Pas på flåter

Forsiden Viden og Forskning pas paa flaater, Danmarks faligste dyr, der kan vaere baerer af bakterien borrelia

     3

Pas på flåter, for nu er det igen højsæson for de mikroskopiske skovflåter, der kaldes for Danmarks farligste dyr.

Skovflåten, der kun er på størrelse med et knappenålshoved, kan nemlig bide sig fast og suge vores og vores kæledyrs blod. Er du uheldig at en flåt bider på dig, så kan det betale sig hurtigt at få fjernet hele flåten med en tægetang. Opdages flåtbiddet ikke, og er flåten inficeret, så kan det medføre alvorlig sygdom. Det er årsagen til, at skovflåten, sin ringe størrelse til trods, kaldes for Danmarks farligste dyr.

Den mest kendte bakterie, som flåter kan bære med sig, er borrelia. Det skønnes, at cirka 20% af de flåterne i Danmark er inficeret med borrelia. Smitte med borrelia kan medføre den frygtede sygdom borrelliose. Smitterisikoen for borreliose kan reduceres væsentligt, hvis flåten opdages og fjernes indenfor det første døgn. Marker eventuelt stedet for biddet med en kuglepen og hold øje med, om der udvikler sig en rød ring. Gør der det, kan det være, at du skal have en forebyggende antibiotikakur. Husk iøvrigt altid, hvis du skal have antibiotika, at tage probiotika i kapselform i to til tre måneder efterfølgende. Eksempelvis Udo’s probiotika, et stk. dagligt med et måltid.

Forskerne har i de senere år fundet yderligere en slags blodparasit i skovflåten, som overført til mennesker, kan medføre alvorlig sygdom. Parasitten babesia er for første gang fundet i skovflåter på hunde, og forskerne opfordrer nu danske læger til at være ekstra opmærksomme på eventuelle symptomer på smitte. Symptomerne kan ligne almindelige tegn på influenza og kan medføre træthed og appetitløshed. Derfor forbindes de måske ikke umiddelbart med smitte fra skovflåter. Babesia ødelægger de røde blodlegemer i kroppen, og det kan derfor medføre blodmangel, hvis man har fået parasitten. Det er dog kun cirka 7% af flåterne, der er bærere af babesia parasitten, og mennesket er ikke parasittens førstevalg, når det kommer til at vælge vært. Alligevel kan det betale sig at være påpasselig med ikke at få flåtbid.

Hvis uheldet er ude, så lad endelig være med at klemme på flåten, for at få den fjernet. Hvis du klemmer på kroppen, kan du overføre bakterier og parasitter til blodet. Køb en tægetang og tag fat helt nede ved flåtens hoved og drej rundt, til den slipper. Kommer det hele ikke med ud, så er det væsentligt, at du holder øje med stedet. Viser der sig en ring eller et mærke på stedet, så skal du opsøge din læge.

Jeg har tidligere skrevet om sygdommen borreliose og vores mangelfulde analyseredskaber til at diagnosticere denne sygdom i Danmark. Der er heldigvis kommet mere opmærksomhed på  flåtoverførte sygdomme, selvom det stadig kan tage lang tid at få diagnosticeret denne lidelse.

Læs mere om skovflåten, borreliose og diagnosticering HER
Du kan se DR programmet “Den moderne vampyr” HER
Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.