Perikon mod depression? Mere effektivt end lykkepiller!

21 okt, 2010 | Viden og Forskning

 

Læs også: “Brugen af lykkepiller er løbet løbsk”

Forskning har vist, at det er bedre at tage perikon (også kaldet perikum) end lykkepiller, såvel ved moderat som svær depression. Det har bedre effekt og færre bivirkninger. Perikum har længe været godkendt som naturlægemiddel i Danmark og kan købes på apoteker og i helsekostforretninger. Men det er ikke ofte, at lægerne anbefaler perikum frem for lykkepiller, til trods for, at forskningsresultater viser, at det virker bedre.

Lige nu befinder jeg mig i Berlin og har haft lejlighed til at se nærmere på de tyske apoteker. Her sælges der i stor stil homøopatiske præparater, endog på recept med tilskud. De har økologiske cremer og shampoer, masser af kvalitetskosttilskud. Her i Tyskland har perikum siden 1984 været officielt anerkendt og tilladt mod ”psykiske forstyrrelser, depressive tilstande, angst eller nervøs uro”. Tyske læger bruger derfor, alene i stedet for lykkepillepræparatet Fontex, 4 x oftere perikum, i forhold til danske læger. Hermed skåner de deres patienter for kvalme, træthed, impotens, mundtørhed, svimmelhed, søvnløshed, og hvad der ellers er af ubehagelige bivirkninger ved indtag af lykkepiller.

Et usædvanligt velgennemført tysk forsøg har med germansk grundighed dokumenteret, at perikon ikke kun er på højde med lykkepillerne, de såkaldte SSRI-midler, men oven i købet bedre. Der var også langt færre bivirkninger. Perikon viste sig effektivt mod såvel svær som let depression og med god effekt.

Forbruget af lykkepiller i Danmark er næsten fordoblet de seneste 10 år, og i dag menes et sted mellem 300.000 til 400.000 danskere at spise en pille for daglig lykke. Men spørgsmålet er, hvor lykkelige vi bliver?

Jeg vil til hver en tid anbefale, at hvis behovet opstår, så forsøg perikon først, eventuelt kombineret med ZenBev til natten. Det sikrer en god nattesøvn samt øger dannelsen af de vigtige stoffer serotonin og melatonin, der begge har stor indflydelse på vores lykkefølelse, velvære og balance. Undgå kaffe og sukker samt hvidt brød, der kan hindre dannelsen af disse stoffer, og sørg for daglig motion i dagslyset og den friske luft.

Noget andet vi skal være opmærksomme på, er at det perikon vi køber, skal være produceret under farmaceutisk kontrol, så du kan være sikker på, at indholdet i hver kapsel nøjagtig svarer til det der står på emballagen. Det skal også indeholde hypericin. Ofte er det nødvendigt med større doser end der står angivet på de danske emballager. Jeg vil derfor anbefale, at du søger kyndig vejledning inden du begynder at behandle dig selv. Måske kender din læge til dette, så du kan søge råd og vejledning der, eller han kan følge dig under forløbet. Under alle omstændigheder, så skal du være opmærksom på, at perikon kan formindske virkningen af flere former for medicin, herunder P-piller og blodfortyndende medicin. Det er fordi perikum fremmer nedbrydningen af medicinen i leveren. Så du skal under alle omstændigheder konsultere din læge, hvis du tager anden medicin.

Szegedi A et al. Acute treatment of moderate to severe depression with hypericum extract WS 5570 (St Johns Wort): randomised controlled double blind non-inferiority trial versus paroxetine. BMJ online 11.2.2005, page 1-6. De Smet P.A.G. et al. St Johns wort as an antidepressant. BMJ 1996;313:241-2 (L). Linde K et al. St Johns wort for depression – an overview and meta analysis of randomised clinical trials. BMJ 1996;313:253-7.

Læs også:
Usaglig Kritik af Perikon / Perikum
Undgå Vinterdepression – Gode Råd Mod Vinterdepression
Lykkepiller – Gode råd til Nedtrapning og Afvænning
Perikon, Perikum eller Hyperikum

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Er de anbefalede D3-vitamindoser i Danmark sat for lavt?

Er de anbefalede D3-vitamindoser i Danmark sat for lavt?

Efterår og vinter byder på mørke i Danmark og dermed også øges behovet for tilskud af D3-vitamin. Vi ved, og har vidst i mange år efterhånden, at D3-vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne, og siden 2004 har man vidst, at hovedparten af danskerne...

Vær varsom med omega 6-planteolier

Vær varsom med omega 6-planteolier

Omega-6 rige planteolier som solsikke- majs-, soja-, tidsel- og vindruekerneolier kan være yderst sundhedsskadelige at indtage. En australsk undersøgelse fra 2013, viste med stor tydelighed, at hjertesyge, åreforkalkede mænd, der skiftede deres indtag af mættet fedt...

Vær varsom med mavesyremedicin

Vær varsom med mavesyremedicin

Medicin mod mavesyre kan få alvorlige konsekvenser, hvis det anvendes hyppigt og forkert. Sure opstød og halsbrand er noget, de fleste af os indimellem oplever. I Danmark bliver der udskrevet syreneutraliserende medicin som aldrig før mod disse symptomer, men der er...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!