Pesticidrester i grønsager

7 feb, 2019 | Viden og Forskning

Pesticidrester i grønsager – her er de værste syndere. Frugt indeholder oftere rester af sprøjtegifte end grønsager. Dansk frugt og grønt indeholder som hovedregel lidt færre pesticidrester end udenlandske, dog med en enkelt undtagelse – det vender vi tilbage til. Og økologisk dyrkede råvarer er det bedste valg, hvis du helt vil undgå sprøjtegifte i din mad. Det er nogle af konklusionerne fra Fødevarestyrelsens og DTU Fødevareinstituttets seneste pesticidkontrol.

Hvert år undersøges en lang række fødevarer for rester af sprøjtegifte. Den seneste undersøgelse viser, at der er pesticidrester i hele 71 % af alt konventionelt dyrket dansk frugt og i 42 % af grønsagerne. Det skal dog bemærkes, at langt de fleste holder sig under den maksimale grænseværdi. Til sammenligning er der gjort lignende fund i under 2 % af de økologiske frugter og grønsager – og alle holder sig under grænseværdierne og opfylder dermed de strenge økologiske krav.

Top 5-listen over de konventionelt dyrkede grønsager, der indeholder flest rester af sprøjtegifte ser således ud:
• Agurker (72 % af danske agurker indeholdt pesticidrester)
Nye kartofler (47 %)
• Selleri (67 % – for udenlandske selleri er tallet helt oppe på 100 %)
• Salat (50 %)
• Spinat (50 %)

I langt de fleste tilfælde indeholdt de danske frugter og grønsager lidt færre pesticidrester end de udenlandske. Det gælder dog ikke for agurken. Her er tallet nemlig ”kun” 63 %, hvis du vælger udenlandsk.

Vælger du alligevel, trods ovennævnte skræmmende tal, at købe de konventionelt dyrkede grønsager, så vask dem grundigt. Desværre er det ikke muligt at vaske alle sprøjtegiftene af, men man regner med, at cirka 30 % kan skylles væk ved grundig vask under vandhanen. Er der tale om frugt eller grønsager, der kan skrælles, kan du være heldig at reducere giftresterne yderligere, men stadig ikke fjerne dem helt.

De officielt formulerede sundhedsmæssige konsekvenser ved indtag af pesticidrester er stadig lidt uklare, hvilket kan undre. Brugen af bekæmpelsesmidler er efter min mening et masseeksperiment, som vi danskere ufrivilligt er blevet en del af. Jeg forsøger så vidt muligt at undgå at deltage i dette eksperiment ved at prioritere økologisk mad, cremer, vaskemidler og tøj og rense mit vand. At indtage pesticidrester igennem den mad og det vand, der skal nære mig er et eksperiment, som jeg på ingen måde har lyst til at deltage i. Jeg forestiller mig, at mange andre har det som jeg, og jeg er overbevist om, at såfremt vi forbrugere fik den rette information om indholdet af pesticidrester, GMO, glyphosat og andre kemiske stoffer i vores mad og drikkevand, eksempelvis via mærkning, så ville vi allesammen automatisk gå i en stor bue udenom dem. Den information forholdes os.

Kaffe og salt er jo ikke ufarlige næringsmidler, men dødelige i visse mængder. Koffein belaster hjertet. Du kan dø af at drikke syv kander kaffe. Salt dehydrerer kroppen, og et lille barn kan dø af at indtage en teskefuld. Derimod er det stadig usikkert, hvilke målbare konsekvenser for vores helbred, pesticidrester i mad og drikke reelt har.

Salt og kaffe skal deklareres på fødevarer. Men der står ikke noget på etiketten om, hvor mange neurotoksiske og hormonforstyrrende kemiske reststoffer, der kan være i varen. Og ingen aner, hvad der sker med vores drikkevand, når de seneste 30 års forbrug af pesticider afslutter deres årtier lange nedsivning til grundvandet og danner endnu ukendte kemiske forbindelser med hinanden. Vi ved ikke engang, om vi kan føle os sikre ved grænseværdierne.

Derfor er min anbefaling; vælg økologisk – hver gang – det er den eneste måde at undgå unødig og potentiel sygdomsfremkaldende kemi i maden på. Samtidig sender du et utvetydigt signal om, at vi danskere ikke vil finde os i ufrivilligt at deltage i dette usympatiske masseeksperiment.

Reference: Miljø- og Fødevareministeriets rapport Pesticidrester i fødevarer 2017

Du kan læse artiklen Pesticidrester – det er da bedst at undgå HER
Du kan læse en artikel i politiken om udfordringerne ved at prioritere økologi HER
Du kan læse artiklen om den velfungerende kontrol af det røde Ø mærke HER
Du kan læse mere om pesticiders indvirkning på børns hjerner HER
Du kan læse, hvad der skete med familier, der begyndte at spise økologisk HER
Du kan læse mere om, hvorfor det er bedst at spise økologisk HER
Du kan læse om, hvordan økologiske fødevarer er blevet meget billigere HER
Du kan læse mere om cocktaileffekten HER

Var du glad for denne artikel Pesticidrester i grønsager?, så må du rigtig gerne klikke “Synes godt om” herunder. Du er også velkommen til at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtage nyt om mad og sundhed samt nye spændende opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Dine tanker og følelser kan påvirke dig fysisk…

Dine tanker og følelser kan påvirke dig fysisk…

Du kender det sikkert godt, nervøsitet, angst, tristhed eller stress kan ofte mærkes i maven. Udtryk som at have "sommerfugle i maven” eller kvalme og ondt i maven viser os, at der er en tæt forbindelse imellem hele vores tarmsystem, vores tarmmikrobiom og så vores...

Tarmmikrobiomets konstitution har betydning for kolesteroltallet

Tarmmikrobiomets konstitution har betydning for kolesteroltallet

Vi mennesker har alle et forskelligt tarmmikrobiom. Trillioner af mikrober bebor vores tarme, og de påvirker ikke kun vores fordøjelse og tarmsundhed, men også vores generelle sundhedstilstand. Ubalance i mikrobiomet kan ligesom øget forekomst af visse mikrober i...

Den bedste blender

Den bedste blender

Jeg får meget ofte spørgsmål om, hvilke pander jeg anvender, og hvilken blender jeg kan anbefale og så videre. Og ja, jeg undersøger da også nøje markedet og mulighederne, før jeg investerer i nyt køkkengrej eller maskiner til madlavningen. Spørgsmålene skyldes...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!