Pas på med stearinlys – sodpartikler i lys

21 sep, 2020 | Viden og Forskning

Det jul, det er tidligt mørkt og dermed højsæson for stearinlys og indendørs hygge. Vi danskere har verdensrekord i forbrug af stearinlys, og vi brænder i gennemsnit mere end tre kilo lys af årligt. Det kan betale sig at tænde lysene med omtanke. Tændte stearinlys afgiver nemlig samme type små sodpartikler som bilernes udstødningsgas, eller som vi indånder via passiv rygning.

Undersøgelser fra Statens Byggeforskningsinsitut viser, at koncentrationen af ultrafine partikler fra tændte stearinlys udgør 240,000 partikler/cm3. Tilsvarende tal men fra tobaksrygning ligger på 213,300 partikler cm3, ligesom det faktisk kan være værre at opholde sig i et lokale med rigtig mange tændte stearinlys end at stå ved en befærdet vej og indånde udstødningsgasserne. Det er da tankevækkende.

Alle stearinlys afgiver partikler. Også lys, der er lavet af ren stearin eller soja afgiver partikler og kulstofmonoxid (røggasser, som vi kender fra dieselbiler), der forurener luften i hjemmet. Et stearinlys udsender mange flere sodpartikler, end vi f.eks. udsættes for ved at opholde os ved den trafikerede H.C. Andersens Boulevard i København, der anses for at være en af Danmarks mest forurenede veje. Det er nemlig samme type skadelige sodpartikler, der udskilles fra stearinlys som fra biler og andre køretøjer. Det er også samme type partikler du indånder ved passiv rygning.

Mængden af partikler fra stearinlys i danske hjem er bekymrende, for disse partikler kan udgøre en potentiel sundhedsrisiko, især for mennesker med nedsat lungefunktion. En undersøgelse af 78 personer i 58 københavnske boliger viser, at der ses lidt nedsat lungefunktion og tegn på inflammation (betændelse) hos de personer, der opholdt sig i hjem, hvor der fandtes en høj grad af partikler fra stearinlys. Der hersker  dog usikkerhed om, hvad det præcist er, der forårsager den øgede inflammation og nedsat lungefunktion. Undersøgelsen, der er foretaget i samarbejde med Miljøministeriet konkluderer også, at det at holde en stabil flamme, altså undgå, at det tændte lys står i træk, har betydning.
Derfor kommer her mine fem bedste råd vedrørende levende lys her:

  • Anvend eventuelt de batteridrevne lys, der idag ligner rigtige stearinlys. De afgiver ingen partikler, men bruger batterier.
  • Anvend EGO økologiske lampeolier, sojavokslys eller bivokslys. 
  • Tænd færre lys. Et tændt lys kan hygge ligeså meget som ti.
  • Sæt det tændte lys, hvor der ikke er træk eller blæst. Hold en rolig flamme.
  • Hold vægen på lyset kort, så der er mindre flamme, det betyder færre sodpartikler.
  • Undgå at puste lyset ud, anvend lyseslukker eller to fingre, og luft ud når du har haft lys tændt i rummet.   

Reference: Miljøministeriets artikel; Vigtig viden om stearinlys

Var du tilfreds med denne artikel om Pas på med stearinlys – sodpartikler i lys?  Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!