Pas på flåter

10 maj, 2018 | Viden og Forskning

Pas på flåter, for nu er det igen højsæson for de mikroskopiske skovflåter, der kaldes for Danmarks farligste dyr.

Skovflåten, der kun er på størrelse med et knappenålshoved, kan nemlig bide sig fast og suge vores og vores kæledyrs blod. Er du uheldig at en flåt bider på dig, så kan det betale sig hurtigt at få fjernet hele flåten med en tægetang. Opdages flåtbiddet ikke, og er flåten inficeret, så kan det medføre alvorlig sygdom. Det er årsagen til, at skovflåten, sin ringe størrelse til trods, kaldes for Danmarks farligste dyr.

Den mest kendte bakterie, som flåter kan bære med sig, er borrelia. Det skønnes, at cirka 20% af de flåterne i Danmark er inficeret med borrelia. Smitte med borrelia kan medføre den frygtede sygdom borrelliose. Smitterisikoen for borreliose kan reduceres væsentligt, hvis flåten opdages og fjernes indenfor det første døgn. Marker eventuelt stedet for biddet med en kuglepen og hold øje med, om der udvikler sig en rød ring. Gør der det, kan det være, at du skal have en forebyggende antibiotikakur. Husk iøvrigt altid, hvis du skal have antibiotika, at tage probiotika i kapselform i to til tre måneder efterfølgende. Eksempelvis Udo’s probiotika, et stk. dagligt med et måltid.

Forskerne har i de senere år fundet yderligere en slags blodparasit i skovflåten, som overført til mennesker, kan medføre alvorlig sygdom. Parasitten babesia er for første gang fundet i skovflåter på hunde, og forskerne opfordrer nu danske læger til at være ekstra opmærksomme på eventuelle symptomer på smitte. Symptomerne kan ligne almindelige tegn på influenza og kan medføre træthed og appetitløshed. Derfor forbindes de måske ikke umiddelbart med smitte fra skovflåter. Babesia ødelægger de røde blodlegemer i kroppen, og det kan derfor medføre blodmangel, hvis man har fået parasitten. Det er dog kun cirka 7% af flåterne, der er bærere af babesia parasitten, og mennesket er ikke parasittens førstevalg, når det kommer til at vælge vært. Alligevel kan det betale sig at være påpasselig med ikke at få flåtbid.

Hvis uheldet er ude, så lad endelig være med at klemme på flåten, for at få den fjernet. Hvis du klemmer på kroppen, kan du overføre bakterier og parasitter til blodet. Køb en tægetang og tag fat helt nede ved flåtens hoved og drej rundt, til den slipper. Kommer det hele ikke med ud, så er det væsentligt, at du holder øje med stedet. Viser der sig en ring eller et mærke på stedet, så skal du opsøge din læge.

Jeg har tidligere skrevet om sygdommen borreliose og vores mangelfulde analyseredskaber til at diagnosticere denne sygdom i Danmark. Der er heldigvis kommet mere opmærksomhed på  flåtoverførte sygdomme, selvom det stadig kan tage lang tid at få diagnosticeret denne lidelse.

Læs mere om skovflåten, borreliose og diagnosticering HER
Du kan se DR programmet “Den moderne vampyr” HER
Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned. 

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Halvdelen af jordens befolkning mangler vitaminer og mineraler, herunder også mange danskere. Mere end halvdelen af os får for få af de vitaminer og mineraler, der er afgørende for at leve et liv i sundhed. Det viser en undersøgelse, foretaget af forskere ved Harvard...

Solcreme med faktor og D-vitamin

Solcreme med faktor og D-vitamin

Den absolut bedste kilde til det livsvigtige D3-vitamin er solens stråler. Blot et kvarter til en halv time i solen – i Danmark mellem juni og august - giver dig cirka 20.000 i.u. D3-vitamin. Det er 50 gange mere, end Fødevarestyrelsen anbefaler os hver dag. Heldigvis...

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiomet – betegnelsen for vores samling af mange milliarder mikrober i tarmen - spiller en afgørende rolle for vi menneskers generelle sundhed og velvære. Nylige undersøgelser har vist, at kvaliteten og variationen af tarmmikrobiomet også kan påvirke...

Gratis e-bogs pakke! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis mine e-bøger "Tyvstart dagen GRØNT", "Fastebogen" samt "Madplan 2.0".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.