Osteopatens syn på funktionelle lidelser

23 jan, 2015 | Viden og Forskning

Dette indlæg er skrevet af Tommy Hedelund

Tommy Hedelund er en af landets mest kompetente osteopater. Hans klinik hedder Klinik for Manuel Behandling, og den ligger Park Allé 15 i Aarhus. Tommy og hans dygtige stab af medarbejdere hjælper hver dag mennesker, der lider af alt lige fra skulder- knæ eller rygproblemer til mave-tarm problematikker og reflux. Du kan læse mere om osteopat Tommy Hedelund og hans dygtige stab via linket nederst i artiklen.

Mit syn på funktionelle lidelser er, at man overordnet set kan have to forskellige problemstillinger i kroppen:
1) Strukturelle problemer. Det kan være patologi, altså sygdomme som kræft, et brækket ben, bindevævssygdomme mm. Dette er sygdomme som i mange tilfælde kræver hospitalsindlæggelse, medicinering osv. Derudover kan det være ikke-patologiske strukturelle problemer som et brækket ben, en fibersprængning, en discusprolaps. Dette er tilstande som kræver ro til at hele og hel eller delvis lægelig behandling som kirurgi og medicin, osteopatisk behandling eller lignende.
2) Funktionelle problemer. Det kan være eksempelvis smerter i bevægeapparatet som rygsmerter, knæ smerter, hovedpine, mavesmerter og lignende, hvor lægen ikke har kunnet påvise noget topografisk, som kan forklare disse smerter.
Ovenstående funktionelle problemer undersøger vi som osteopater for, og det er, hvad vi kalder dys- funktioner. Altså, osteopaten undersøger om funktionen af anatomien er dys og ikke, om strukturen er dys, for det er det lægen undersøger for. Osteopaten undersøger om anatomien virker, og lægen vil typisk undersøge om anatomien ser ud som forventet. Med andre ord, så undersøger vi hvert vores, og de to undersøgelser er ikke erstattende men supplerende i forhold til hinanden. Når lægen har sagt, at du ikke fejler noget, så tolker vi, osteopaterne, det som, at lægen siger: du fejler ikke noget i din topografi, det være sig sygdomme samt tilstande, som kan forklare dine smerter. Det betyder ikke, at der ikke er noget galt, da den funktionelle tilgang endnu ikke er undersøgt.
I princippet kan osteopati hjælpe, hvor der er strukturelle tilstande og funktionelle problemer. Vi kan ikke behandle strukturelle patologiske problemer. Osteopatiens grundprincip er at hjælpe kroppen til selvheling gennem at løsne og stimulere. Som udgangspunkt heler kroppen sig selv, når noget er galt (ikke patologi). Når kroppen ikke heler, kan der være funktionelle problemer, som hindrer dette. Det er disse faktorer, vi kan hjælpe med. Så, fokus i behandlingen er altså ikke kun dine smerter men også årsagen bag, samt årsagen til, at det ikke går væk af sig selv.
Selvfølgelig er der overlapninger, det vil sige tilstande, hvor både topografien og funktionaliteten er med som problemstillinger. For eksempel kan et gammelt problem fra en forstuvet ankel skabe en kompensation i kroppen. Helt automatisk forsøger vi altid at bevæge os udenom smerterne, og dette kan vedligeholde eller blive årsagen bag et lændeproblem, som over tid kan udvikle sig til en discusprolaps, slidgigt ellerlignende. Altså et eksempel på, at et funktionelt problem i en ankel kan blive til et strukturelt problem.
Du kan læse mere om funktionelle lidelser HER
Du kan læse Tommys artikel om osteopatisk behandling af dårlig fordøjelse HER
Du kan læse mere om Tommy Hedelund og hans dygtige kolleger HER
Var du tilfreds med denne artikel? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!