Er oliven og olivenolie sundt? Svaret er JA!

12 sep, 2023 | Viden og Forskning

Olivenolie er sundt fedt og er en af de væsentligste grunde til Middelhavsmadens store sundhedsgavnlige og sygdomsforebyggende effekt.

Hvorfor er olivenolie sundt?

Olivenolie er sundt fedt og derfor godt at spise hver dag. Det er olivenoliens indhold af polyfenoler, der tilskrives de største sundhedsgavnlige effekter, idet polyfenoler er gavnlige for stort set alle kropslige funktioner.

En ny undersøgelse har fundet, at et dagligt indtag af højkvalitets ekstra jomfruolivenolie reducerer den generelle dødelighed med 23% og risikoen for hjerteanfald med hele 40%.

Polyfenoler kan sænke et for højt blodtryk (det kan det at drikke 2 l vand dagligt også), neutralisere frie radikaler, styrke tarmslimhinden, forbedre knoglemassen, forebygge hjertekarsygdomme og regulere blodlipidniveauerne.

Hvad er olivenolie godt for?

Indtag af en god, økologisk, ekstra jomfruolivenolie kan regulere dine kolesterolniveauer, og formår som ingen anden olie at sænke LDL kolesterolniveauerne, hæve HDL-niveauerne, mindske oxidationsniveauerne og forebygge åreforkalkning og andre hjertekarsygdomme.

Ekstra jomfruolivenolie er en i særklasse gavnlig olie, som der desværre er alt for lidt opmærksomhed på herhjemme. Muligvis er det høje indtag af ekstra jomfruolivenolie en af de primære årsager til den lave forekomst af hjertekarsygdomme i Middelhavsområdet.

Middelhavsmad er nemlig veldokumenteret sundt og indeholder, udover masser af friske og fiberrige grønsager, nødder, kerner, fisk, fjerkræ også en pæn portion ekstra jomfruolivenolie.

Hvor meget olivenolie om dagen?

Et nyt tysk metastudie viser, at 10 gram god olivenolie dagligt kan have en blodsukkerregulerende effekt. Til metaanalysen samlede de tyske forskere data fra fire studier og 29 forsøg. De fandt en klar forbindelse imellem et dagligt indtag af olivenolie på cirka 10 gram, og en deraf følgende reduktion i risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

I undersøgelsen lykkedes det for diabetespatienter, der tilføjede olivenolie til deres daglige mad, at sænke både deres faste blodsukker og HbA1c (et mål for blodsukkeret over et par uger uger).

Er oliven også sundt?

Ja, oliven er på mange måder endnu sundere end olivenolie, da du her får alle de sundhedsmæssige fordele uden det forarbejdede element, som indgår i at lave oliven til olivenolie.

Feder oliven og olivenolie? Hvor mange kalorier indeholder det?

Generelt er oliven ikke en fødevare, folk plejer at skulle passe på med, når målet er at holde vægten/understøtte et vægttab – særligt når de mange sundhedsmæssige fordele tages i betragtning.

Men olivenolie indeholder dog mange kalorier (884,1 kalorier pr. 100 g olivenolie, 115 kalorier pr. 100 g oliven), og du kan derfor ikke hælde ubegrænset olie på maden, hvis du vil være sikker på, at det ikke feder.

Olivenolie indeholder næsten 8 gange så mange kalorier som oliven, og det er derfor olien, du skal holde lidt igen med, hvis du vil passe på vægten.

En-to spiseske ekstra jomfruolivenolie om dagen

Jeg anbefaler, at du køber en GOD, økologisk ekstra jomfruolivenolie på mørk flaske og spiser cirka en til to spiseskefulde af den hver dag. Det kan være i dressingen, pestoen, over grønsagerne eller i en god hummus.

Det er dog afgørende, at du vælger en ekstra jomfruolivenolie af allerhøjeste kvalitet. Mange olivenolier, der sælges herhjemme, holder ikke, hvad de lover, er raffinerede og tillige blandet op med andre planteolier, der forringer kvaliteten, indholdet af polyfenoler og dermed oliens sundhedsfremmende effekter dramatisk.

Kvalitet koster, og det kan derfor betale sig at finde en uspoleret olie med et højt indhold af polyfenoler. Betegnelsen “ekstra jomfru” er den eneste garanti for, at en olie ikke er raffineret, men desværre har vi oplevet, at der også snydes med denne betegnelse. Selvom en olie bærer betegnelsen “koldpresset”, må den desværre gerne være raffineret og blandet efterfølgende.

