Økologi kan brødføde verden. Igen og igen hører jeg argumenter imod økologiske og for konventionelle afgrøder. Det mest vedholdende argument stammer fra de konventionelle landmænd og lyder: ”Det duer ikke at omlægge til økologi, for økologisk produktion kan ikke brødføde verdens befolkning”. Dette argument holder ikke og kan dokumenteres som helt og aldeles forkert.
Samtlige forskningsrapporter igennem de seneste mange år viser med særdeles stor tydelighed, at økologi netop er vejen frem, og især fordi vi bliver flere og flere mennesker på jorden. En stor del af landbrugsarealet i verden anvendes til at producere foder til dyr. En del indgår også i produktionen af brændstof eller ender som madspild. Der er ikke umiddelbart noget hverken bæredygtigt eller fornuftigt over at producere så mange afgrøder, som ikke direkte skaffer mad på bordet til de mange mennesker, der sulter rundt omkring i verden.
I Afrika, hvor store dele af befolkningen sulter, har økologisk landbrug vist sig langt bedre end konventionelt, for udbyttet er større samtidig med, at jorden ikke udpines men derimod næres. Andre steder i verden, hvor fødevareudbuddet er knapt, har de også påvist de store fordele ved at dyrke økologiske afgrøder. Det giver på lang sigt flere og bedre afgrøder.
I det konventionelle landbrug anvendes en stor del af landbrugsarealet til at producere foder til grise, køer, kyllinger etc. En væsentlig del af det konventionelle dyrefoder består af GMO soja (genmodificeret soja). I dyrkningen heraf anvendes der store mængder sprøjtegifte, særligt sprøjtemidlet Roundup, hvis aktivstof glyphosat for øjeblikket er stærkt omdiskuteret. Glyphosat betegnes i dag af WHO som kræftfremkaldende.
Der er rester af glyphosat i den GMO soja, som konventionelle grise, køer, kyllinger og fisk fodres med. Det glyphosat kan ødelægge dyrenes tarmflora og dermed også deres immunforsvar. Nogle forskere har påvist, at glyphosat kan skade dyrenes DNA og medføre misdannelser i fosterstadiet.
Når vi mennesker spiser konventionelt grisekød, oksekød, kyllingekød eller konventionelt opdrættede fisk, så får vi i mange tilfælde rester af såvel GMO som glyphosat med i købet. Det kan være betænkeligt, netop på grund af, at indtag af glyphosat kan ødelægge tarmflora og immunforsvar og potentielt øge risikoen for udvikling af kræft.
EU har netop besluttet at udfase og forbyde brugen af Roundup i år 2020.
Det er dokumenteret, at der findes rester af sprøjtegifte i 67% af konventionel frugt og i 39% af konventionelle grønsager. Der er rester af glyphosat og GMO i konventionelt kød, kødpålæg, fjerkræ, fisk og mælkeprodukter.
Derfor:
- Spis mindre kød
- Vælg økologiske fødevarer
For din egen, din families og for miljøets skyld, vælg økologisk, hver gang du handler. Økologiske råvarer er ikke alene mere næringsrige, de er også fri for GMO (genmodificerede organismer), glyphosat, pesticider og andre potentielt sygdomsfremkaldende kemiske substanser. Og økologiske produkter holder hvad de lover. Du kan nemlig stole trygt på økologien og på det økologiske Ø mærke som din garanti for næringsrige fødevarer uden rester af glyphosat, pesticider eller andre sprøjtegifte. De skrappe kontroller, som Fødevarestyrelsen udøver, er netop med til at beskytte det røde Ø mærke som vores garanti for rene, økologiske fødevarer.
Du kan læse mere om økologi på ministeriets hjemmeside, du kan læse EFSAs rapporten her og du kan læse Samvirkes artikel her
Du kan læse artiklen Pesticider, Samvirke og Fødevare Landbrug HER
Du kan læse artiklen Hvordan kan man være imod økologi? HER
Du kan læse mere om pesticiders indvirkning på børns hjerner HER
Du kan læse, hvad der skete med familier, der begyndte at spise økologisk HER
Du kan læse mere om, hvorfor det er bedst at spise økologisk HER
Du kan læse mere om, hvordan økologisk levevis kan gavne samfundsøkonomien HER
Kilder:
Reganold, J., Wachter, J. Organic agriculture in the twenty-first century. Nature Plants 2, 15221 (2016). https://doi.org/10.1038/nplants.2015.221
Washington State University; “world sustainably – Study analyzes 40 years of science against 4 areas of sustainability” February 3, 2016 Organic agriculture key to feeding the world
Var du tilfreds med denne artikel om Økologi kan brødføde verden? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.