Manglende rettidig omhu fra Fødevarestyrelsens side har betydet, at den resistente svine MRSA bakterie har spredt sig til nu næsten 70% af de danske konventionelle grise. Er økologi midlet i kampen mod MRSA og andre resistente bakterier?
Svine MRSA bakterien er ufarlig for grise, men farlig for mennesker, og cirka 12,000 danskere er nu smittede. Enkelte er døde, for bakterien er resistent overfor antibiotika og derfor særdeles vanskelig at behandle.
Frank Aarestrup, en af verdens førende forskere indenfor resistente bakterier, anbefalede adskillige gange i perioden 2008-2014 Fødevarestyrelsen at indføre et system, hvor det kun var grise uden MRSA, der måtte sælges, for på den måde at opretholde en MRSA fri produktion. Et system, som de med stort held har indført i Norge, der nu stort set er MRSA fri. Men Aarestrups anbefalinger kom aldrig videre til de respektive fødevareministre eller til Folketinget. Den ansvarlige chef i Fødevarestyrelsen slettede gentagne gange Aarestrups anbefalinger. Handlinger, der efter min mening må kalde på en grundig revision og oprydning i Fødevarestyrelsen. For hvad er Fødevarestyrelsens primære opgave? At varetage industriens monetære interesser eller befolkningens sundhed?
Gentagne gange i de seneste uger har læger advaret om, at svinebøndernes høje antibiotikaforbrug skaber problemer og medfører resistens, alligevel giver fødevareministeren i går grønt lys for et endnu større forbrug. Det virker fuldstændig absurd og uforståeligt. Særligt set i lyset af, at økologisk drift vil kunne være et middel mod overforbrug af antibiotika og dermed MRSA og andre resistente bakterier. Det viser sig nemlig, at de fleste økologiske grise går fri af MRSA epidemien. Muligvis fordi deres tarmflora, og dermed deres immunforsvar, er stærkere og mere udviklet end hos konventionelle grise.
Konventionelle grise tages tidligt fra moderen, de fodres blandt andet med genmodificeret soja, før deres tarmsystem er udviklet til at fordøje dette foder, hvorfor behovet for at tilføre antibiotika præventivt øges. Økologiske grise går længere tid hos moderen, har bedre plads og spiser ikke GMO soja i foderet. Deres tarmflora er sundere, og dermed også deres immunforsvar og modstandsdygtighed overfor bakterier.
Hvorfor støtter ministeren ikke det sunde økologiske landbrug fremfor det usunde konventionelle? Er økologi ikke bare midlet i kampen mod MRSA og andre resistente bakterier? Dette er ikke en opfordring til at spise svinekød, men derimod en klar opfordring til at få stoppet denne syge udvikling, denne skalten og valten med vores sundhed – ikke bare for vores egen sundheds skyld – men også i høj grad for at vores børn og børnebørn kan vokse op i tryghed og sundhed og have antibiotika som et muligt effektivt lægemiddel mod livstruende sygdom.
Du kan læse mere om Antibiotika, MRSA og resistente bakterier HER
Du kan læse mere om MRSA bakterien HER
Du kan se en DR dokumentar om MRSA HER
Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.