Du får mest ud af din gode olivenolie ved at indtage den kold som dressing eller sauce. En god ekstra jomfruolivenolie tåler dog opvarmning og kan derfor anvendes til tilberedning af eksempelvis grønsager. Der er særdeles gode, veldokumenterede og solide forskningsresultater i dag, der underbygger ovenstående sundhedsfordele.

Hvilken olie er sundest?

Jeg vil altid anbefale oliveolie som den sundeste madolie.

Dermed er der også et andet positivt aspekt i relation til at øge dit indtag af ekstra jomfruolivenolie: du reducerer nemlig derved automatisk dit indtag af andre planteolier, margariner og smørbare produkter.

Det er en stor fordel, idet vi indtager alt alt for mange omega 6 fedtsyrer i forhold til omega 3 fedtsyrer.

Omega 6 fedtsyrer, som vi får primært fra raffinerede planteolier som vindruekerneolie, majsolie, solsikkeolie, rapsolie samt fra mælkeprodukter, blandingsprodukter og rødt kød, kan øge inflammationsniveauerne i kroppen og forrykke de fine balancer i din indre biokemi.

Ved at erstatte dit indtag af ovenstående med lidt ekstra jomfruolivenolie hver dag, med kværnede hørfrø i morgenmyslien, med fisk, nødder og kerner kan du øge vitaliteten og genskabe kropslig balance.

Ved samtidig at spise masser af fiberrige grønsager (500 g om dagen) kan du, i kombination med indtag af sunde fedtstoffer, også afbalancere dine blodsukker- og insulinniveauer. Disse fødeemner forbedrer nemlig den glykæmiske respons, øger insulinfølsomheden, reducerer inflammation, stabiliserer kolesterolbalancen og fremmer en god og sund tarmflora og går således fint hånd i hånd med de sundhedsfremmende egenskaber, som du finder i en højkvalitets, økologisk ekstra jomfruolivenolie på mørk flaske.

Ny bog om at leve et langt og sundt liv – med fokus på madens rolle

Ønsker du dig et sundt, lykkeligt og langt liv? Min nye bog, ´7 veje til et langt liv – få det bedste ud af dine gener´, giver dig banebrydende ny viden om, hvordan du selv – til en vis grad – kan påvirke sundheden, raskheden og livslængden – samt værktøjerne til at gøre det.

Klik på billedet og læs mere.

Ny bog – 7 veje til et langt liv

Ny bog – 7 veje til et langt liv

Mere inspiration om olivenolie

Du kan læse mere om, hvordan du vælger den bedste olivenolie
OBS! Vær opmærksom og påpasselig med dit indtag af fibre ved irritabel tarm. Også Husk, som du ikke ukritisk skal indtage.
Måske mangler du sunde mælkesyrebakterier. Læs mere om irritabel tarm.
Du kan læse mere om, hvorfor Middelhavsmad er sundt
Du kan læse mere om fordelene ved ekstra jomfruolivenolie HER

Kilder: J Epidemiol Community Health. 2009 Jul;63(7):582-8, Eur J Clin Nutr. 2009 Oct;63(10):1213-19, N Engl J Med 2013; 368:1279-1290, April 4, 2013DOI: 10.1056/NEJMoa1200303, Covas MI; Olive oil and the cardiovascular system; Pharmacol. Res, 2007;55(3):175-86, Schwingshackl L et al; Monounsaturated fatty acids, olive oil and health status; a systematic review and meta-analysis of cohort studies. Lipids Health Dis.2014; 13:154.

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Er de anbefalede D3-vitamindoser i Danmark sat for lavt?

Er de anbefalede D3-vitamindoser i Danmark sat for lavt?

Efterår og vinter byder på mørke i Danmark og dermed også øges behovet for tilskud af D3-vitamin. Vi ved, og har vidst i mange år efterhånden, at D3-vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne, og siden 2004 har man vidst, at hovedparten af danskerne...

Vær varsom med omega 6-planteolier

Vær varsom med omega 6-planteolier

Omega-6 rige planteolier som solsikke- majs-, soja-, tidsel- og vindruekerneolier kan være yderst sundhedsskadelige at indtage. En australsk undersøgelse fra 2013, viste med stor tydelighed, at hjertesyge, åreforkalkede mænd, der skiftede deres indtag af mættet fedt...

Vær varsom med mavesyremedicin

Vær varsom med mavesyremedicin

Medicin mod mavesyre kan få alvorlige konsekvenser, hvis det anvendes hyppigt og forkert. Sure opstød og halsbrand er noget, de fleste af os indimellem oplever. I Danmark bliver der udskrevet syreneutraliserende medicin som aldrig før mod disse symptomer, men der er...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!