Overvægt blandt børn – koden knækket?

11 nov, 2014 | Viden og Forskning


 Overlæge i pædiatri på Holbæk Sygehus Jens-Christian Holm burde efter min mening have en medalje. Hans store forståelse for fedme som en kronisk sygdom, hans rummelighed og viden om overvægtens dybe indvirkning på hormonsystemet og på børn og voksnes liv, har nu hjulpet foreløbigt 1900 børn og unge, men vil forhåbentlig hjælpe endnu flere også i fremtiden.

 Der skal nemlig forståelse og viden til at håndtere overvægt, såvel blandt børn som voksne. Det handler ikke bare om at spise mindre og motionere mere, som har været den helt store udbredte misforståelse igennem mange år. Hormoner, gener og vaner spiller en afgørende rolle, større end hidtil anerkendt, hvilket også kan være årsagen til, at 95% af de svært overvægtige, der taber sig, hidtil har taget de tabte kilo på igen efterfølgende, ofte fulgt af lidt ekstra kilo.

Derfor handler  det om at møde den enkelte, der hvor vedkommende er, se på vaner, mønstre og madkvaliteter. Jens-Christian Holm har tilbudt de 1900 deltagende børn og unge skræddersyede planer, konkrete forslag til ændringer, der ofte har omfattet 15-20 livsstilsændringer. 80% af børnene har tabt sig og holdt den nye vægt efterfølgende. Det er bemærkelsesværdigt gode resultater, der også omfatter reduktion i blodtryk, blodsukker, kolesteroltal og forekomst af fedtlever. Derfor nytter det ikke noget blot at ændre en eller to parametre. Resultaterne fra Holbæk sygehus viser, at for at et ønsket vægttab skal lykkes og holdes, må samtlige nødvendige livsstilsændringer implementeres på en gang.

Opskriften lyder på skræddersyede livsstilsændringer, herunder anvendelse af tallerkenfordelingen. Alle måltider serveres anrettet på en tallerken, hvor halvdelen af tallerkenen er grønsager, en fjerdedel er proteiner fra fisk, fjerkræ, kød eller magre mælkeprodukter, og den sidst fjerdedel er grove kulhydrater fra hele korn, brune ris, kartofler, havregryn eller fuldkornspasta. Børn og forældre undervises i fødevarekvaliteter, anbefales at undgå at have sukkerholdige morgenmadsprodukter, kiks, kager og sodavand etc. i huset og i stedet servere kvalitetsmåltider uden sukker og hvidt brød efter tallerkenfordelingen. Der er også gode råd omkring en ugentlig slikdag, fjernsynskiggeri, computerspil og fysisk aktivitet.

Man kan håbe, at disse flotte resultater vil afspejle sig i kvaliteten af de fødevarer, der udbydes i Danmark. Andre undersøgelser har nemlig vist, at pesticidrester, tilsætningsstoffer og anden kemi, kan gøre os tykke. Derfor er økologiske fødevarer som udgangspunkt det bedste valg. En yderligere tydeliggørelse af de enkelte fødevarers indhold af sukker og hvidt hvedemel ville også være ønskeligt. Rigtig mange fødevarer har nemlig et meget højt sukkerindhold. Et højt sukkerindtag er tidens svøbe og årsag til rigtig mange dårligdomme. Vi kan håbe, at de flotte resultater også fremover vil afspejle en større forståelse og imødekommenhed overfor de massive udfordringer, og ofte også stigmatiserende adfærd, som overvægtige danskere udsættes for. Du kan hente masser af opskrifter efter tallerkenfordelingen HER og du kan læse mere om kemi og fedme HER

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Prioriter årstidens økologiske råvarer

Prioriter årstidens økologiske råvarer

Mange spørger mig ofte, hvorfor det er så vigtigt at købe økologiske råvarer, om det ikke er godt nok bare at købe dansk frugt og grønt? Men også danske afgrøder er desværre fyldt med pesticidrester og anden farlig kemi. Meget endda. Tallene har indtil for knapt et år...

Kender du Omega-7 ?

Kender du Omega-7 ?

I mange år har fokus været rettet mod betydningen af omega-3 og omega-6 fedtsyrer, som du sikkert kender. Dem får vi blandt andet fra fisk, frø eller kerner. De er flerumættede, hvilket gør dem sarte overfor ilt, lys og varme. Et par af disse former er essentielle...

Den bedste morgenmad

Den bedste morgenmad

Den bedste morgenmad indeholder såvel sunde kulhydrater, gerne i form af økologiske grønsager, bær eller frugt, gode proteiner, eksempelvis i form af økologiske mælke-produkter, æg eller mandler, samt de bedste fedtstoffer, der for eksempel kan stamme fra avocado,...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis min e-bog "Fem sunde dage".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.