Optimal træning – derfor er det bedst at træne tidligt

Forsiden Viden og Forskning Optimal træning – derfor er det bedst at træne tidligt

     4
Optimal traening – derfor er det bedst at traene tidligt

Der er stor forskel på, om du træner morgen eller aften. Forskere har kortlagt, hvor forskelligt din krop reagerer på træning på forskellige tidspunkter af døgnet.

Forskerne bag det nye studie fandt, at det kan påvirke vores organer samt blodsukker- og insulinniveauerne ret forskelligt, om du træner morgen eller aften. Resultaterne vil kunne være en hjælp til mange, der søger det optimale tidspunkt for træning, så de på den måde kan træne, når det er mest effektivt, for eksempel i forhold til insulinsensitivitet og vægt.

Det handler om den cirkadiske rytme, en rytme, der har stor betydning for vores sundhed og følelse af velvære, og som kan betegnes som kroppens indre ur. Alle levende celleorganismer har en cirkadisk rytme. Den styrer døgnrytmen samt koncentrationen af forskellige hormoner og signalstoffer. Denne rytme har blandt andet betydning for dit stofskifte, blodtryk, blodsukker, vægt, søvn, leverfunktion og energiniveauer.

I studiet ønskede forskerne at kortlægge betydningen af den cirkadiske rytme i relation til udbyttet af træning. Mus blev derfor sat til at løbe i et hjul i en time på forskellige tidspunkter af døgnet.

Nogle mus løb tidligt på dagen, svarende til tidligt om morgenen for os mennesker, andre løb

tidligt i hvilefasen, hvilket svarer til lige efter man er faldet i søvn om aftenen, hvor man så bliver vækket for at løbe en tur. Atter andre mus løb slet ikke. Fra alle tre grupper mus blev der udtaget vævsprøver fra blandt lever, hjerte, fedt, lunger, hjerne og blod.

Via vævsprøverne kunne forskerne se nærmere på, hvordan kroppens stofskifte, proteinomsætning og produktion af signalstoffer reagerede på træning, afhængig af tidspunktet på døgnet.

Resultaterne var klare. Motion virker mest effektivt om dagen. Forskningen viste, at de mus, der motionerede tidligt om morgenen, oplevede en større og bedre metabolisk respons end de mus, der motionerede om aftenen eller natten. Faktisk sås der stort set ingen forskel eller ændringer i de kropslige udtryk ved træning i hvilefasen, sammenlignet med de mus, der slet ikke trænede.

Forklaringen kan muligvis findes i det faktum, at vores stofskifte, produktion af hormoner og signalestoffer med mere ændre sig hen over døgnet, afhængig af vores cirkadiske rytme. Det har indvirkning på vores genetiske udtryk, som også har betydning for stofskiftet. Derfor påvirker træning os forskelligt, afhængig af, hvornår på døgnet den udøves.

Er ønsket et vægttab, så kan det på baggrund heraf, givetvis være en god ide at motionere tidligt om morgenen, fordi vi der har lettere ved at aktivere stofskiftet og sætte gang i fedtforbrændingen først på dagen fremfor sidst på dagen, hvor kroppen er mere indstillet på hvile. Også selvom vi er mennesker og ikke mus.

Forskningen er offentliggjort her i Cell MetabolismShogo Sato, Kenneth A. Dyar, Jonas T. Treebak, Dominik Lutter, Juleen R. Zierath, Paolo Sassone-Corsi; “Atlas of exercise metabolism reveals time-dependent signatures of metabolic homeostasis”; Cell Metabolism, vol. 34, issue 2, pp 329-345. February 01, 2022

Her kan du læse mere om Din cirkadiske rytme
Her kan du læse artiklen Musik til træningen gi’r ekstra kræfter

Var du tilfreds med denne artikel  Optimal træning – derfor er det bedst at træne tidligt? så er du velkommen til at udbrede budskabet ved at dele den med dine venner og også meget gerne like den herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis månedlige nyhedsbrev HER