Paradentose – gode råd mod paradentose

Paradentose – gode råd mod paradentose. Det kan betale sig at holde øje med signaler og symptomer på paradentose, da nyere forskning viser, at betændelse i tandkødet eller parodontitis, som paradentose også kaldes, kan øge risikoen for udvikling af blandt andet diabetes, gigt, psoriasis, hjertekarsygdomme og demens. Tandkødsbetændelse kan også forværre allerede diagnosticerede sygdomme.

Dårlig mundhygiejne og betændelse i mund, gummer og tandkød kan påvirke hele din organisme negativt, for inflammation i mund og tandkød kan brede sig til knogler og blodbaner og dermed inficere alle kroppens organer. Eksempelvis har forskere fundet parodontitisbakterier fra mundhulen i så forskellige organer som hjerteklapper, kranspulsårer samt i hjerne, lunger og gigtramte led.

Cirka halvdelen af alle voksne danskere lider af paradentose, som også kaldes de løse tænders sygdom. Særligt blandt landets mange ældre er tandsundheden ringe. Man har i mange år vidst, at mennesker, der led af diabetes havde højere forekomst af paradentose. Nu viser forskningen, at det også virker omvendt. At mennesker med tandkødsbetændelse har højere forekomst af diabetes. Hidtil har man ikke forbundet betændelsestilstande i munden med udvikling af sygdomme andre steder i kroppen, men i dag ved vi, at paradentose øger risikoen for udvikling og forværring af en lang række sygdomme.

Symptomerne ved paradentose er en kronisk betændelsestilstand med dybe tandkødslommer og rødt, blødende og hævet tandkød til følge. Parodontitis diagnosticeres ved en måling af tandkødslommernes dybde. Er de dybere end 3 mm er der tale om let parodontitis. Dybere end 5 mm udløser diagnosen svær parodontitis.

Meget peger derfor på, at en god mundhygiejne igennem hele livet kan forebygge udvikling af hjertekarsygdomme, blodpropper, diabetes og gigt. Det er muligvis en af de bedste sundhedsinvesteringer du kan gøre. Forebyggelse og behandling er nemlig vejen frem, når det handler om mindskning af risikoen for udvikling af paradentose og dermed også heraf følgende risiko for udvikling af en lang række andre sygdomme.

Det er efterhånden solidt dokumenteret, at dårlige tænder og betændt tandkød kan gøre dig syg. Der er ligeledes udviklet en spyttest, der tidligt kan forudse risikoen for udvikling af parodontitis. Derfor kan det undre, at offentlige tilskud til forebyggende tiltag og hyppigere tandlægebesøg ikke opprioriteres, men derimod nedprioriteres, som vi har oplevet det igennem de seneste år. Mange sygdomme ville kunne forebygges ad denne vej, og mange penge vil kunne spares på de offentlige budgetter. Vi ved, at den helt store sundhedsudfordring i forhold til disse sammenhænge, er at fokus på tandsundhed har en høj grad af social slagside. Det vil derfor være et oplagt område at sætte fokus på fra politisk side, for her vil der kunne spares penge på hele sundhedsområdet. En opfordring herfra er derfor, at sidestille to årlige tandlægebesøg med besøg hos lægen og gøre det gratis og lettilgængeligt for alle landets borgere at forebygge sygdom og paradentose.

Det er, som det fremgår af ovenstående, en rigtig god ide at passe godt på sine tænder og gummer. Her er derfor tre gode råd til god og forebyggende mundhygiejne:

1. Børst tænder hver morgen og aften i mindst to minutter med en blød tandbørste. Brug en god tandpasta uden tilsat Sodium Lauryl Sulfate (SLS) og triclosan. Det kan eksempelvis være Zendium tandpasta.
2. Brug tandtråd. Det fjerner uønskede bakterier og hæmmer muligheden for udvikling af betændelsestilstande.
3. Tag tilskud af mælkesyrebakterier, der er idag udviklet mælkesyrebakterier særligt til mundhulen, alternativt kan du styrke din tarmflora, for de mælesyrebakterier, du har i munden, stammer fra tarmen. Tarmforaen styrkes for eksempel af Udo’s probiotic super 8 eller adult. Tag 1 stk. dagligt sammen med et måltid. Det fremmer indirekte en god mundflora.

Kilder:
http://www.joponline.org/doi/abs/10.1902/jop.2006.050405
http://www.joponline.org/doi/abs/10.1902/jop.2007.070140
http://www.joponline.org/doi/abs/10.1902/annals.2003.8.1.38

Du kan læse mere om betydningen af en god mundhygiejne HER
Du kan læse mere om betydningen af en god tarmflora HER

Var du tilfreds med denne artikel om Paradentose – gode råd mod paradentose? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Debat