Omega 3 mod inflammation

Forsiden Viden og Forskning Omega 3 mod inflammation

     6
Omega 3 mod inflammation

Omega 3 er afgørende for vores sundhed og velbefindende, og udover livsvigtige funktioner varetager omega 3 også en reduktion af skadelig inflammation i kroppen. Vi kan ikke selv danne de livsvigtige og essentielle Omega 3 fedtsyrer, derfor er det vigtigt, at vi spiser os til dem hver eneste dag.

Det er et faktum, at alt for mange danskere går rundt med for høje inflammationsniveauer i kroppen, som ofte giver udfordringer med helbredet. Omega 3 kan være med til at dæmpe denne inflammation, og derfor er et dagligt indtag af kvalitets Omega 3 fedtsyrer en af de bedste investeringer i din sundhed. Inflammation er en naturlig og vigtig del af immunsystemets reaktion på skader, sygdomme og infektioner, og forekommer derfor konstant i kroppen. Problemerne opstår, når vi har at gøre med den såkaldte low-grade inflammation samt en generel for høj grad af inflammation. Low-grade inflammation er, når kroppens fedtvæv frigiver cytokiner, der igangsætter immunforsvarets inflammationsproces.

Inflammation mærkes ofte i starten som hud- eller ledproblemer, men kan udvikle sig over tid til andre mere alvorlige lidelser som hjertekarsygdomme, for højt blodtryk, for højt kolesterol, insulinresistens, diabetes, kroniske nyresygdomme, samt overvægt og fedme.

For at opretholde en sund krop i balance, har vi brug for både Omega 3 og Omega 6. Men i vores del af verden er der desværre en stigende tendens til, at balanceforholdet mellem de to – begge livsvigtige – essentielle fedtsyrer, tipper til fordel for Omega 6. Med andre ord indtager vi alt for store mængder Omega 6 på bekostning af Omega 3; undersøgelser viser, at mange af os får cirka 15-20 gange mere Omega 6 end Omega 3. Det er problematisk, for mens Omega 3 bekæmper den farlige inflammation i kroppen, er det lige omvendt med Omega 6, som fremmer den. Sidstnævnte findes i mange forarbejdede fødevarer som f.eks. margarine, færdigretter, færdigsaucer, bagemix og frituremad, ligesom det findes i stor stil i raffinerede olier af majs, solsikke, vindruekerner og soja.

For nyligt har forskerne kunnet konkludere, at omega 3 er højpotente og antiinflammatoriske. I særlig grad viser Calanus omega 3 antiinflammatorisk effekt, og olien fra Calanus plankton reducerer graden af inflammation, og har i forsøg vist sig i stand til effektivt at kunne afhjælpe de potentielle gener, som særligt en høj grad af inflammation i kroppens væv kan have for den generelle sundhed.

For at sikre et tilstrækkeligt dagligt indtag af kvalitets Omega 3 vil jeg anbefale et dagligt tilskud af en god og stabil omega 3 olie. Jeg tager personligt Nordfolks Omega 3 udvundet af Calanus plankton, som har en dobbelt så høj optagelse i kroppen sammenlignet med opkoncentreret fiskeolie. Desuden indeholder produktet voks estere, der øger stofskiftet og dermed fører til en reduktion i de fedtceller, der i særlige tilfælde kan aktivere inflammation. Prækliniske forsøg har bekræftet, at netop olier indeholdende voks-estere har en bedre antiinflammatorisk virkning end andre Omega 3-produkter. Nordfolks Omega 3 indeholder desuden et naturligt højt indhold af astaxanthin, som er en kraftig antioxidant, der reducerer frie radikaler fra kroppen.

Uanset hvilket Omega 3-tilskud, du vælger, så er det fornuftigt, at du ser dig rigtigt godt for, undersøger kvaliteterne til bunds, da alt for mange produkter på markedet er af alt for ringe kvalitet.

Gode kilder til Omega 3 er: hørfrø, hørfrøolie, hampefrø, valnødder tang, alger, ansjoser, sardiner, makrel, økologisk laks og ørred samt omega 3 fra plankton og alger.

Vil du yderligere bidrage til bekæmpelsen af inflammation kan du med fordel lukke ingefær, gurkemeje, kål og hvidløg ind i din kost, motionere, minimere stress, praktisere let faste samt sørge for en stabil og god søvnrytme. Sørg også for at få nok D3-vitamin og supplér gerne med en daglig multivitaminpille af god kvalitet.

Referencer:
Trond Ulven, Elisabeth Christiansen; “Dietary Fatty Acids and Their Potential for Controlling Metabolic Diseases Through Activation of FFA4/GPR120”; Annual Rev of Nutr; Vol. 35:239-263
Cook CM, Hallaråker H, Sæbø PC, Innis SM, Kelley KM, Sanoshy KD, Berger A, Maki KC.; “Bioavailability of long chain omega-3 polyunsaturated fatty acids from phospholipid-rich herring roe oil in men and women with mildly elevated triacylglycerols”; Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2016 Aug;111:17-24
Terje Steinar Larsen et al; “Possible Health Effects of a Wax Ester Rich Marine Oil”; REVIEW article, Front. Pharmacol., 26 June 2020, Sec. Inflammation Pharmacology

Her kan du læse om Antiinflammatoriske tiltag mod inflammatoriske sygdomme
Her kan du læse artiklen Fedt optages og anvendes forskelligt
Du kan læse mere her om e-bogen HER Antiinflammatorisk Madplan 
Du kan læse mere her om, at Antiinflammatorisk levevis redder liv

Denne artikel er tænkt som inspiration til alle, der har lyst til at indhente viden og redskaber til sund levevis. Artiklens indhold kan ikke anvendes som erstatning for lægelig behandling eller diagnose. Har du længerevarende symptomer, hjertesygdomme eller alvorlige lidelser, bør du altid konsultere din læge.

Var du tilfreds med denne artikel Omega 3 mod inflammation? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.