Økologisk Gær – Derfor Er Det Bedre

14 dec, 2013 | Viden og Forskning

Hvis du skal bage med gær, så er det absolut bedst at vælge det økologiske gær. Der er nemlig meget stor forskel på måden, hvorpå koventionelt og økologisk gær fremstilles. Brug iøvrigt altid kun små mængder gær til bagning, f.eks. 5-10 gram, og lad dejen hæve lidt længere tid. Store mængder gær er ikke sundt, uanset fremstillingsmetoden.

Almindeligt gær er fremstillet af gærceller, som har været anvendt i produktionen af  for eksempel snaps eller korn, hvor der typsik anvendes sprøjtemidler og anden kemi. Affaldsproduktet herfra blandes med sukkersaft og kemikalier eksemplevis fosfor, flydende kvælstof. amoniak, ammoniumsalte, svovlsyre, syntetiske vitaminer og et syntetisk antiskumme-middel. Det vand, der anvendes i produktionen af konventionelt gær betegnes som svært nedbrydeligt, så forurenet er det. Det færdige gærprodukt er derimod let at presse og det opformerer sig effektivt. En pakke konventionel gær koster cirka kr. 1,25.

Økologisk gær er baseret på økologiske gærceller, der er tilsat mælkesyrebakterier, som disse gærceller får tid til at formere sig på sammen med økologiske korn. Gærcellerne skal bruge fosfor for at videreformere sig, og de økologiske gærceller bruger det fosfor, der findes i kornets skaldele.Der anvendes økologisk solsikkeolie som antiskummemiddel og ingen syntetiske eller kemiske stoffer. Vandet, der bruges i produktionen kan genanvendes. 

En pakke økologisk gær koster ca. kr. 6,50.

Det kan sagtens lade sig gøre at bage helt uden gær. Du kan bage med surdej, honning og salt eller bruge Husk. Men skal julens traditionelle boller og brød bages, så brug blot mindre gær end du plejer, og lad dejen stå og hygge sig lunt og godt med et viskestykke over. God fornøjelse.

Du kan for eksempel prøve disse langtidshævede speltboller med ægte kanel og tørrede tranebær. De smager fantastisk og er lidt “julede”. Se opskriften HER.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Ti Gode Råd Til En Sundere Lever

Ti Gode Råd Til En Sundere Lever

Leveren er et af vores vigtigste organer. Mange ved alt for lidt om alt det gode leveren gør for os – døgnets 24 timer. Leveren filtrerer blandt andet mere end 500 liter blod i døgnet, den består af mere end 350 milliarder celler og er kroppens næststørste organ med...

Hvor meget D-vitamin skal vi have?

Hvor meget D-vitamin skal vi have?

Læs herunder en uddybende forklaring fra Jens-Erik Beck Jensen, overlæge og ansvarlig for Osteoporoseenheden, Endokrinologisk afdeling på Hvidovre Hospital: ”Spørgsmålet om den rette dosis daglig D-vitamin er komplekst og ikke ens for alle, idet den afhænger af...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis min e-bog "Tyvstart dagen GRØNT".

Du er blevet tilmeldt!