PFAS – sådan undgår du farlige fluorstoffer

24 jan, 2023 | Viden og Forskning

PFAS – herunder kan du læse, hvordan du bedst kan forsøge at undgå farlige fluorstoffer. Det er dog en krævende opgave, for de sundhedsskadelige PFAS-fluorstoffer findes næsten overalt.

PFAS er den samlede betegnelse for cirka 12,000 fluorstoffer. Stofferne har fedt- eller vandafvisende egenskaber, og de anvendes derfor i utroligt mange produkter lige fra tefal slip-let pander, Goretex tøj og sko til tæpper, møbler og bilinteriør. Desværre er PFAS stofferne også nået ned til grundvandet, og er dermed også i drikkevandet, ligesom det desværre er indeholdt i mange af de pesticider, som det konventionelle landbrug sprøjter ud over deres afgrøder, med andre ord: vores mad.

PFAS påvirker immunforsvaret negativt, kan øge kolesterolniveauerne samt formodentlig øge risikoen for kræft (se reference nerderst). Stofferne kan også påvirke fostre og små børn og forårsage både infertilitet, lavere fødselsvægt og meget mere.

Derfor er det en fordel at undgå PFAS, du finder mine 7 bedste råd her:

1. Rens dit vand.
2. Undgå cremer, make-up og plejeprodukter med PFAS
3. Undgå tefal og slip-let produkter i dit køkken
4. Undgå Goretex, regntøj og andre impregnerede tøj og sko produkter
5. Undgå impregnerende sprays, olier og maling med PFAS
6. Køb en brugt bil. Vælger du en ny bil, så kør med åbne vinduer i tre måneder
7. Undgå nye møbler eller tæpper, der er impregneret

Det er ofte ikke påvirkning fra et enkelt produkt, der kan føre til sygdomme. Det er i højere grad den samlede udsættelse fra en lang række PFAS-kilder. Derfor kan du med fordel gøre en indsats for at nedbringe påvirkningen i dagligdagen. Når det gælder vores mad, så vender jeg tilbage med en artikel om det, så snart jeg ved mere.

Når det er sagt, så har vi givetvis alle sammen PFAS i os, og udfordringerne med det er, at de ikke umiddelbart kan udskilles eller nedbrydes. Man kalder dem ikke for ingenting evighedskemikalier. På sigt akkumuleres de i kroppen og kan potentielt føre til sygdom. Det handler derfor om at nedbringe den samlede påvirkning.

Reference: PFAS exposure and risk of cancer

Her kan du læse mere om Hvad er PFAS og PFOS og hvad kan du selv gøre?
Her kan du læse artiklen Forbyd fluorstoffer NU

Var du tilfreds med denne artikel PFAS – sådan undgår du farlige fluorstoffer? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!