Olivenolie er sundt fedt

Forsiden Viden og Forskning Olivenolie er sundt fedt og er en af de vaesentligste grunde til Middelhavsmadens store sundhedsgavnlige og sygdomsforebyggende effekt.

     5

Olivenolie er sundt fedt og er en af de væsentligste grunde til Middelhavsmadens store sundhedsgavnlige og sygdomsforebyggende effekt.

Et nyt tysk Meta studie viser desuden, at 10 g god olivenolie dagligt kan have en blodsukkerregulerende effekt. Til meta analysen samlede de tyske forskere data fra fire studier og 29 forsøg. De fandt en klar forbindelse imellem et dagligt indtag af olivenolie på cirka 10 gram, og en deraf følgende reduktion i risikoen for at udvikle type 2-diabetes. I undersøgelsen lykkedes det for diabetespatienter, der tilføjede olivenolie til deres daglige mad, at sænke både deres faste blodsukker og HbA1c (et mål for blodsukkeret over et par uger uger).

Middelhavsmad er også veldokumenteret sundt og indeholder, udover masser af friske og fiberrige grønsager, nødder, kerner, fisk, fjerkræ også en pæn portion ekstra jomfruolivenolie. Olivenolie er sundt fedt og derfor godt at spise hver dag. Muligvis er det høje indtag af ekstra jomfruolivenolie en af de primære årsager til den lave forekomst af hjertekarsygdomme i Midelhavsområdet.

Ekstra jomfruolivenolie er en i særklasse gavnlig olie, som der desværre er alt for lidt opmærksomhed på herhjemme. Indtag af en god, økologisk, ekstra jomfruolivenolie kan nemlig regulere dine kolesterolniveauer, og formår som ingen anden olie at sænke LDL kolesterolniveauerne, hæve HDL niveauerne, mindske oxidationsniveauerne og forebygge åreforkalkning og andre hjertekarsygdomme.

Det er dog olivenoliens indhold af polyfenoler, der tilskrives de største sundhedsgavnlige effekter, idet polyfenoler er gavnlige for stort set alle kropslige funktioner. En ny undersøgelse har fundet, at et dagligt indtag af højkvalitets ekstra jomfruolivenolie reducerer den generelle dødelighed med 23% og risikoen for hjerteanfald med hele 40%. Polyfenoler kan sænke et for højt blodtryk (det kan det at drikke 2 l vand dagligt også), neutralisere frie radikaler, styrke tarmslimhinden, forbedre knoglemassen, forebygge hjertekarsygdomme og regulere blodlipidniveauerne.

Alt hvad du skal gøre er at købe en GOD, økologisk ekstra jomfruolivenolie på mørk flaske og spise cirka en til to spiseskefulde af den hver dag. Det kan være i dressingen, pestoen, over grønsagerne eller i en god hummus. Det er dog afgørende, at du vælger en ekstra jomfruolivenolie af allerhøjeste kvalitet. Mange olivenolier, der sælges herhjemme, holder ikke, hvad de lover, er raffinerede og tillige blandet op med andre planteolier, der forringer kvaliteten, indholdet af polyfenoler og dermed oliens sundhedsfremmende effekter dramatisk. Kvalitet koster, og det kan derfor betale sig at finde en uspoleret olie med et højt indhold af polyfenoler. Betegnelsen “ekstra jomfru” er den eneste garanti for, at en olie ikke er raffineret, men desværre har vi oplevet, at der også snydes med denne betegnelse. Selvom en olie bærer betegnelsen “koldpresset” må den desværre gerne være raffineret og blandet efterfølgende. Vi trænger til en helt klar lovgivning på fedtområdet og øgede kontroller, når det gælder kvaliteten af de olier, der sælges. Du kan læse mere om, hvordan du vælger en god uspoleret olivenolie, og hvilke olier, der holder hvad de lover, via linket herunder.

Du får mest ud af din gode olivenolie ved at indtage den kold som dressing eller sauce. En god ekstra jomfruolivenolie tåler dog opvarmning og kan derfor anvendes til tilberedning af eksempelvis grønsager. Der er særdeles gode, veldokumenterede og solide forskningsresultater idag, der underbygger ovenstående sundhedsfordele.

Der er også et andet væsentligt aspekt i relation til at øge dit indtag af ekstra jomfruolivenolie; du reducerer nemlig derved automatisk dit indtag af andre planteolier, margariner og smørbare produkter. Det er en stor fordel, idet vi indtager alt alt for mange omega 6 fedtsyrer i forhold til omega 3 fedtsyrer. Det er uheldigt, idet omega 6 fedtsyrer, som vi får primært fra raffinerede planteolier som vindruekerneolie, majsolie, solsikkeolie, rapsolie samt fra mælkeprodukter, blandingsprodukter og rødt kød, kan øge inflammationsniveauerne i kroppen og forrykke de fine balancer i din indre biokemi. Ved at erstatte dit indtag af ovenstående med lidt ekstra jomfruolivenolie hver dag, med kværnede hørfrø i morgenmyslien, med fisk, nødder og kerner kan du øge vitaliteten og genskabe kropslig balance.

Ved samtidig at spise masser af fiberrige grønsager (500 g om dagen) kan du, i kombination med indtag af sunde fedtstoffer, også afbalancere dine blodsukker- og insulinniveauer. Disse fødeemner forbedrer nemlig den glykæmiske respons, øger insulinfølsomheden, reducerer inflammation, stabiliserer kolesterolbalancen og fremmer en god og sund tarmflora og går således fint hånd i hånd med de sundhedsfremmende egenskaber, som du finder i en højkvalitets, økologisk ekstra jomfruolivenolie på mørk flaske.

Du kan læse mere om, hvordan du køber den bedste kvalitet olivenolie HER
OBS! Vær opmærksom og påpasselig med dit indtag af fibre ved irritabel tarm. Også Husk, som du ikke ukritisk skal indtage.
Måske mangler du sunde mælkesyrebakterier. Du kan læse mere HER
Du kan læse mere om, hvorfor Middelhavsmad er sundt HER
Du kan læse mere om fordelene ved ekstra jomfruolivenolie HER

Kilder: J Epidemiol Community Health. 2009 Jul;63(7):582-8, Eur J Clin Nutr. 2009 Oct;63(10):1213-19, N Engl J Med 2013; 368:1279-1290, April 4, 2013DOI: 10.1056/NEJMoa1200303, Covas MI; Olive oil and the cardiovascular system; Pharmacol. Res, 2007;55(3):175-86, Schwingshackl L et al; Monounsaturated fatty acids, olive oil and health status; a systematic review and meta-analysis of cohort studies. Lipids Health Dis.2014; 13:154.

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.