvad man skal have af næringsstoffer for ikke at få mangelsygdomme” eller ADT er EU baserede vurderinger, der tjener som referenceværdier for mærkning”. Det var ikke muligt for mig at få en eneste reference eller henvisning til et stykke forskning, og slet ikke til en forskningsdatabase, der kunne vise mig, hvad der har dannet grundlag for de anbefalinger, som millioner af mennesker skal leve med konsekvenserne af hver dag.

Hvad er det videnskabelige grundlag for denne lovgivning? Hvis du kender svaret, hører jeg gerne fra dig…

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Halvdelen af jordens befolkning mangler vitaminer og mineraler, herunder også mange danskere. Mere end halvdelen af os får for få af de vitaminer og mineraler, der er afgørende for at leve et liv i sundhed. Det viser en undersøgelse, foretaget af forskere ved Harvard...

Solcreme med faktor og D-vitamin

Solcreme med faktor og D-vitamin

Den absolut bedste kilde til det livsvigtige D3-vitamin er solens stråler. Blot et kvarter til en halv time i solen – i Danmark mellem juni og august - giver dig cirka 20.000 i.u. D3-vitamin. Det er 50 gange mere, end Fødevarestyrelsen anbefaler os hver dag. Heldigvis...

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiomet – betegnelsen for vores samling af mange milliarder mikrober i tarmen - spiller en afgørende rolle for vi menneskers generelle sundhed og velvære. Nylige undersøgelser har vist, at kvaliteten og variationen af tarmmikrobiomet også kan påvirke...

Gratis e-bogs pakke! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis mine e-bøger "Tyvstart dagen GRØNT", "Fastebogen" samt "Madplan 2.0".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.