Nyt om gluten

25 nov, 2019 | Viden og Forskning

Jeg har været på skolebænken igen, og her kan du læse det seneste nye om gluten, direkte fra IFM seminar i Arizona. Betydningen af en sund tarmbiota var temaet for Institute for Functional Medicines’ seminar, og det var særdeles spændende nyt. Derfor vil du i den kommende tid kunne følge med i det seneste nye på den front, men i denne artikel fokuserer vi på gluten, som en faktor i forhold til irritation og ubalance i den vigtige tarmbiota og dermed i signalleringen fra tarm til hjerne.

Der er stigende opmærksomhed på gluten som en mulig kilde til irritabel tarm. Gluten er et vanskeligt fordøjeligt protein, og rigtig mange mennesker oplever i perioder af livet, at fordøjelsen og tarmen udfordrer dem med blandt andet oppustethed, ubehag eller andre former for irritation. Indtag af gluten kan være en mulig årsag.

Netop hjemvendt fra Institute for Functional Medicine’s konference om fordøjelse og tarmsundhed, er nogle af de seneste forskningsresultater på området blevet lagt frem. Glutenproblematikken fyldte en del, og IFM lægerne havde fokus på, at særligt mængden af gluten der indtages, kan skabe udfordringer for mange

Spiser vi for meget gluten?

Vores vestlige levevis er kendetegnet ved et højt indtag af hvede, og det ser ud til, at et højt glutenindtag potentielt kan forårsage ændringer i tarmens mikrobiota. Sådanne ændringer kan skabe forandringer i immunsignalleringen og i værste fald føre til udvikling af en permeabel tarm. Det er i realiteten her, de fleste udfordringer med gluten ses hos mennesker, der ikke lider af cøliaki eller glutenallergi. Gluten er et vanskeligt nedbrydeligt protein, og jf. IFM lægerne er der i realiteten ingen af os, der fordøjer gluten særlig godt. Derfor er det problematisk, at vi spiser så meget gluten, som vi gør.

I USA lever lige omkring 25% af alle amerikanere glutenfrit. Ikke fordi de lider af cøliaki eller glutenallergi, men simpelthen fordi de har det bedre, og deres fordøjelse fungerer bedre, hvis de undlader gluten. De læger og forskere, der underviste os, havde alle frivilligt valgt at leve uden gluten.

Den danske forsker, professor Oluf Borbye Pedersen, undrede sig over, at også mange danskere helt frivilligt vælger gluten fra. Han satte sig for at undersøge, om der vitterlig var noget i gluten, der kunne forårsage irritabel tarm. Det var der. Fibrene fra glutenholdig mad viste sig at kunne irritere, og han påviste, at en reduktion i indtaget af gluten eller hvis du erstatter et højt indtag af hvede, pasta etc. med glutenfrie alternativer, ser ud til at kunne forbedre symptombilledet ved irritabel tarm og dårlig fordøjelse.

Kvaliteten er vigtig

Det er væsentligt at slå fast, at det ikke er farligt at leve glutenfrit. Heller ikke at udskifte glutenholdige råvarer, der har et højt indhold af svært fordøjelige kostfibre, med glutenfri, såfremt du vælger de allerbedste og mest næringsrige glutenfri råvarer.

Det er så her, at mange problemer opstår, for RIGTIG mange, der indleder en glutenfri levevis, hopper lige på hovedet ud i stærkt forarbejdede glutenfri produkter, færdigt bagemix og andre ulødige og næringsdrænede ”nemme” produkter. Og det er trist.

Hvidt, raffineret hvedebrød er ikke sundt. Det er hvidt raffineret glutenfrit brød, bagt af stivelsesrige råvarer som kartoffel, majs og rismel, heller ikke. At en fødevare er glutenfri er ikke det det samme som, at den er sund. Derfor er kvalitetsbevidsthed i råvarevalget helt afgørende for den sundhedsmæssige effekt, også når du lever glutenfrit eller blot med mindre gluten i hverdagen.

Tre gode råd til dig, der lever glutenfrit:

  1. Vælg kvalitet
    Lad os lige slå fast, det er IKKE farligt at leve glutenfrit, for gluten indeholder ikke livsnødvendige næringsstoffer, du ikke kan få fra andre kilder. At leve glutenfrit kræver blot, at du er kvalitetsbevidst i dine valg af råvarer. Det kan derimod være farligt IKKE at leve glutenfrit, hvis du ikke tåler gluten eller ikke fordøjer det effektivt. Noget tyder også på, at et mindre indtag af fibre fra hvede og andre glutenholdige kornarter kan afhjælpe oppustethed og fordøjelsesmæssige gener.
  2. Spis glutenfri fuldkorn
    De bedste glutenfri versioner af fuldkorn er eksempelvis glutenfri havregryn, quinoa og boghvede. De nærer din tarm og indgår i en sund fordøjelse. Vi burde her i Danmark gøre en indsats for at sikre, at de glutenfri fødevarer, der er i forretningerne, bliver af højere kvalitet, fiberrige, næringsrige og fri for uønskede toksiske stoffer.
  3. Ved irritabel tarm
    Lider du af irritabel tarm, så kan det være visse fibre fra kulhydrater, som din tarm reagerer på, herunder også fibre fra glutenholdige fødevarer. Vælger du at følge den såkaldte FODMAP diet, der netop reducerer indtaget af kulhydrater i maden, så er det noget så væsentligt også at udelade de glutenholdige kulhydrater for et optimalt resultat. Mange anbefaler urhveden spelt ifbm. denne omfattende diæt, men spelt indeholder mere gluten end almindelig hvede, og det kan potentielt irritere tarmen og føre til manglende resultater. En diæt uden fibre fra glutenholdige fødevarer, som det anbefales i det oprindelige australske FODMAP studie, giver ifølge IFM lægernes erfaring de bedste og hurtigste resultater. De anbefaler altid som det første udeladelse af al gluten i maden.

Du kan finde opskriften på et suverænt glutenfrit “rugbrød”
Du kan finde opskriften på de bedste glutenfri boller
Du kan finde opskriften på en sprød og lækker glutenfri pizzabund

Var du tilfreds med denne artikel Nyt om gluten? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Ti Gode Råd Til En Sundere Lever

Ti Gode Råd Til En Sundere Lever

Leveren er et af vores vigtigste organer. Mange ved alt for lidt om alt det gode leveren gør for os – døgnets 24 timer. Leveren filtrerer blandt andet mere end 500 liter blod i døgnet, den består af mere end 350 milliarder celler og er kroppens næststørste organ med...

Hvor meget D-vitamin skal vi have?

Hvor meget D-vitamin skal vi have?

Læs herunder en uddybende forklaring fra Jens-Erik Beck Jensen, overlæge og ansvarlig for Osteoporoseenheden, Endokrinologisk afdeling på Hvidovre Hospital: ”Spørgsmålet om den rette dosis daglig D-vitamin er komplekst og ikke ens for alle, idet den afhænger af...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis min e-bog "Tyvstart dagen GRØNT".

Du er blevet tilmeldt!